Γερμανία: Αναθέρμανση των γερμανογαλλικών σχέσεων με μια σειρά συμφωνίες

Γερμανία: Αναθέρμανση των γερμανογαλλικών σχέσεων με μια σειρά συμφωνίες

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποδέχθηκε νωρίτερα απόψε στο Βερολίνο με στρατιωτικές τιμές τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν. Το πρώτο απτό αποτέλεσμα της αναθέρμανσης των σχέσεων ήταν η υπογραφή κοινής δήλωσης για την ενεργειακή αλληλεγγύη των δύο χωρών, ενώ ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε τόσο στην στήριξη της Ουκρανίας «μέχρι το τέλος» όσο και στην ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στην αντιπληθωριστική πολιτική των ΗΠΑ.

Γερμανία: Αναθέρμανση των γερμανογαλλικών σχέσεων με μια σειρά συμφωνίες-1

«Οι φίλοι στην ανάγκη στέκουν ο ένας δίπλα στον άλλον», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου και περιέγραψε τη Γερμανία και τη Γαλλία ως «παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Για ένα «σημαντικό κείμενο που θα έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα και θα προστατεύει τους πολίτες στις δύο χώρες» έκανε λόγο η κυρία Μπορν, αναφερόμενη στην κοινή δήλωση, η οποία αναφέρει ότι η Γαλλία προμηθεύει φυσικό αέριο στη Γερμανία ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου και η Γερμανία από την άλλη πλευρά θα διευκολύνει την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Γαλλία, επισπεύδοντας για τον τρέχοντα μήνα την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2023.

Οι δύο χώρες εργάζονται επίσης από κοινού για μια νέα συμφωνία για την παροχή ρεύματος σε περίπτωση κρίσης, η τελική μορφή της οποίας αναμένεται να παρουσιαστεί στο επόμενο γερμανογαλλικό συμβούλιο υπουργών, για το οποίο πάντως ούτε τώρα δόθηκε ημερομηνία.

Τον προηγούμενο μήνα, η ακύρωσή του την τελευταία στιγμή πυροδότησε σχόλια περί κρίσης στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων. «Κοντά στην 60ή επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων», περιορίστηκε να δηλώσει η Ελιζαμπέτ Μπορν, αναφερόμενη στην προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο τελετή για τον εορτασμό της Συνθήκης Φιλίας του 1963 μεταξύ των δύο χωρών.

«Σήμερα ολοκληρώνεται μια εβδομάδα εντατικών γαλλογερμανικών επαφών», δήλωσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι τρεις Γερμανοί υπουργοί επισκέφθηκαν τις τελευταίες ημέρες το Παρίσι. Επιπλέον, πρόσθεσε, υπεγράφη γερμανογαλλική συμφωνία γλωσσικής στρατηγικής, με στόχο «να καταστεί η γαλλική γλώσσα πιο δημοφιλής στη Γερμανία και η γερμανική πιο δημοφιλής στη Γαλλία».

Ο καγκελάριος επισήμανε από την πλευρά του ότι οι δύο χώρες εργάζονται για μια πρόταση – απάντηση της ΕΕ στην αντιπληθωριστική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει μεγάλες επιδοτήσεις. «Ο Γάλλος πρόεδρος και εγώ υποστηρίξαμε από πολύ νωρίς την προοπτική η ΕΕ να προσεγγίσει απευθείας τις ΗΠΑ και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το θέμα. Αυτό συνέβη και τώρα υπάρχει μια κοινή ομάδα εργασίας», πρόσθεσε.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν ακόμη στο υπό ανάπτυξη γερμανογαλλικό αεροπορικό σύστημα μάχης, διαβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο. «Η συμφωνία της κυβέρνησης επετεύχθη, η συμφωνία των εταιριών έχει τεθεί σε ισχύ και για αυτό είμαι πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να προχωρούν», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Γερμανία: Αναθέρμανση των γερμανογαλλικών σχέσεων με μια σειρά συμφωνίες-2

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς και η Ελιζαμπέτ Μπορν επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη συνεχή υποστήριξη και την αλληλεγγύη των χωρών τους απέναντι στην πολεμική επίθεση του Ρώσου προέδρου. «Η Γαλλία και η Γερμανία είναι αλληλέγγυες με την Ουκρανία. Ο τρόμος με τις βόμβες της Ρωσίας εναντίον των μη στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο κ. Σολτς, διαβεβαιώνοντας ότι «η Γερμανία εργάζεται συνεχώς προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, με τρέχοντα στόχο την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών». «Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία μέχρι το τέλος αυτής της σύγκρουσης. Λέμε όμως στους Ουκρανούς και ότι θα είμαστε στο πλευρό τους και μετά», δήλωσε η κυρία Μπορν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr