Αγ. Παντελεήμονας: Εργαζόμενος που παραιτήθηκε, μετέδωσε κορωνοϊό

Ένας εργαζόμενος που είχε παραιτηθεί, μετέδωσε τον κορωνοϊό στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Υπενθυμίζεται ότι στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα επιβεβαιώθηκαν 47 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 42 σε ηλικιωμένους που διαμένουν στη συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας.

Ο επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών – ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επιβεβαίωσε την αρχική διαπίστωση ότι η διασπορά του κορωνοϊού σε δεκάδες ηλικιωμένους στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα οφείλεται σε εργαζόμενο της μονάδας -κάτι το οποίο είχε επισημάνει και ο Σωτήρης Τσιόδρας όταν είχε επισκεφτεί τον χώρο με το που έγινε γνωστή η διασπορά του ιού.

Επίσης, καταγράφηκε και η παράτυπη επαφή περιθαλπόμενου του γηροκομείου με εργαζόμενους σε λαϊκή αγορά έξω από τον χώρο της μονάδας. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο οι υπεύθυνοι για τη διοικητική και οικονομική λειτουργία του φορέα βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, κατόπιν οδηγιών των αρμόδιων υπηρεσιών, και δεν κατέστη δυνατή η εξέτασή τους και η χορήγηση των αιτούμενων εγγράφων και τεκμηρίων.

Η ανεξάρτητη αρχή σημειώνει ότι ο έλεγχος συνεχίζεται, περιλαμβάνοντας το σύνολο των απαιτήσεων του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση, οργάνωση και λειτουργία της εν λόγω μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.

«Κατόπιν συνεννόησης με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, διενήργησε την Πέμπτη, 01.10.2020, έλεγχο στη Μονάδα Φροντίδας Υγείας “Αττική” στον Αγ.Παντελεήμονα με σκοπό τη διακρίβωση των συνθηκών που επέτρεψαν την είσοδο του SARS COV-2 στη μονάδα, με αποτέλεσμα τη διασπορά του σε φιλοξενούμενους και προσωπικό» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο των Επιθεωρητών-Ελεγκτών της ΕΑΔ, διαπιστώθηκε η διενέργεια τεστ από στελέχη του ΕΟΔΥ ενώ υπήρχε σε εξέλιξη και η διακομιδή περιθαλπόμενων σε νοσοκομεία αναφοράς.

Κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα – Ο εργαζόμενος που είχε παραιτηθεί

Οι επιθεωρητές-ελεγκτές της Αρχής προχώρησαν στη συλλογή και καταγραφή στοιχείων μέσω της έγγραφης εξέτασης προσώπων, της επιτόπιας παρατήρησης και αυτοψίας.

Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν ευρήματα που οδηγούν στην αρχική διαπίστωση ότι η διασπορά κορωνοϊού στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα οφείλεται στην παροχή εργασίας από εργαζόμενο, ο οποίος δεν έπρεπε να προσέρχεται προς εργασία και ο οποίος φέρεται να έχει παραιτηθεί και αποχωρήσει από την επιχείρηση. Επίσης, καταγράφηκε και η παράτυπη επαφή περιθαλπόμενου της ΜΦΗ με εργαζόμενους σε λαϊκή αγορά έξω από τον χώρο της μονάδας.

Ο έλεγχος συνεχίζεται περιλαμβάνοντας το σύνολο των απαιτήσεων του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση, οργάνωση και λειτουργία της εν λόγω ΜΦΗ, καταλήγει η ανακοίνωση για το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου επιβεβαιώθηκαν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates – Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώΠηγή άρθρου: www.athensvoice.gr