ΝΑΤΟ-Στόλτενμπεργκ: Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για μόνιμο μηχανισμό αποκλιμάκωσης – Άμυνα

Με ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ σημειώνει πως εγκαθιδρύεται μόνιμος μηχανισμός αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως αναφέρεται, έπειτα από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε διμερής στρατιωτικός μηχανισμός απεμπλοκής την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020.

O επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία με ανάρτησή του στο Twitter.

Στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ τονίζεται πως ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας “ανοιχτής γραμμής” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης στη θάλασσα ή στον αέρα.

“Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, για τη μείωση των ρίσκων περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το επιτύχαμε μέσα από δημιουργική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας. Παραμένω σε στενή επικοινωνία και με τους δύο Συμμάχους”, τόνισε ο ΓΓ Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας το γεγονός.

Πριν λίγες ημέρες ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, τόνισε πως συνεχίζονται οι εργασίες για να καθοριστεί η ημερομηνία επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών Αθήνας – Άγκυρας, προσθέτοντας πως αυτές θα συνεχίσουν από εκεί όπου διακόπηκαν και “θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα νησιά και τον εναέριο χώρο”.

Θυμίζουμε ότι προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη, η γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ, έπαιρνε θέση κατά των κυρώσεων στη Τουρκία, αναφέροντας πως “η σχέση μας με την Τουρκία είναι πράγματι πολύ περίπλοκη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλο συμφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση και με την Τουρκία, παρά όλες τις δυσκολίες”. “Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο όσον αφορά την μετανάστευση και την υποστήριξη της Τουρκίας στην διαχείριση των πολλών προσφύγων που αναλαμβάνει η Τουρκία”, είπε η ίδια, δείχνοντας την κατεύθυνση των συνομιλιών.

Από την πλευρά του, την “πλήρη αλληλεγγύη” της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο στο ζήτημα των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Σαρλ Μισέλ. “Χρειαζόμαστε περισσότερη σταθερότητα, περισσότερη προβλεψιμότητα” στην περιοχή, τόνισε, μιλώντας για την ανάγκη η Ε.Ε. να υπερασπιστεί τα “κυριαρχικά δικαιώματα” των μελών της. “Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι”, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η ευκαιρία για την Ένωση να ξεκαθαρίσει τι περιμένει από τη μελλοντική της σχέση με την Τουρκία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr



Πηγή άρθρου: www.news247.gr