Νέο στιλ αντιπολίτευσης, τοπικές καμπάνιες και τηλεφωνήματα στους 270.000 ψηφοφόρους

Με «λιακάδα» αλλά και με βαριά την ευθύνη για τη δικαίωση των προσδοκιών που εξέφρασαν οι 270.000 πολίτες με τη μεγάλη συμμετοχή τους στην κάλπη του ΚΙΝ.ΑΛ. ξεκινά ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης την «επίθεση» για την αλλαγή των συσχετισμών στον χώρο της Κεντροαριστεράς και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.
Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής -με αυτή τη σειρά υπογράφει τις δηλώσεις του- ανοίγει περπατησιά, συγκεντρώνοντας θετικά μηνύματα για την απήχηση του εγχειρήματος στην κοινωνία, κάτι που φαίνεται σε όλες τις νωπές δημοσκοπήσεις, και επιχειρεί να αξιοποιήσει το ευνοϊ- κό κλίμα προχωρώντας με τολμηρές αλλαγές.
Διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι είναι αισιόδοξος αλλά «δεν πετάω στα σύννεφα», ότι οι αυξημένες προσδοκίες των πολιτών θα δικαιωθούν με σκληρή δουλειά και βήμα-βήμα και ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εθνικό προοδευτικό σχέδιο για τη χώρα αλλά και ικανά -νέα και έμπειρα- στελέχη που θα δώσουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.
«Οι δημοσκοπήσεις είναι το εργαλείο για την ακτινογραφία της στιγμής, η προτεραιότητα είναι η καθημερινή δουλειά», επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του θέλοντας να επισημάνει ότι το στοίχημα περνά μέσα από την αδιάκοπη προσπάθεια με εξωστρεφείς δράσεις μέσα στην κοινωνία. «Πρέπει να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε εμείς ο φορέας της εναλλακτικής πρότασης προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας – έτσι θα δικαιώσουμε την ελπίδα και τις αυξημένες προσδοκίες των πολιτών και εκείνων που δεν προσήλθαν στις κάλπες αλλά αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το κάθε μας βήμα», διαμηνύει ο κ. Ανδρουλάκης στους συνεργάτες του προϊδεάζοντας για καταιγίδα πρωτοβουλιών μετά τις γιορτές.
Μπορεί να μετρά ελάχιστες ημέρες στο τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά οι πιο παρατηρητικοί στο κόμμα του -είτε στήριξαν είτε όχι την εκλογή του στην ηγεσία- διαπιστώνουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει ξεκάθαρη άποψη για τον τύπο της αντιπολίτευσης που θα ασκεί εναντίον της κυβέρνησης.Το τρίπτυχο που υιοθετεί είναι «σοβαρότητα, ρεαλισμός και συνέπεια», με έμφαση και στις τρεις λέξεις.

Η φιλοσοφία του δηλαδή είναι μακριά από την αντιπολιτευτική τακτική των τυφλών επιθέσεων με τους ακραίους χαρακτηρισμούς, όπου, σύμφωνα με στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ., «αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ να… διαπρέπει». Στόχος του είναι η εποικοδομητική αλλά και η μαχητική κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με προτάσεις για όλα τα μείζονα θέματα και με ισχυρή ατζέντα με άρωμα σοσιαλδημοκρατίας, όπερ σημαίνει ότι θα σηκώσει ψηλά τα θέματα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, του δημογραφικού, της κλιματικής κρίσης, της ενεργειακής φτώχειας και της ακρίβειας. Μέσα και έξω από τη Βουλή. Ετοιμάζει μάλιστα σειρά σχετικών πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναλάβει ειδικοί επιστήμονες και στελέχη των αντίστοιχων τομέων του κόμματος.

Το νέο στυλ αντιπολίτευσης

Ούτε εκείνος, ούτε οι βουλευτές και τα στελέχη του θέλει να μπουν σε μια αχρείαστη κόντρα ανάμεσα στο δίπολο της πόλωσης, που, κατά την εκτίμησή του, βολεύει τόσο την κυβερνητική παράταξη όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, θα επιδιώξει με τις δικές του προτάσεις να δημιουργεί γεγονότα και να επηρεάζει τις προθήκες της πολιτικής επικαιρότητας, καλώντας από τη μια την κυβέρνηση να τις αξιοποιήσει «προς όφελος της χώρας και των πολιτών» και από την άλλη δείχνοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν πρόκειται να μπει στη λογική των σφοδρών επιθέσεων χωρίς προτάσεις με επιχειρήματα. Εχοντας την εμπειρία από τις δύο θητείες στην Ευρωβουλή, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πλέον θα ξεκινήσει νέο κύκλο συναντήσεων με κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης – όχι όμως προτού προετοιμάσει πλήρως με συγκεκριμένες προτάσεις τη φαρέτρα του.

Δείγμα γραφής έδωσε κατά την πρεμιέρα του ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) την περασμένη Πέμπτη, όπου τα είπε έξω από τα δόντια απευθυνόμενος κυρίως προς τους Ισπανούς σχετικά με τη στάση τους απέναντι στην πρότασή του για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. «Είναι σοσιαλδημοκράτης αλλά όταν απευθύνεται στην Ευρώπη για να διεκδικήσει λύσεις υπέρ της χώρας μας θα φοράει την “εθνική φανέλα”», υποστηρίζει στέλεχος του κόμματος με γνώσεις γύρω από τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, υπενθυμίζοντας ότι η επάνοδος του Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες μετά τη νίκη του ταυτίστηκε με την ανάδειξη των απόψεων που επιχείρησε να αναδείξει και ως ευρωβουλευτής, αφού αναφερόμενος στις εξαγωγές όπλων δεν αρκέστηκε σε γενικόλογα απέναντι στους κυρίους Πέδρο Σάντσεθ, Ολαφ Σολτς και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες: «Πέρυσι καταθέσαμε ως Σοσιαλιστές την πρότασή μου για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, μετά την πολιτική παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία. Η τροπολογία επικυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά τίποτε δεν άλλαξε.

androulakis__14_

Πολλά κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις όπως της Ισπανίας, συνεχίζουν να εξάγουν όπλα στην Τουρκία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια των δύο κρατών-μελών. Αυτό είναι απαράδεκτο». Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση, αν και ολιγόλεπτη, στις Βρυξέλλες ήταν αυτή του κ. Ανδρουλάκη με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, πρώην υπουργό Οικονομικών επί Μέρκελ και ισχυρό παίκτη του SPD. Οταν ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνώρισε τον κ. Σολτς, στο περιθώριο του ετήσιου Συμβουλίου του ΕΣΚ, τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε καλή τύχη με ένα σχόλιο που προκάλεσε το μειδίαμα του Γερμανού ηγέτη. «Καλή επιτυχία και καλή τύχη γιατί να κυβερνάς με μια τρικομματική κυβέρνηση μοιάζει με… μεγάλη περιπέτεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης – ένα καρφί που θα μπορούσε να πηγαίνει και στα σενάρια περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» που λανσάρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες του ΚΙΝ.ΑΛ. ήταν δε και το θέμα στους διαδρόμους της προσυνόδου, αφού Ισπανοί πολιτικοί ακούγοντας ότι ψήφισαν 270.000 πολίτες για την εκλογή ηγεσίας στο τρίτο ελληνικό κόμμα υπογράμμιζαν με έκπληξη ότι το δικό τους κυβερνητικό σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) δεν υπερβαίνει τα 180.000 μέλη.

Το ίδιο σημείωσε και η επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ, λέγοντας ότι η μαζική προσέλευση πολιτών σε παρόμοιες διαδικασίες στην Ευρώπη πρέπει να είναι στόχος των προοδευτικών κομμάτων – δεσμεύτηκε δε στον κ. Ανδρουλάκη για τη διεξαγωγή κοινής εκδήλωσης στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πρωτοβουλίες και γόρδιοι δεσμοί

Τα πρώτα βήματα που επιδιώκει ο κ. Ανδρουλάκης αποκαλύπτονται -εκτιμούν οι καλά γνωρίζοντες- και από το πώς λύνει τους γόρδιους δεσμούς, όπως αυτόν κατά την αναδιάταξη δυνάμεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η απόφασή του να έχει το σύνθημα περί ανανέωσης και ενότητας αντανάκλαση και στις επιλογές προσώπων χρειάστηκε λεπτούς χειρισμούς και πολλές ώρες προτού ανακοινώσει την ομάδα κρούσης των πέντε στη Βουλή. «Τελικά κέρδισε η ανανέωση», έλεγε έμπειρο στέλεχος μετά τις ανακοινώσεις Ανδρουλάκη από το βήμα της αίθουσας στη Γερουσία.

Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανέλαβε ο κ. Μιχάλης Κατρίνης, παρότι ακουγόταν μέχρι και στο παρά πέντε το σενάριο για «πρόεδρο Σκανδαλίδη». Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, βασικό παίκτη-υποστηρικτή της εκλογής Ανδρουλάκη, να αναλάβει χρέη γραμματέα της Κ.Ο., ώστε το ιστορικό στέλεχος Κώστας Σκανδαλίδης να προταθεί για την τιμητική θέση του αντιπροέδρου της Βουλής (θέση την οποία κατέχει ο Αρκάς πολιτικός).

Ο κ. Σκανδαλίδης θα έχει έτσι κι αλλιώς την μπαγκέτα του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου (εκ των βασικών υποστηρικτών του κ. Ανδρέα Λοβέρδου που βγήκε ανοιχτά να στηρίξει στον δεύτερο γύρο τον Κρητικό πολιτικό) θα τον αναπληρώνει. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανέλαβε η κυρία Λίτσα Λιακούλη, βουλευτής Λάρισας, στην περιοχή όπου ο κ. Ανδρουλάκης είχε ισχυρές δυνάμεις από τον πρώτο γύρο. Αναπληρωτής γραμματέας θα είναι ο παπανδρεϊκός Γιώργος Αρβανιτίδης.

Θέμα χρόνου -αν και οι βασικοί παίκτες θα μείνουν σταθερά σε κρίσιμα πόστα- είναι η διεύρυνση του επιτελείου του με την ένταξη νέων στελεχών και ειδικών επιστημόνων.

Η διαχρονική του σχέση από τη Νεολαία μέχρι σήμερα με τους κυρίους Ανδρέα Σπυρόπουλο και Στέφανο Ξεκαλάκη φαίνεται ότι ανεβάζει το επίπεδο και των ευθυνών που επωμίζονται για την επόμενη μέρα. Ως το έμπιστο δίδυμο για τις δύσκολες αποστολές, οι κύριοι Σπυρόπουλος και Ξεκαλάκης, πέρα από τους επίσημους τίτλους που θα αποκτήσουν, θα είναι το… μάτι του προέδρου στην πορεία προς το Συνέδριο. Στο κεντρικό team σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας παραμένει ο κ. Βαγγέλης Τσόγκας, γραμματέας Επικοινωνίας αναλαμβάνει ο κ. Πάνος Βλάχος, για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου συζητείται το όνομα του βουλευτή Χαλκιδικής Απόστολου Πάνα, στα ΜΜΕ ισχυρό ρόλο έχει οκ. Βασίλης Πανάγου, ενώ οι κυρίες Μάρα Κουκουδάκη και Ειρήνη Κωστάκη συμπληρώνουν την επικοινωνιακή και πολιτική ομάδα του.

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. σκοπεύει να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του από το νέο έτος ώστε να προλάβει μέσα στις γιορτές να συγκροτήσει πλήρες πλάνο για την αναζωογόνηση του κόμματος. Θα ζητήσει τις παραιτήσεις του νυν γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη και του Πολιτικού Συμβουλίου για να προχωρήσει στην αλλαγή σελίδας με τη δική του σφραγίδα; 

Μάλλον δεν θα χρειαστεί αφού προσανατολίζεται στη συγκρότηση Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) με στόχο την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κόμματος στη λογική της αυτοοργάνωσης. Απόφαση πάντως του κ. Ανδρουλάκη είναι να κινηθεί με ενωτικό πνεύμα, αλλά χωρίς να χάσει τον μπούσουλα αναζητώντας ισορροπίες. Θα βασιστεί στη συμμετοχή και των 270.000 πολιτών που ψήφισαν στις εσωκομματικές κάλπες – μέσα στο επόμενο διάστημα θα δεχτούν τηλεφώνημα από την Χαριλάου Τρικούπη όλοι οι ψηφοφόροι για να οργανωθούν σε δίκτυα ανά δήμο!

androulakis__7_

Τοπικές καμπάνιες


Η μαζική συμμετοχή στις κάλπες είναι όμως για τον κ. Ανδρουλάκη και το πρόπλασμα για τοπικές καμπάνιες υπέρ της αντιμετώπισης των μειζόνων θεμάτων της συγκυρίας. Ευρεία καμπάνια με κατά τόπους δράσεις ετοιμάζει και για την ώθηση των πολιτών να εμβολιαστούν – το είπε ο ίδιος βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο και την πρώτη του συνάντηση με την κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με αφορμή τη μόχλευση της κινητικότητας σε κάθε εκλογική περιφέρεια, το επιτελείο του νέου προέδρου θα αρχίσει και το σκανάρισμα στελεχών για την αξιοποίησή τους στα νέα ψηφοδέλτια του κόμματος. «Νέοι και άφθαρτοι παντού, δίπλα στην εμπειρία» είναι το σύνθημα που αφορά την αξιοποίηση στελεχών στα ψηφοδέλτια, με στόχο η «κόντρα συντρόφων» σε κάθε εκλογική περιφέρεια να αποδειχθεί η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων στην εθνική κάλπη. «Με το ΚΙΝ.ΑΛ. να εξασφαλίζει ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα εκλεγούν αρκετά περισσότεροι και σε δύσκολες περιφέρειες, όπως στην Κρήτη», προβλέπει έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που αναμένει ανατροπές στους συσχετισμούς σε κάποιους συγκεκριμένους νομούς με την άνοδο του ΚΙΝ.ΑΛ.

 
Κριτική σε Ν.Δ. για οικονομία – πανδημία

Σκληρή και αξιόπιστη κριτική εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση της οικονομίας είναι επίσης μία εκ των κεντρικών πολιτικών στην ατζέντα της νέας ηγεσίας.

Είναι ενδεικτικά τα ζητήματα που προγραμμάτιζε να αναδείξει με την ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα στην αίθουσα της Γερουσίας – λίγο πριν εκείνοι κατευθυνθούν με επικεφαλής τον κ. Κατρίνη στη μάχη της Ολομέλειας.

Ο κ. Ανδρουλάκης σχεδίαζε με την ομιλία του να αναφερθεί στο γεγονός ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος, εντούτοις η αναπλήρωση του ΑΕΠ ήταν πολύ μικρότερη από άλλες χώρες, ενώ υπήρξε μεγάλη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος μέσω της κατανάλωσης. Ηθελε επί της ουσίας να αναφερθεί στα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας «για τα οποία η κυβέρνηση δεν ασκεί πολιτικές».

Προγραμμάτιζε, επίσης, επίθεση στην κυβέρνηση για το κύμα ακρίβειας με το οποίο έρχονται αντιμέτωπα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και δη με αυξημένα κόστη θέρμανσης, για τους έμμεσους φόρους σε βασικά είδη διατροφής και τα καύσιμα, που υπονομεύουν τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα. Αυστηρή κριτική σκοπεύει να ασκήσει και στη συνέχεια για την εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν πολλοί εργαζόμενοι αλλά και για την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ.

Ειδήσεις σήμερα:

Θετικός στον κορωνοϊό ο Ραφαέλ Ναδάλ: «Περνάω κάποιες δυσάρεστες στιγμές»

22χρονη κατήγγειλε δικηγόρο για αποπλάνηση κι εκείνος την εγκαλεί για συκοφαντική δυσφήμηση

Η δυναμική Ελληνίδα στο πλευρό του νέου προέδρου της Χιλής δεν θέλει να γίνει… Πρώτη Κυρία!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr