Μέτωπο χιλιομέτρων στα Βίλια | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε μήκος πολλών χιλιομέτρων εκτείνεται το πύρινο μετωπο στα Βίλια, όπου επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις με το τελευταίο φως, ωστόσο πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να περιοριστούν οι φλόγες και να μην απειληθεί ο οικισμός. Ομάδα ατόμων κόβει με αλυσοπρίονα θάμνους, δέντρα και κλαδιά, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες.

Πυκνοί καπνοί καλύπτουν την περιοχή, ωστόσο θετικό είναι το γεγονός ότι στο σημείο δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Την αγωνία τους εξέφρασαν κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Αν περάσει τον δρόμο, τότε η φωτιά θα μπει μέσα στον οικισμό και θα καεί όλος», σημείωσε ένας εξ αυτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, συνολικά στα Βίλια επιχειρούν 370 πυροσβέστες και 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία, η οποία έχει διαθέσει 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Μέχρι και το τελευταίο φως 20 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων τα δύο ρωσικά «Ιλιούσιν» και το Beriev-200, πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού.

Φωτιά στα Βίλια: Βελτιωμένη η εικόνα – Δύο συλλήψεις για εμπρησμούς

Η πυρκαγιά στο Λαύριο είναι οριοθετημένη, ενώ στην περιοχή παραμένουν πυροσβέστες και οχήματα για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε ορεινή δασική έκταση της δημοτικής κοινότητας Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου. Στην περιοχή επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 20 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Δυο ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα επιχειρούσαν από αέρος, ανακόπτοντας την επέκτασης της φωτιάς. Προβληματισμό προκαλούν οι συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Κλιμάκια του Δήμου Παγγαίου και της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, αλλά και πολλοί εθελοντές, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 50 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τελευταίες ειδήσεις

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr