Πρόβλεψη για μεταβατική περίοδο: Αλλάζουν όλα από Δευτέρα για τα έντυπα μετακίνησης εργαζομένων

Αλλάζουν όλα από Δευτέρα για τα έντυπα μετακίνησης εργαζομένων

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης, οι οποίες θα αναγράφουν το πραγματικό ωράριο εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν οι εργαζόμενοι από Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, ενώ αλλάζει και το καθεστώς για όσους δουλεύουν με τηλεργασία. Εκείνοι που εργάζονται από το σπίτι δεν θα επιτρέπεται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνηση είτε από το είτε από το σύστημα «Εργάνη» είτε από το forma.gov.gr. Αλλά και οι μισθωτοί που κυκλοφορούν με τη βεβαίωση συστήματος ΕΡΓΑΝΗ θα κληθούν να την επανεκδώσουν με βάση τη νέα φόρμα εντύπου για τις μετακινήσεις που πρόκειται να κυκλοφορήσει.

Στη νέα βεβαίωση θα συμπληρώνεται από το σύστημα το πραγματικό ωράριο εργασίας, ενώ δεν αποκλείονται αλλαγές και στην «χειρόγραφη» βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου Τύπου Α από το forma.gov.gr. Παράλληλα, οι εργοδότες θα πρέπει να σπεύσουν να προαναγγείλουν τους τηλεργαζόμενους για τον Φεβρουάριο πριν αρχίσουν οι εντατικοί έλεγχοι, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους, όπως ίσχυε με το προηγούμενο σύστημα.

Οι βεβαιώσεις θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 14 ημέρες. Από την Κυριακή οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν μια υπεύθυνη δήλωση στο Εργάνη με τη λίστα των εργαζόμενων που δουλεύουν κανονικά, δεν βρίσκονται δηλαδή σε αναστολή ή τηλεργασία.

Τι ισχύει για επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και δημοσιογράφους

Αναφορικά με επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και δημοσιογράφους δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό από το TAXIS για τη μετακίνησή τους, εφόσον διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα με την ιδιότητά τους, όπως διευκρίνισε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την μετακίνηση των εργαζομένων οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, πχ Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους, όπως ίσχυε με το προηγούμενο σύστημα.

Όσον αφορά τη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα.

Με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία μητρώου φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας).

Τέλος, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται: α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, β) τηλεργασίας και γ) νόμιμης άδειας και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Μεταβατική περίοδος

Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα βεβαίωσης κίνησης του εργαζομένου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως, μέχρι και τις 17/2/2021 και ώρα 06:00΄. Για το διάστημα από τις 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και τις 17/2/2021 και ώρα 05:59΄, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες-άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

ΕΡΓΑΝΗ 1 – Βεβαίωση κίνησης ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

 

ΕΡΓΑΝΗ 2- Βεβαίωση κίνησης ΜΕΛΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΕΡΓΑΝΗ 3- Βεβαίωση κίνησης ΕΛ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ

Πηγή άρθρου: www.liberal.gr