Ρωσία: Δύο στους τρεις δεν θέλουν να κάνουν το Sputnik V και θεωρούν ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε ως βιολογικό όπλο | ΚΟΣΜΟΣ

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ρώσων, το 62%, δεν θέλουν να κάνουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και περίπου το ίδιο ποσοστό, 64%, πιστεύει ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε ως μια νέα μορφή βιολογικού όπλου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου Levada Center.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Levada Center, που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο μήνα, το ποσοστό του 62% των Ρώσων που δεν θέλει να κάνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μεταξύ των ηλικιών 18-24 ετών.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης, οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιασθούν σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Στις ηλικίες 18-24 ετών, το 19% δήλωσε ότι είναι έτοιμο να εμβολιασθεί, ενώ το 75% δήλωσε ότι δεν θέλει.

Στην ηλικιακή ομάδα 25-39 ετών, το 23% δήλωσε «ναι» στο εμβόλιο και το 73% «όχι».

Στην ηλικιακή ομάδα των 55 ετών και άνω το 40% δήλωσε ότι θέλει να εμβολιασθεί και το 49% «όχι», όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιμένει η πανδημία στη Ρωσία: 11.771 νέα κρούσματα και 333 θάνατοι από τον κορωνοϊό

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες αιτιολογούν τη στάση τους προβάλλοντας ως κύριο επιχείρημα τις παρενέργειες του εμβολίου, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό και κόπωση.

Η δημοσκόπηση έδειξε παράλληλα ότι το 56% των Ρώσων δεν φοβούνται αν θα μολυνθούν από τη νόσο Covid-19. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ρωσία-δημοσκόπηση: Το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε τεχνητά, ως μορφή βιολογικού όπλου

Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.601 ατόμων και σε 50 περιοχές της χώρας, έδειξε επίσης ότι το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε τεχνητά, ως μια νέα μορφή βιολογικού όπλου.

Η προέλευση του κορωνοϊού έχει πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά η πλειονότητα των βιολόγων και ιολόγων πιστεύει ότι ο ιός αυτό είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης.

Οι απεσταλμένοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφθηκαν την Κίνα τον προηγούμενο μήνα, στο πλαίσιο έρευνας για την προέλευση του ιού, απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο ιός αυτός να έχει ξεφύγει από εργαστήρια. Η κύρια υπόθεση που έκαναν, είναι ότι ο κορωνοϊός προέρχεται από τη νυχτερίδα, παρότι υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια για το πώς μεταδόθηκε στον άνθρωπο, και πιθανόν μολύνοντας αρχικά άλλο είδος ζώου.

Η άποψη ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε ως νέα μορφή βιολογικού όπλου κυριαρχεί στους Ρώσους ηλικίας 40-45 ετών, με το 71% αυτών να υποστηρίζει αυτή την άποψη. Μόνο το 23% πιστεύει στη φυσική προέλευση του ιού.

Η Ρωσία, στην οποία μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 4,3 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας, έχει εγκρίνει τρία εμβόλια κατά της νόσου Covid-19.

Η χώρα, με πληθυσμό 145 εκατομμύρια κατοίκους, άρχισε τον μαζικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού τον περασμένο Δεκέμβριο. Τον Φεβρουάριο ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Ρώσοι εμβολιάσθηκαν με την πρώτη δόση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Πηγές: Reuters, Novaya GazetaΠηγή άρθρου: www.iefimerida.gr