Μαγιορκίνης: Στην Αττική τα 240 από τα 416 κρούσματα -Χαρδαλιάς: Δεν εφησυχάζουμε, εφαρμόζουμε τα μέτρα | ΕΛΛΑΔΑ

Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για τον κορωνοϊό με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, και τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε δραματική αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο με 416 κρούσματα, 79 διασωληνωμένους και 5 νεκρούς. Οπως διευκρίνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στην Αττική εντοπίστηκαν τα 240 από τα 416 κρούσματα.

Στα ύψη και πάλι οι νέες μολύνσεις κορωνοϊού στην Αττική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός-Εκρηξη κρουσμάτων: 416 το τελευταίο 24ωρο -79 διασωληνωμένοι, 5 νεκροί

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν 10 κρούσματα από τα rapid test στην Πλατεία Κουμουνδούρου

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ανέφερε πως από τα 416 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 55 αποδίδονται σε γνωστές συρροές και ακόμη 59 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο κ. Μαγιορκίνης επιβεβαίωσε για μια ακόμη ημέρα πως τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίζονται στην πρωτεύουσα, αφού 240 νέες μολύνσεις διαπιστώνονται σήμερα στην Αττική. «Η Αττική εξακολουθεί να έχει τη μερίδα του λέοντος στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και ειδικά στους ανθρώπους νεότερης ηλικίας» είπε και επανέλαβε πως στο «κόκκινο» βρίσκονται γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας.

Ιδιαίτερα αξιόπιστα τα rapid test για τον κορωνοϊό

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη συνέχεια στη διεξαγωγή rapid test, με τελευταίο παράδειγμα την Πλατεία Κουμουνδούρου, όπου σε 514 ελέγχους βρέθηκαν 24 θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Ο καθηγητής σημείωσε πως την ίδια στρατηγική φαίνεται πως υιοθετεί και η παγκόσμια κοινότητα, ενώ τόνισε πως τα rapid test παρουσιάζουν ικανοποιητική αξιοπιστία, με τους ελέγχους αυτούς να υστερούν σε ποσοστό 5% με 8% συγκριτικά με τον μοριακό έλεγχο.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην έκτακτη ανάγκη στο κρουαζιερόπλοιο, σημειώνοντας πως και στον τελευταίο έλεγχο από το Αττικό Νοσοκομείο, όλοι οι εργαζόμενοι βγήκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό. Αντίστοιχα, και δείγματα από επιφάνειες στο πλοίο βγήκαν αρνητικές.

Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην εξέλιξη του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό της Pfizer. Ένα τύπου MRNA εμβόλιο, που αν καταφέρει να ολοκληρώσει την τρίτη φάση των δοκιμών μέσα στον Οκτώβριο, μπορεί να διαθέσει εμβόλια και μέσα στο 2020.

Δεν επιτρέπουν εφησυχασμό τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού σε σύγκριση με χώρες με παρόμοιο πληθυσμό, όπως η Ολλανδία. Παρ’ όλα αυτά, είπε, η αύξηση των νέων μολύνσεων και οι διασωληνωμένοι δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους ελέγχους του κρατικού μηχανισμού για την τήρηση των μέτρων ενάντια στη μετάδοση του κορωνοϊού. Όπως είπε, από τα τέλη Αυγούστου σε 101 ελέγχους σε μονάδες υγείας διαπιστώθηκαν 20 παραβάσεις και επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα.

93 από τα 123 σχολεία με κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως έλεγχοι έγιναν και σε σχολεία, κατά τους οποίους δεν έχει διαπιστωθεί καμία παράβαση, αναφορικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως από τα 123 σχολεία, όπου διαπιστώθηκαν κρούσματα κορωνοϊού, 93 εντοπίζονται στην Αττική. Μια ακόμη ένδειξη πως στην Περιφέρεια και δη στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζεται η βασική εστία του κορωνοϊού στη χώρα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα μεταφερθούν ασυμπτωματικοί ασθενείς Covid-19, προκειμένου να αποσυμφορηθούν έτσι και τα νοσοκομεία. Παράλληλα, ανέφερε πως 8 λέσχες φιλίας του Δήμου Αθηναίων διαμορφώνονται σε κέντρα τεστ για την Covid-19.

Σε καραντίνα εργάτες στον Ευρώτα που βρέθηκαν θετικοί στον ιό

Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην εστία διάδοσης του κορωνοϊού μεταξύ εργατών γης στον Ευρώτα. Όπως είπε, στα πρώτα 805 τεστ, εντοπίστηκαν 39 θετικά. Οι θετικοί στον κορωνοϊό έχουν απομονωθεί με μέριμνα του Δήμου Ευρώτα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν οι στενές επαφές τους.

Αποφασίστηκε
πως θα πραγματοποιηθούν τεστ στο σύνολο
των εργατών γης και αποχή από την εργασία
μέχρι να γίνει το τεστ. Για τους κατοίκους
αποφασίστηκε η διεξαγωγή τεστ σε όσους
συνεργάζονται με τους εργάτες γης.

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:

  • Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
  • Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
  • Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr