Έχασε τη δικαστική μάχη κατά του Νίκου Κουρή η Μαργαρίτα Θεοδωράκη


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022, 12:10

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η κόρη του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, με την οποία ζητούσε να μην εμφανίζεται ο Νίκος Κουρής με το επώνυμο «Θεοδωράκης», ισχυριζόμενη ότι αυτό προσβάλλει τα κληρονομικά και πνευματικά της δικαιώματα.

Το δικαστήριο με την απόφασή του (1555/2022) έκρινε ως απαράδεκτη λόγω αοριστίας την αίτηση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, η οποία μάλιστα δεν παραστάθηκε στη συζήτηση ούτε εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο. Σύμφωνα με την απόφαση, η κόρη του μουσικοσυνθέτη δεν εξήγησε επαρκώς στο δικόγραφο με ποιον τρόπο προσβάλλονται τα κληρονομικά και πνευματικά της δικαιώματα από τον Νίκο Κουρή.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι ο ισχυρισμός της Μαργαρίτας Θεοδωράκη πως με τα ασφαλιστικά μέτρα «”θα βραδύνει” η τυχόν έκδοση οριστικής απόφασης επί μιας αγωγής που δεν εξειδικεύει αν έχει ασκήσει ή προτίθεται στο μέλλον να ασκήσει δεν συνιστά λόγο για λήψη ασφαλιστικών μέτρων». Επιπλέον, σημειώνεται ότι η αιτούσα «ουδόλως εξειδικεύει πως συντελείται προσβολή των κληρονομικών ή πνευματικών της δικαιωμάτων βάσει πλέον της ιδιότητας ως νόμιμου κληρονόμου του πατρός της, αφού η αναφορά και μόνο εκ μέρους του Νίκου Κουρή του ονόματος “Θεοδωράκης” δεν εξικνείται μέχρι του σημείου της παροχής σ’ αυτόν οφέλους από κληρονομικά ή πνευματικά δικαιώματα, ούτε εξηγεί πως η εκδοθείσα απόφαση ασφαλιστικών μέτρων θα την προστατεύσει από τις επικαλούμενες προσβολές».

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη έχει στραφεί εις βάρος του Νίκου Κουρή, ο οποίος υποστηρίζει πως είναι γιος εκτός γάμου του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη. Η κ. Θεοδωράκη στην αίτησή της υποστήριξε ότι ο Νίκος Κουρής «αυτοπροβάλλεται και αναμειγνύεται σε διάφορες εκδηλώσεις και καταστάσεις της ρέουσας κοινωνικής ζωής ως ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη. Εμφανίζεται ως πρόσωπο-γόνος ενός Πνευματικού ανθρώπου που έχει αναγνωρίσει η υφήλιος, δήθεν εκπρόσωπος και συνεχιστής της Ιστορίας και του βάρους του μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη, προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί όλη την οικογένειά του και δη εμένα και χρησιμοποιεί το επίθετο “Θεοδωράκης” ως απόρροια σχέσης πατρός προς τέκνο, επιχειρώντας να προσδώσει κύρος και βαρύτητα στο πρόσωπό του, και συγχρόνως να προσδώσει κύρος και ποιότητα στην εκδήλωση που συμμετέχει αλλά συγχρόνως προσπαθώντας να προσχωρήσει και να εγκριθεί από την οικογένεια του μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη. Σε κάθε περίπτωση αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας του αποβιώσαντος».

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022, 13:54

Πηγή άρθρου: www.zougla.gr