Ν. Χαρδαλιάς: Είμαστε μακριά από lockdown – Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

«Είμαστε μακριά από ένα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Eχουμε πολλά ακόμη μέτρα να εφαρμόσουμε, αν χρειαστεί, πριν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, συνομιλώντας την Παρασκευή με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ποια άλλα μέτρα πιθανολογεί ότι μπορεί να εφαρμοστούν, ο κ. Χαρδαλιάς έφερε ως παράδειγμα τη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς ή μέτρα που θα αφορούν ηλικιακές ομάδες πληθυσμού, όπως άνω των 65 ετών.

«Συνεχώς, κάθε ώρα και κάθε στιγμή αξιολογούνται τα στοιχεία από όλους τους αρμόδιους επιστήμονες, μελετάμε την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και το τι ακριβώς μέτρα θα παρθούν θα γίνει με βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης στιγμής», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ως πιθανό ενδεχόμενο «έδειξε», άλλωστε, νωρίτερα, την θέσπιση νέων μέτρων και ο καθηγητής Νίκος Σύψας, ο οποίος τόνισε πως «είμαστε σε πορτοκαλί συναγερμό, δεν είναι κόκκινος, δεν είμαστε σε φάση lockdown, αλλά η κατάσταση χρειάζεται επαγρύπνηση». «Tα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, έχουν ήδη δώσει κάποια επίδραση στην επιδημία. Εάν τα μέτρα συνεχίσουν να αποδίδουν κι αν προσθέσουμε και νέα μέτρα, που ενδεχομένως θα προσθέσουμε, τότε θα δούμε μια επιπέδωση της επιδημίας, που είναι το πρώτο βήμα πριν την κάμψη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, οι ειδικοί επεξεργάζονται τέσσερα μέτρα, χωρίς ακόμα να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

  • Πρώτον: χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  • Δεύτερον: περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 6:00 το πρωί. Η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με SMS.
  • Τρίτον: αποστολή SMS για τις μετακινήσεις όλων των πολιτών άνω των 65 ετών.
  • Τέταρτον: η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr