Εμβόλιο Κορονοϊού: Ανοίγει η πλατφόρμα και για άλλες ομάδες πληθυσμού – Όλο το χρονοδιάγραμμα – Υγεία

Ανοίγει από τις 16 Απριλίου η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό σε πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες για τον κορονοϊό, σημείωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας, ο Γενικό Γραμματέας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα ανέφερε ότι στις 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα εμβόλια κορονοϊού για την ηλικιακή ομάδα 55-59 και τους εκπαιδευτικούς και στις 24 Απριλίου για τους 50-54.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, ανακοίνωσε ότι οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson θα έρθουν στη χώρα μας στις 14 Απρίλη. Οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

“Από τις 16 Απριλίου μέχρι τις 19 Απριλίου θα προχωρήσουμε σταδιακά στο άνοιγμα της επόμενης ομάδας που είναι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Το άνοιγμα αυτής της ομάδας θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα (π.χ. κάποιος με σακχαρώδης διαβήτη μπορεί να ανοίξει την Παρασκευή ή το Σάββατο). Αυτή η ομάδα αφορά 800 χιλιάδες άτομα”, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Ας σημειωθεί ότι από την αρχή της Επιχείρησης «Ελευθερία» έχουν γίνει στην Ελλάδα πάνω από 2.210.000 εμβολιασμοί. 1.468.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 14% και 743.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7%.

Την ίδια στιγμή η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αναφέρθηκε και πάλι στις εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι πρόκειται για σπάνια περιστατικά και αναφέρθηκε στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Είπε ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000. Τόνισε ότι το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Πάνω από 380.000 δόσεις AstraZeneca έχουν γίνει στη χώρα μας και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον ΕΜΑ, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου και επανέλαβε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 30 ετών και ότι δεν ενδείκνυται λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



Πηγή άρθρου: www.news247.gr