Μαθητικό και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (video)

Μαθητικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο  και πορεία «για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση και την υγεία» πραγματοποιήθηκε, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη κινητοποίηση λαμβάνει χώρα στο άγαλμα Βενιζέλου.

Με κεντρικό σύνθημα «αγώνας μαζικός, πανεκπαιδευτικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατευθύνονται στη Βουλή. Οι συγκεντρωμένοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη προσλήψεις καθηγητών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά, καθώς και επαρκές προσωπικό καθαριότητας. Την κινητοποίηση στηρίζουν και συμμετέχουν εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, μαθητές, φοιτητές καθώς και ομοσπονδίες και ενώσεις γονέων. Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Οι μαθητές ζητούν

  • Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.
  • Προσλήψεις καθηγητών- να καλυφθούν όλα τα κενά.
  • Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
  • Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα.
  • Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων
  • Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.
  • Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

«Θέλουμε και έχουμε δικαίωμα σε ένα ασφαλές σχολείο! θέλουμε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά και να μπορούμε να μορφωνόμαστε σε αυτά ολόπλευρα και χωρίς φόβο για την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας! Για αυτό και αγωνιζόμαστε! Είμαστε μαζί! κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή!» σημειώνουν.

Τα αιτήματα στηρίζουν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ προσθέτοντας την ανάγκη «για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.
Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους.
Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.
Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας.
Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων».

Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ έχουν κηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00, για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, με ανάλογες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών να γίνονται και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Αντιδράσεις για την τηλεκπαίδευση

Εκτιμάται ότι οι καταλήψεις συνεχίζονται σε περισσότερα από 600 σχολεία, από τα οποία τα 200 είναι στο Λεκανοπέδιο. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι με μαθήματα τις ημέρες των σχολικών εορτών και των εκδρομών, τις αργίες και τα Σάββατα θα καλυφθούν όλες οι χαμένες ώρες διδασκαλίας στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη, ενώ αρχίζει από σήμερα η υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μιλώντας στο Mega είπε πως η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική και οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες σε περίπτωση που δε δίνουν το διαδικτυακό παρών. Όσον αφορά τους μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη, αυτοί  όπως είπε «δεν μπορούν να μπουν στην τηλεκπαίδευση».

Η ΟΛΜΕ αντιδρά στην απόφαση της Υπουργού Παιδείας τόσο για τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών όσο και στην υποχρεωτική διδασκαλία από σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Πρόεδρος των Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θεόδωρος Τσούχλος, με ένα  Δελτίο Τύπου η Υπουργός ανατρέπει την εργατική νομοθεσία και την πενθήμερη εργασία. Καλεί μάλιστα την υπουργό κ. Κεραμέως, εάν κρίνει οτι είναι έκτακτες οι συνθήκες, να νομοθετήσει.

Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή άρθρου: www.ert.gr