Φωτιά στα Βίλια: Τρίτη νύχτα αγωνίας – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν ο επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές δασοπυροσβέστες που καίει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στα Βίλια Αττικής έχοντας ήδη καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου πευκοδάσους. 

Μετά τις δραματικές στιγμές όλο το απόγευμα της Τετάρτης που οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών στα Βίλια και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις άηκαν δύο σπίτια εκτός οικισμού, φαίνεται να επικρατεί σχετική ηρεμία για τον οικισμό.

Αναζωπύρωση έλαβε χώρα προς την περιοχή Άγιος Γεώργιος Βιλίων, γύρω στις 23.30 το βράδυ της Τετάρτης στην κατεύθυνση προς το Πόρτο Γερμενό κοντά στον οίκο ευγηρίας Θεοτόκος, όπου όμως υπάρχει εύκολη πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις για να κατασβέσουν. 

Νωρίτερα, στις 22.30 το βράδυ μεγάλη αναζωπύρωση σήμανε συναγερμό αλλά χάρη στην άμεση επέμβαση δυνάμεων της Πυροσβεστικής, εθελοντών και τμήματος πολωνών πυροσβεστών που επιχειρούν, η φωτιά δεν επεκτάθηκε.

Όλο το βράδυ αναμένεται έντονη κινητικότητα καθώς η φωτιά καίει σε πευκοδάσος και στο βουνό υπάρχουν τα λεγόμενα «καντηλάκια», με το στοίχημα να είναι να μη μετατραπούν σε αναζωπυρώσεις. 

Σε όλη την περιοχή παραμένουν όλη τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές δυνάμεις καθώς δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά διάσπαρτες φωτιές με τα οχήματα της πυροσβεστικής να βρίσκονται σε επιφυλακή για να επέμβουν. 

Ανησυχία δημιουργείται στο πυροσβεστικό σώμα, καθώς όπως μετέδωσε ο Κώστας Αλατζάς στο OPEN από τα Βίλια που βρίσκεται για την κάλυψη της φωτιάς, όπως ακούγεται από τους ασυρμάτους πολλές φορές υπάρχουν εκκλήσεις για νερό καθώς αν και παραμένουν πολλά πυροσβεστικά οχήματα στην περιοχή σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι τόσο γρήγορη η πρόσβαση σε νερό. 

Χαρακτηριστικό της δραματικότητας της κατάστασης που επικράτησε στην περιοχή είναι η εικόνα που κατέγραψε η κάμερα του OPEN με σπίτι κοντά στο χωριό να γίνεται παρανάλωμα του πυρός μέσα σε λίγα λεπτά.

Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι στα Βίλια

Tην ίδια ώρα οι κάτοικοι βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε εάν χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρά το γεγονός ότι δεν εστάλη μήνυμα του 112 για προληπτική εκκένωση κάτι το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση. Μάλιστα όπως δήλωσε νωρίτερα στο OPEN ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης, «ζητήσαμε από την Πυροσβεστική από τις 16.30 να γίνει εκκένωση ωστόσο από την Υπηρεσία μας είπαν ό,τι δε χρειάζεται. Την εκκένωση, δεν μπορούμε να τη δώσουμε εμείς, τη δίνει η Πυροσβεστική»

Οι κάτοικοι απηύθυναν από το απόγευμα έκκληση για βοήθεια με τον κοινοτάρχη Βιλίων να δηλώνει στο OPEN το απόγευμα της Τετάρτης, «όποιος μπορεί ας βοηθήσει».

«Εδώ γίνεται καταστροφή. Η ανικανότητα στο μεγαλείο της. Τίποτα άλλο δεν έχω να σας πω. Εδώ δε δικαιολογείται τρεις μέρες να ‘ρθει η φωτιά εδώ να μας κάψει. Δεν έχω τίποτα άλλο να σας πω, μόνο πέστε όποιος μπορεί να βοηθήσει, γεια σας», ανέφερε σε επικοινωνία του με το Open TV ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης.

Γιατί δεν εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση

Ερωτήματα δημιουργήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης καθώς παρά το ότι οι φλόγες έφτασαν έως και 30 μέτρα από το χωριό δεν εστάλη, μήνυμα του 112 για εκκένωση στα Βίλια ενώ οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το χωριό. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του OPEN για τις φωτιές, η ενημέρωση που υπήρχε στην κυβέρνηση ήταν ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί, και γι’ αυτό τον λόγο κρίθηκε ότι δε θα πρέπει να σταλεί μήνυμα για εκκένωση της περιοχής. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και με εναέρια μέσα και με επίγειες δυνάμεις ώστε να μην πλησιάσει άλλο η φωτιά.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρείται διαφορετική επιχειρησιακή στρατηγική καθώς αυτό που είδαμε τόσο στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, όσο και στην Εύβοια, η εντολή προληπτικής εκκένωσης πραγματοποιούταν πολύ νωρίτερα και με τις φλόγες πολύ πιο μακριά απ’ ότι βρίσκεται σήμερα από τον οικισμό των Βιλίων. 

Παράλληλα μιλώντας στο OPEN ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε ότι «ζητήσαμε από την Πυροσβεστική από τις 16.30 να γίνει εκκένωση ωστόσο από την Υπηρεσία μας είπαν ό,τι δε χρειάζεται. Την εκκένωση, δεν μπορούμε να τη δώσουμε εμείς, τη δίνει η Πυροσβεστική. ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτιά στα Βίλια παρουσίασε δραματική εξέλιξη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό του πώς κινούνται οι φλόγες λόγω και της αλλαγής κατεύθυνσης του ανέμου είναι ότι στις 16.30 πραγματοποιήθηκε τεράστια επιχείρηση και το χωριό σώθηκε στο παρά πέντε, όπως μετέδωσε ο Αργύρης Καλογερόπουλος στο OPEN και λίγο μετά τις 17.00 ο άνεμος άλλαξε και πάλι και όπως κατέγραψε η κάμερα του OPEN το πρώτο σπίτι εκτός οικισμού, τυλίχθηκε στις φλόγες. 

Τιτάνια προσπάθεια για να σωθεί το χωριό 

Όπως μετέδωσε ο Αργύρης Καλογερόπουλος νωρίτερα στις 16.30 περίπου με υπεράνθρωπες προσπάθειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, επίγεια και εναέρια μαζί με εθελοντές κατάφεραν να σώσουν στο παρά πέντε τα πρώτα σπίτια στα Βίλια που απειλήθηκαν αλλά τελικά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο κίνδυνος για το χωριό έχει περάσει.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τελευταία στιγμή ο άνεμος που βοηθούσε τη φωτιά να προχωρήσει προς το χωριό, άλλαξε κατεύθυνση. 

Oι δυνάμεις δημιούργησαν «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων – Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Σωτήρας.

Στάχτη πάνω από 80.000 στρέμματα 

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

 

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά στα Βίλια: Καίγονται σπίτια εκτός οικισμού – Οι φλόγες περικύκλωσαν το χωριό

Φωτιές: Ο «χάρτης» των 46 συλλήψεων για εμπρησμό

Φωτιά στα Βίλια: Γιατί δεν εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση

Κορονοϊός: Άρχισε η πίεση στα νοσοκομεία – Προετοιμασίες για νέο μεγάλο κύμα εισαγωγών

Αφγανιστάν: Η συγκλονιστική ιστορία της Najia που έπεσε νεκρή από τα χέρια Ταλιμπάν

Πηγή άρθρου: www.ethnos.gr