Πλεύρης: Στο «τραπέζι» testing για όλους

Ο έλεγχος όλου του πληθυσμού με τεστ για τον κορωνοϊό βρίσκεται μεταξύ των σκέψεων της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική επιδημιολογική εικόνας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Αυτό που εξετάζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, υπό την έννοια να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, όταν είναι να ειπωθούν οι αποφάσεις, θα ειπωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ανέφερε ότι επί του παρόντος θα ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα. «Θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, δεν υπάρχουν σκέψεις να επιβάλλουμε περιορισμούς που παραπέμπουν σε lockdown», πρόσθεσε.

Ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον, είπε ότι επί του παρόντος στην Ελλάδα το στέλεχος δεν έχει τη δυναμική που παρουσιάζει στον υπόλοιπο κόσμο, εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι θα απασχολήσει πολύ έντονα τη χώρα τον Ιανουάριο. Γι’  αυτόν τον λόγο, όπως είπε, δοκιμάζονται  έκτακτα σχέδια.

«Καθημερινά έχουμε μια πτώση στα κρούσματα, γεγονός που μας δείχνει ότι ακόμα κι αν κρύβεται η Όμικρον πίσω από την Δέλτα, δεν έχει την ίδια δυναμική με το εξωτερικό. Κάθε χώρα έχει τα μοντέλα της, αυτή τη στιγμή το κύμα είναι έντονο σε πολλές χώρες. Εμείς τώρα έχουμε μια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, περιμένοντας την έλευση του 5ου κύματος που θα οφείλεται στην Όμικρον.  Ανησυχούμε για ενδεχόμενη φρενήρη διασπορά», επισήμανε ο ίδιος.

Προανήγγειλε, εξάλλου, σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά την περίοδο των γιορτών, ενώ δήλωσε ότι για την ενίσχυση του ΕΣΥ από αυτή την εβδομάδα θα γίνουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Στόχος, η καθυστέρηση επέλασης της «Ομικρον»

Με το βλέμμα στραμμένο στη μετάλλαξη «Ομικρον» και με στόχο την κατά το δυνατόν καθυστέρηση στην εξάπλωσή της στην Ελλάδα κινείται η κυβέρνηση, καθώς κάθε μέρα που περνάει συνιστά κέρδος, υπό την έννοια ότι κάποιες ακόμη χιλιάδες πολίτες εμβολιάζονται είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη αναμνηστική δόση. Με το συγκεκριμένο σκεπτικό, εξάλλου, της δημιουργίας αναχωμάτων στη μετάλλαξη, αποφασίστηκε να επιτρέπεται την περίοδο των εορτών η είσοδος στην Ελλάδα μόνο με μοριακό έλεγχο 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Το σύνθημα «να κερδίσουμε χρόνο» δεν έχει αναφορά μόνο στην προσπάθεια αύξησης των επιπέδων εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Σχετίζεται και με την πολυσυζητημένη τις τελευταίες ημέρες ανάγκη αποσυμφόρησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πρωτίστως των ΜΕΘ από τις επιπτώσεις του τέταρτου κύματος της πανδημίας, ώστε να είναι δυνατή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των νοσηλειών που θεωρείται πολύ πιθανόν ότι θα προκύψουν από τα μέσα Ιανουαρίου και στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, κυρίαρχη εκτίμηση αποτελεί πως η μετάλλαξη «Ομικρον» μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου θα έχει «εδραιώσει» την παρουσία της στην Ελλάδα

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Στόχος, η καθυστέρηση επέλασης της πανδημίας

«Όμικρον»: Πρόκληση άνευ προηγουμένου η τελευταία μετάλλαξη

«Μαμά, κλείσε μου γρήγορα ραντεβού να κάνω το εμβόλιο»

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr