Κορονοϊός – νέα μέτρα: Πιο σκούρα τα πράγματα σε Σέρρες και Ιωάννινα, τι αλλάζει σε Νάξο, Ροδόπη, Δράμα

Τι αλλάζει σε Ιωάννινα και Σέρρες

Από την Πέμπτη λοιπόν, οι κάτοικοι σε Ιωάννινα και Σέρρες, θα ζουν σε «κόκκινη» περιοχή, στο χάρτη του κορονοϊού. Εκεί, μεταξύ άλλων:

 • Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 έως 05:00, με εξαίρεση τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης (λόγοι υγείας). Είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους και αναστέλλονται οι συναθροίσεις. Στα σχολεία υπάρχει ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση. Επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία σε κινηματογραφικές προβολές, παιδότοπους, κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια). Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία σε μουσικές σκηνές, στην εστίαση (εστιατόρια κτλ) και λειτουργούν μόνο take away – delivery.
 • Στα καταστήματα τροφίμων και στο λιανεμπόριο, μεταξύ άλλων επιτρέπεται να βρίσκεται 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20 – 100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον). Στα μαγαζιά με τρόφιμα, πρέπει να γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Λειτουργία Σαββατοκύριακο.
 • Απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της ΠΕ στην οποία αφορούν τα μέτρα Μέχρι 1 επιβάτης σε taxi. Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 3 άτομα.
 • Σε «αναστολή λειτουργίας« μπαίνει η Δικαιοσύνη και τα γυμναστήρια και επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση. Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και τηλε-εργασία.

Διαβάστε επίσης: Οδηγίες συμπλήρωσης υπεύθυνης δήλωσης βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας κατά τις ώρες απαγόρευσης

Η ζωή σε Νάξο και Ροδόπη μετά τα νέα μέτρα

 • Και σε αυτές τις περιοχές θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 έως 05:00 τα ξημερώματα. Εξαιρούνται μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης (λόγοι υγείας).
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Λήψη μέτρων για περιορισμό συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας. Έως 9 άτομα με μάσκες. Τήρηση απόστασης 1.5 μέτρου. Σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών…
 • Σε σχολεία και εκπαιδευτικές δομές, τα παιδιά από τεσσάρων ετών και άνω, φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Μάσκα έως 50 φοιτητές καθήμενοι σε αμφιθέατρα και τηλε-εκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στο Λιανεμπόριο γίνεται υποχρεωτική η μάσκα για όλους ενώ υπάρχουν περιορισμοί βάσει εμβαδού 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον).
 • Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τις κινηματογραφικές προβολές, οι οποίες θα γίνονται: Με 30% πληρότητα σε υπαίθριους και σε κλειστούς χώρους και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Οι παιδότοποι θα λειτουργούμε με 1 παιδί ανά 10 τ.μ. έως 20 παιδιά. Yποχρεωτική χρήση μάσκας από τεσσάρων ετών και άνω ενώ επιτρέπεται ένας συνοδός ανά παιδί. Συνοδοί με μάσκα στο χώρο αναμονής. Τήρηση αποστάσεων στα τραπεζο-καθίσματα και κανόνων υγιεινής.
 • Στην εστίαση, είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από το κοινό κατά την αναμονή και κατά τη διαδικασία σερβιρίσματος. Θα είναι 4 άτομα ανά τραπέζι. Τα μαγαζιά θα λειτουργούν με πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας. Στους χώρους όπου προσφέρεται ζωντανή μουσική, η πληρότητα περιορίζεται στο 30% της ωφέλιμης επιφάνειας. Κλειστά 00.00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ).

Πιο δύσκολη η κατάσταση στη Δράμα

Τα πράγματα αλλάζουν όμως και για τους κατοίκους της Δράμας, που από πράσινη γίνεται κίτρινη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μεταξύ άλλων:

 • Οι κάτοικοι θα φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.
 • Στις συναθροίσεις θα είναι μέχρι 50 άτομα με μάσκες και τήρηση απόστασης 1.5 μέτρου.
 • Σε δομές πρόνοιας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ξενώνες, κλπ) θα φοράει μάσκα το προσωπικό και οι επισκέπτες ενώ αναστέλλεται το επισκεπτήριο.
 • Σε σχολεία και εκπαιδευτικές δομές φορούν μάσκα τα παιδιά άνω των τεσσάρων ετών ενώ στα ΑΕΙ, με μάσκα θα βρίσκονται 50 φοιτητές καθήμενοι σε αμφιθέατρα. Θα γίνεται και τηλε-εκπαίδευση.
 • Στους χώρους λατρείας, θα μπαίνει 1 άτομο ανά 10 τ.μ.και έως 100 άτομα, καθήμενοι με μάσκα.
 • Τα σινεμά θα λειτουργούν με 50% πληρότητα και με υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε υπαίθριους όσο και σε κλειστούς χώρους. Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου…

Διαβάστε επίσης:

Lockdown σε Ιωάννινα και Σέρρες ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς, τι είπε για Θεσσαλονίκη

Πηγή άρθρου: www.dikaiologitika.gr