Λοιμωξιολόγοι «αδειάζουν» Πέτσα και Μητσοτάκη για τα 9 άτομα στα εορταστικά τραπέζια

Ουδείς γνωρίζει πως προέκυψε ο αριθμός «9», δηλαδή των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα σε κλειστό χώρο για τις ρεβεγιόν στα σπίτια, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Το είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας πριν από περίπου μια βδομάδα και όλοι φαντάστηκαν πως ήταν απόφαση της επιτροπής των ειδικών.

Παρουσιάζοντας, τότε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την παράταση των μέτρων αλλά και την αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ (από 9μ.μ. σε 10μ.μ.) είχε πει:

«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά όλοι στην ελληνική κοινωνία αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Να περάσουμε τις γιορτές μαζί με τις οικογένειές μας ή άλλη μία οικογένεια ή μέχρι 9 άτομα».

Αλλά δεν το είπε μόνον ο κύριος Πέτσας, αφού την ίδια ημέρα, στη συνέντευξη στον Alpha ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει τον «μαγικό» αυτό αριθμό.

«Τα Χριστούγεννα με την οικογένειά μας, το πολύ και άλλη μία, μάξιμουμ εννέα άτομα. Αυτοί είναι οι κανόνες πρέπει να τους τηρήσουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι αρχικές απορίες

  • Γιατί ο μαγικός αριθμός των 9 ατόμων;
  • Ούτε οκτώ, ούτε δέκα!
  • Θα λογαριάζονται και οι έφηβοι, τα παιδιά, τα βρέφη;
  • Έχει σημασία ο χώρος και το εμβαδόν;
  • Αν είναι 9 άτομα από διαφορετικές οικογένειες δεν παίζει ρόλο;

«Αυθαίρετος» αριθμός

Πολλοί είχαν την απορία, γιατί τόσοι και όχι λιγότεροι ή περισσότεροι, αλλά αρχικά αποδόθηκε στην Ειδική Επιτροπή. Μόνον που όπως αποδεικνύεται ουδείς επιστήμονας έχει αναφέρει τέτοιον αριθμό! Ίσως ήταν ένα νούμερο που ειπώθηκε στο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου, κάπως, «όχι διψήφιος αλλά και όχι πολύ χαμηλός»

Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται ξαφνιασμένοι

  • Αθηνά Λινού: Δεν προτάθηκε από την επιτροπή 

«Ο αριθμός 9 κανείς δεν γνωρίζει πως προέκυψε, ούτε για τις αναμονές έξω από τα καταστήματα, ούτε για τις εκκλησίες, ούτε για τα σπίτια στο ρεβεγιόν. Είναι ένας αυθαίρετος αριθμός ο οποίος δεν προτάθηκε από την επιτροπή» δήλωσε στο MEGA η Αθηνά Λινού, λέγοντας με τον τρόπο της πώς πρόκειται για μια καθαρά κυβερνητική απόφαση.

  • Χαράλαμπος Γώγος: O αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο

Για «μια μικρή σύγχυση με τον αριθμό 9» μιλά ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Ο ίδιος εξήγησεστον ΣΚΑΪ ότι ο αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι. «Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια.

Ο κ. Γώγος είπε ότι η Επιτροπή έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δημιουργείται μια μικρή σύγχυση με τον αριθμό 9.

«Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», σημείωσε ο καθηγητής σημειώνοντας ωστόσο ότι η επιτροπή δεν είναι όργανο που αποφασίζει αλλά είναι όργανο που γνωμοδοτεί.

Τελικά, μήπως θα έπρεπε να δοθεί ο λόγος στους ειδικούς επιστήμονες για άλλες παραμέτρους ενόψει των εορτών; Πηγή άρθρου: www.documentonews.gr