Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά για φόνο εκ προμελέτης

Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά για φόνο εκ προμελέτης

Κείμενο: Zougla Newsroom

Βίντεο/Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Καταδικαστική είναι η εισαγγελέας της έδρας για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, προτείνοντας την ενοχή του για ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. «Κοίμισε το παιδί και ανέβηκε να σκοτώσει», τόνισε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ευγενία Σταθουλοπούλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Όταν ξεκίνησε να φράζει τις αεροφόρους οδούς της Καρολάιν, είναι βέβαιο ότι ένιωθε τους κραδασμούς από την ασφυξία. Είναι συγκλονιστικό ότι ο χρόνος που ενήργησε ήταν πολύς και μπροστά στα μάτια του εξελίχθηκαν όλα τα ασφυκτικά συμπτώματα. Κατά την κρίση μου, είχε χρόνο να κάνει πίσω βλέποντας τα συμπτώματα της γυναίκας του. Τα 60 δευτερόλεπτα είναι μεγάλος χρόνος για να κάνει πίσω. Δεν λειτούργησε καμία αναστολή. Αρχικά ανέφερε ότι προέβη σε εναγκαλισμό, όχι εύστοχος όρος, μόνο αν δεχτούμε ότι ήταν εναγκαλισμός θανάτου», εξήγησε η εισαγγελική λειτουργός και αναφέρθηκε σε όσα περιέγραψε ο κατηγορούμενος.

«Την πλάκωσε με όλο του το σώμα για να μην αντιδράσει. Καταδείχθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ότι το smartwatch και τα 17 βήματα που κατέγραψε ήταν οι κινήσεις των χεριών της. Ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι μπορεί να ακούσουν οι γείτονες. Ούτε κατά διάνοια δεν είναι πιστευτό ότι την άφησε όταν νόμιζε ότι έχει λιποθυμήσει. Την άφησε όταν βεβαιώθηκε ότι ήρθε το τέλος», σημείωσε.

«Θεία δίκη» χαρακτήρισε το ότι ξέχασε ο κατηγορoύμενος το ρολόι της Καρολάιν, το οποίο τον πρόδωσε. «Ο κατηγορούμενος ξέχασε να αφαιρέσει το ρολόι της Καρολάιν, κι αυτό είναι Θεία Δίκη, γιατί έδωσε αρκετά στοιχεία» σημείωσε η κ. Σταθουλοπούλου, συμπληρώνοντας πως «ο θάνατος της Καρολάιν ήταν αγωνιώδης».

Σχετικά με το ζήτημα του βρασμού της ψυχικής ορμής, η εισαγγελέας ανέφερε: «Ο ισχυρισμός εξετάσθηκε εξονυχιστικά. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος δυναμίτισε την υπεραστική γραμμή. Δυσκολεύτηκε να αποδείξει την κορύφωση του συναισθήματος και κάθε φορά απαντούσε πως δεν θέλει να πει κακή κουβέντα για το θύμα. Είπε πως η κίνηση της Καρολάιν προς το παιδί τον ώθησε, προσθέτοντας “δεν πήγα από το 0 στο 100”. Είπε πως είδε την κορούλα του να υφίσταται ένα βίαιο περιστατικό».

«Δεν μας περιέγραψε όμως κάτι τόσο βίαιο. Ο μηχανισμός του θανάτου τέθηκε ενώ το θύμα κοιμόταν. Οι κρίσιμες στιγμές περιγράφονται με τέτοιον τρόπο που αν δεν γνωρίζαμε το πλαίσιο, θα νομίζαμε ότι το επεισόδιο εξελίσσεται σε υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας. Πολλές φορές αναρωτήθηκα κατά την απολογία αν καταλάβαινε για τι πράγμα μιλούσε και αν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Επιμήκυνε την απολογία του για ώρες για να πείσει πως κάτι φοβερό είχε συμβεί. Κατέληξε μέσα από παιδαριώδη επιχειρήματα σε αυτό πότε συνέβη. Περίγραψε ένα ανεβοκατέβασμα από τη σκάλα. Ήταν ένα ζήτημα απολύτως διαχειρίσιμο. Πώς πυροδοτήθηκε ο θυμός του;» περιέγραψε η εισαγγελέας.

Ο κατηγορούμενος δεν κατάφερε να ισχυριστεί ότι η Καρολάιν ήταν επικίνδυνη για το παιδί, σχολίασε η εισαγγελέας, υποστηρίζοντας πως ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε «άγαρμπες κινήσεις». «Ο φόνος έγινε για ασήμαντη αφορμή και ο κατηγορούμενος ούτε βρισιές δεν μπορεί να επικαλεστεί. Κοίμισε το παιδί στον καναπέ και ανέβηκε να σκοτώσει. Αυτό καταρρίπτει τον ισχυρισμό και δείχνει την προμελέτη. Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να δείχνει απώλεια συνείδησης» πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Ακόμα και το επιχείρημα ότι σκότωσε θολωμένος καταρρίφθηκε όταν εναπόθεσε το παιδί στο σώμα της νεκρής μάνας. Είχε επίγνωση της αδιανόητης σκληρότητάς του. Ήξερε ότι η προσοχή θα στρεφόταν στο παιδί και σε εκείνον που βγήκε αλώβητος από μια αιματηρή ληστεία. Με πλήρη βεβαιότητα ο ισχυρισμός πρέπει να απορριφθεί.

«Σκεφτόμουν προετοιμάζοντας την αγόρευσή μου ότι αυτή η υπόθεση δεν επεξεργάζεται πολύπλοκα νομικά ζητήματα. Σκεφτόμουν ότι η πρόταση του εισαγγελέως θα μπορούσε να ανοίξει και να κλείσει με την ετυμηγορία γιατί για μένα όσα έγιναν είναι αυταπόδεικτα» ανέφερε η εισαγγελέας, τονίζοντας όμως ότι οφείλει να αναλύσει το ζήτημα του εάν το έγκλημα τελέστηκε εν βρασμώ ψυχικής ορμής όπως υποστηρίζει ο κατηγορούμενος.

«Το παράλογο της τέλεσης των εγκλημάτων αυτής της δίκης με παραπέμπει στο αναίτιο, δηλαδή στην αιτία για την οποία οδηγήθηκαν τα πράγματα στο έγκλημα» είπε και συνέχισε αναλύοντας νομικά το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Αναφορά στον όρο της γυναικοκτονίας έκανε η εισαγγελέας, εξηγώντας ότι τον αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό.

Η άφιξη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου στο δικαστήριο:

 

«Το πρόσωπο της Καρολάιν θα στοιχειώνει τη ζωή του. Αυτή η ιστορία ενέχει τα στοιχεία μια ανθρώπινης τραγωδίας. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά δεν θα αποδοθεί ηθική δικαίωση ούτε στα θύματα που ζουν: στην κόρη του και στη μητέρα της Καρολάιν. Αν ένας άνθρωπος συναισθάνεται το βάρος όσων έχει κάνει, θα περίμενα να σιωπήσει. Η τιμωρία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση υπερβαίνει τα όρια της ανθρώπινης Δικαιοσύνης και προκαλεί δέος. Ο κατηγορούμενος είναι αντιμέτωπος τώρα με τον Θεό, από τον οποίο ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη». Με τα λόγια αυτά έκλεισε την αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας, Ευγενία Σταθουλοπούλου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την «εμβληματική», όπως τη χαρακτήρισε, υπόθεση δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς από τον 33χρονο σύζυγό της.

Η εισαγγελική λειτουργός, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου περί βρασμού ψυχικής ορμής για την αναγνώριση ελαφρυντικού, μίλησε για τον βασανιστικό αγωνιώδη θάνατο της Καρολάιν και την απίστευτη σκληρότητα που επέδειξε, τοποθετώντας δίπλα στο άψυχο σώμα της το μόλις λίγων μηνών παιδί τους, αλλά και σκοτώνοντας τη σκυλίτσα του θύματος, τη Ρόξυ. 

«Ο κατηγορούμενος οργανώθηκε ταχύτατα και σκότωσε το σκυλί με αδιανόητη σκληρότητα. Το ζώο βασανίστηκε όπως και η κοπέλα, φάνηκε η προσπάθειά του να σωθεί χωρίς να τα καταφέρει. Ήταν κάτι σημαντικό για την Καρολάιν. Όσο κι αν λέει ότι αγαπούσε το ζώο όπως η Καρολάιν, αυτό δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Ήταν ένα από τα ζητήματα που τον πρόδωσαν. Κανείς ληστής δεν χάνει χρόνο για να σκοτώσει έτσι τελετουργικά το σκυλί. Το κρέμασμα παραπέμπει είτε σε μαφία (εγώ αυτό σκέφτηκα αρχικά όταν τα έβλεπα στην τηλεόραση), είτε στον ίδιο, δεν υπήρχε τρίτη λύση. Μας είπε πόσο αγαπούσε τα ζώα και την κρέμασε έτσι, είναι ακραίος κυνισμός ή σχάση προσωπικότητας; Ένας ψυχίατρος θα μπορούσε να μας πει».

Η εισαγγελέας της έδρας εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρη πως ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος σκότωσε την 20χρονη επειδή ένιωσε πως δεν μπορούσε πια να την ελέγχει. «Στην απολογία του έδειξε πόσο πολύ μεγάλο ήταν το εγώ του. Έχει την ανάγκη να είναι ο κυρίαρχος των πραγμάτων. Όλες οι ενέργειες στρέφονται γύρω από το εγώ του. Κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης η Καρολάιν εξέφρασε την ανάγκη να μεταβάλει τους όρους της ζωής της, ίσως ο κατηγορούμενος να τη σκότωσε για αυτόν τον λόγο, γιατί δεν  μπορούσε να την ελέγξει. Εξιδανίκευσε τη ζωή τους, δεν είχε ευελιξία να καταλάβει ότι οι συνθήκες μεταβάλλονται. Μέσα από την ανάλυση των ημερολογίων βλέπουμε έναν άνθρωπο με προβληματισμό που αναζητά τη χαρά. Στρέφει το μαχαίρι στον εαυτό της. Είναι συγκλονιστικό ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει… Το τραγικό είναι ότι η Καρολάιν ήθελε να σώσει την οικογένειά της με κάθε τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασφυκτιούσε» σημείωσε.

Η πρόταση της εισαγγελέως καθιστά «μονόδρομο» για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο τα ισόβια για την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και την επιβολή επιπλέον πολυετούς κάθειρξη για τη θανάτωση του σκύλου της Καρολάιν και το «θέατρο» περί ληστείας που έπαιξε στις Αρχές. «Ο ίδιος μας έχει πει ότι ήταν μια υπέροχη μητέρα. Πού καταλήγουμε; Ο φόνος έγινε για ασήμαντη αφορμή. Στην πραγματικότητα ούτε βρισιές δεν μπορεί να επικαλεστεί. Το βέβαιο είναι ότι όσα είπε ήταν τραγικά επουσιώδες ως αφορμές και ανέβηκε να σκοτώσει. Αυτό καταλύει τον βρασμό της ψυχικής ορμής.

Πήρε το ρίσκο να καταστρέψει και τη δική του τη ζωή ευελπιστώντας ότι δεν θα γινόταν αντιληπτός. Δεν έχασε ούτε για μια στιγμή τον έλεγχο κατά την απόφαση και την εκτέλεση της πράξης… Έχω μια εικόνα ανθρώπου με λεπτές συγκινησιακές αντιδράσεις, αλλά όχι ενός ανθρώπους με συντριβή… Είχε επίγνωση της σκληρότητάς του. Είχε σημασία για εκείνον το μωρό να μπει στη σκηνή του εγκλήματος γιατί ήξερε ότι η αστυνομία θα ασχολείτο με το παιδί και όχι με εκείνον. Η βία στην Καρολάιν εμφανής γιατί είχε παραμορφώσει το πρόσωπο της. Η Λυδία ήρθε σε επαφή με το σοκ της αμετάκλητης απώλειας. Δεν μπορώ να συλλάβω πώς σκέφτηκε ο κατηγορούμενος να το κάνει αυτό. Βέβαιο ότι θα εγγραφεί ως τραύμα στο υποσυνείδητο του παιδιού. Χρησιμοποίησε το παιδί και τη μητέρα της έως ανθρώπινα εργαλεία».

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, «ο κατηγορούμενος υποτιμά τη νοημοσύνη». Η απολογία του καταδεικνύει την «προσπάθεια του κατηγορούμενου να επιδιώξει συγκινησιακή φόρτιση ότι υπεραγαπούσε τη γυναίκα το παιδί το ζώο τους και δεν θα μπορούσε να είχε σκοτώσει». Το λάθος του όμως είναι πως «δεν είχε σκεφτεί ότι τα ηλεκτρονικά πειστήρια θα αποκάλυπταν την αλήθεια»

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων.

Πηγή άρθρου: www.zougla.gr