Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: Ενέργεια και ασφάλεια στο επίκεντρο -«Σε ιστορικό υψηλό οι σχέσεις των δύο χωρών» | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η ανάπτυξη της Ελλάδας ως ισχυρού περιφερειακού εταίρου των ΗΠΑ στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη χώρα μας.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη ο Μάικ Πομπέο

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο θα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θα τον υποδεχτεί ο Νίκος Δένδιας τη Δευτέρα στις 10 το πρωί. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η παρουσία των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη αυξάνεται σταθερά. Ο κ. Πομπέο αναμένεται ότι θα δώσει έμφαση στη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων ενεργειακής υποδομής που υλοποιούνται στη χώρα μας, ενώ θα υπογράψει και διμερή συμφωνία για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάικ Πομπέο θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του Ελληνα πρωθυπουργού στα Χανιά. Ετσι θα γίνει ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος -μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο- που θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού της οικογένειας Μητσοτάκη στην Κρήτη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από την αμερικανική πλευρά, στην Ελλάδα, «ο Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια για να ανανεώσουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας μέσα στις δεκαετίες». Οπως σημειώνει, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπογράψει διμερή συμφωνία για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα, ενώ θα επισκεφθεί και την Κρήτη, όπου και θα βρεθεί στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως «αυτό θα είναι το δεύτερο ταξίδι του υπουργού Πομπέο στην Ελλάδα. Μόλις πριν από έναν χρόνο πήγαμε στην Αθήνα για τον Στρατηγικό Διάλογο. Νομίζω ότι το γεγονός ότι επιστρέφουμε θα υπογραμμίσει πόσο ισχυροί έχουν γίνει οι δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πραγματικά σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και αυτή η επερχόμενη επίσκεψη θα υπογραμμίσει τις επιτυχίες στις διμερείς σχέσεις».Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr