«Άκυρο» Μπάιντεν σε Ζελένσκι για τους πυραύλους στην Πολωνία

«Άκυρο» Μπάιντεν σε Ζελένσκι για τους πυραύλους στην Πολωνία

Σε δύσκολη θέση ο Ουκρανός πρόεδρος, επιμένει ότι δεν ήταν ουκρανικοί οι πύραυλοι • Τον διέψευσε επισήμως ο Τζο Μπάιντεν • Δημοσίευμα – βόμβα από την Ιταλία για πιέσεις του Κιέβου προς το ΝΑΤΟ να μπει στον πόλεμο • Το Πεντάγωνο δεν βλέπει νίκη για την Ουκρανία.

Υπό αυξανόμενη πίεση ο Ουκρανός πρόεδρος μετά το διαφαινόμενο φιάσκο των πυραυλικών χτυπημάτων στην Πολωνία, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιμένει στο δικό του αφήγημα και τον Αμερικανό ομόλογό του να τον διαψεύδει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες.

Ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά την επιστροφή του από την Ασία και αμφισβήτησε τις δηλώσεις του Ζελένσκι υπογραμμίζοντας «δεν είναι αυτά τα στοιχεία».

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η Ουάσινγκτον αλλά και η ίδια η Πολωνία επισήμαναν ότι η έκρηξη στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, ο Ζελένσκι επανέλαβε χθες ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», εξηγώντας ότι αυτό είναι το συμπέρασμα του ουκρανικού στρατού και «δεν μπορώ παρά να το εμπιστευθώ».

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε πρόσβαση σε «όλα τα δεδομένα» που διαθέτει η Δύση για το περιστατικό στην Πολωνία προκειμένου «να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες». ο μήνυμά του.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για έναν πύραυλο S-300 κατασκευασμένο στην Σοβιετική Ένωση, έναν παλιό πύραυλο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εβλήθη από την ρωσική πλευρά» είχε δηλώσει χθες ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, για να προσθέσει «είναι πολύ πιθανόν ότι εβλήθη από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα».

Ο Ζελένσκι, ακόμη, έγινε στόχος επικρίσεων για τη στάση του, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν να δηλώνει «σε μια τέτοια κατάσταση, οι παγκόσμιοι ηγέτες μιλούν υπεύθυνα, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος, κατηγορώντας αμέσως τους Ρώσους, έκανε λάθος, έδωσε ένα κακό παράδειγμα».

Το Κίεβο πίεσε το ΝΑΤΟ να μπει στον πόλεμο;

Την ίδια στιγμή, η ιταλική Corriere Della Sera, παρουσίασε, χθες, δημοσίευμα – φωτιά σύμφωνα με το οποίο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιχείρησε να αδράξει την ευκαιρία και πίεσε να μπει το ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Το ρεπορτάζ καταγράφει ένα δραματικό παρασκήνιο κατά το οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος, μετά το χτύπημα στην Πολωνία, ανέφερε στους G20 ότι «δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τη Σύνοδο των G20» και ζήτησε την παρέμβαση Μπάιντεν προκειμένου να πείσει τη Συμμαχία να εμπλακεί ακόμη πιο ενεργά στην στρατιωτική σύγκρουση.

Τα πνεύματα φέρεται να ηρέμησαν μετά από παρέμβαση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Άντονι Μπλίνκεν.

Χαμηλώνει τις προσδοκίες για ουκρανική νίκη το Πεντάγωνο

Χαρακτηριστικό, πάντως, της αλλαγής στάσης των Αμερικανών τις τελευταίες ημέρες, μετά και την υποχώρηση της Ρωσίας στη Χερσώνα, είναι το γεγονός ότι το Πεντάγωνο δηλώνει ανοικτά ότι οι πιθανότητες μιας άμεσης ουκρανικής νίκης δεν είναι πολύ μεγάλες.

Ο στρατηγός Μάρκ Μάιλεϊ δήλωσε ότι η εκδίωξη των Ρώσων από όλη την Ουκρανία, ακόμη και από την Κριμαία, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη έδωσε τον τόνο αναφέροντας «θα μπορούσε να υπάρξει μια πολιτική λύση. Πολιτικά μιλώντας, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν, αυτό είναι πιθανό».

Έσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι η Ρωσία είναι με την πλάτη στον τοίχο αυτή τη στιγμή και πως «οι Ουκρανοί έχουν σημειώσει απανωτές επιτυχίες, ενώ οι Ρώσοι έχουν χάσει στρατηγικά, επιχειρησιακά και τακτικά». 

Η ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υπογραμμίζει μεν την ανάγκη να συνεχίσει την πίεση το Κίεβο, ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές δείχνουν και μια «στροφή» προς εναλλακτικές διόδους επίλυσης της σύγκρουσης, πέρα από τον στρατιωτικό.

Εκρήξεις σε Κριμαία και Οδησό, μάχες στο Ντονέτσκ

Στο πεδίο των μαχών, μετά την ουκρανική νίκη στη Χερσώνα, το μέτωπο του Ντονμπάς φαίνεται να φουντώνει ακόμη περισσότερο, καθώς, ένα κομμάτι των ρωσικών δυνάμεων που αποχώρησε από τα νότια ανακατευθύνθηκε στα ανατολικά, περιοχή που εξαρχής αποτέλεσε τον βασικό στόχο της ρωσικής εισβολής.

Σφοδρές είναι οι μάχες σε αρκετές περιοχές του Ντονέτσκ, συγκρούσεις καταγράφονται και στη Ζαπορίζια, ενώ δεν αποκλείεται ο ρωσικός στρατός να επιχειρήσει νέα επίθεση προς το Χάρκοβο.

Την ίδια ώρα σήμερα το πρωί, όπως αναφέρει το Κίεβο, σημειώθηκε πυραυλική επίθεση στην Οδησό, ενώ υπάρχουν αναφορές για εκρήξεις στην Κριμαία, σε αεροπορικό διάδρομο.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr