«Ματώνει η καρδιά μου» | LiFO

«Ματώνει η καρδιά μου» | LiFO

Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 3 προχθές Σάββατο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε για «κλιμάκωση» με τη Μόσχα μετά τα σχόλια του Αμερικανού ομολόγου του, Τζο Μπάιντεν, που χαρακτήρισε «χασάπη» τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι καθήκον του είναι η «επίτευξη πρώτα της κατάπαυσης του πυρός και μετά η πλήρης αποχώρηση των (ρωσικών) στρατευμάτων με διπλωματικά μέσα. Αν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, δεν μπορούμε να κλιμακώνουμε (την κατάσταση) ούτε με λόγια ούτε με πράξεις».

Στην ίδια συνέντευξη, πρόσθεσε ότι θα μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «αύριο ή μεθαύριο» για να οργανωθεί εκκένωση της Μαριούπολης στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής αποστολής της Γαλλίας, Ελλάδας και Τουρκίας. Λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης δεν έχουν γίνει γνωστές. Ο Γάλλος πρόεδρος το μόνο που διευκρίνησε ήταν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν».  

Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η σχεδιαζόμενη ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη «πρέπει να γίνει σε άριστες συνθήκες ασφάλειας και διακριτικότητας. Η Μαριούπολη είναι το νέο Χαλέπι. Θα έχουμε συλλογική ενοχή, αν δεν κάνουμε τίποτα».

Αν ο Μακρόν πετύχει εκκένωση της Μαριούπολης, πολιτικά θα δικαιωθεί. Αλλά είναι επίσης γεγονός, ότι προσπαθεί να ισορροπήσει εν μέσω μεγάλης κακοφωνίας. 

Εμείς έχουμε έναν πρόσθετο λόγο να ευχόμαστε τη δικαίωσή του, διότι αφορά τη ζωή και την ασφάλεια των χιλιάδων Ελλήνων που ζουν στη μαρτυρική πόλη. 

Πηγή: Le Monde

macron Facebook Twitter
Ο Εμ. Μακρόν θα μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα ή αύριο για εκκένωση της Μαριούπολης στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής αποστολής της Γαλλίας, Ελλάδας και Τουρκίας. (Φωτ.: EPA)

• • •

RESPICE FINEM
Είμαστε αναφανδόν κατά της ρωσικής εισβολής, υπέρ των κυρώσεων, και υπέρ των Ουκρανών. 

Υποστηρίζουμε, επίσης, ότι οι Ουκρανοί και μόνον οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν αν θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο ή να πέσουν μέχρι τον τελευταίο.

Τούτων δοθέντων, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλες παράμετροι. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλά κάνει και ζητάει εξοπλισμό από τη Δύση: τη χώρα του υπερασπίζεται. Ωστόσο, η Δύση έχει επίσης κάθε δικαίωμα να αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά του, όταν κρίνει ότι αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση του πολέμου, με ακραίο ενδεχόμενο έναν πυρηνικό πόλεμο, ή/και να ωθήσαν τους Ρώσους να αναλάβουν πιο δραστικές επιθετικές πρωτοβουλίες.

Όποιος δεν συμφωνεί με απερίσκεπτους, αν όχι έξαλλους, που ζητούν (από τον καναπέ τους) να επιμηκύνουν τον πόλεμο, καταλαβαίνει ότι αργά ή γρήγορα — και όσο ταχύτερα τόσο το καλύτερο — πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Διαπραγματεύσεις, σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και ειρήνη δίχως συνομιλίες με τον Πούτιν (Μπερνάρ Αρνό).  

Προσπερνώ τα σενάρια κάποιων ευφάνταστων ότι οι Ουκρανοί μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο ή ότι ο Πούτιν θα ανατραπεί. Το ότι θεωρητικά είναι δυνατόν να συμβούν δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, αν η πιθανότητα είναι μηδαμινή.

Αντίθετα προς τους έξαλλους, ο Ζελένσκι είναι ο πρώτος που το κατάλαβε, και το κατάλαβε καλύτερα από κάθε άλλον. Η άρνηση να μιλήσει με τον Πούτιν θα ισοδυναμούσε με τεράστιες καταστροφές για τη χώρα του, ανείπωτες ανθρώπινες τραγωδίες, και αμέτρητους σταυρούς στα νεκροταφεία.

Παρά τις απολύτως κατανοητές κορώνες του, ο Ζελένσκι συμπεριφέρεται ως υπεύθυνος ηγέτης. Αυτή τη βδομάδα Κίεβο και Μόσχα συνεχίζουν τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ουκρανός πρόεδρος έδειξε επαρκή ευελιξία αποδεχόμενος την προοπτική ενός καθεστώτος ουδετερότητας και άλλων σημείων, και καθόρισε επίσης ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του, όπως η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Δεν πρόκειται ευοδωθούν σύντομα οι συνομιλίες. Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, όπως η Κριμαία και το Ντονμπάς. Αν και πώς θα διευθετηθούν ώστε να υπάρξει συμφωνία, μένει να το δούμε. 

Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Διότι όποιος δεν θέλει να ποντάρει σε ευφάνταστα σενάρια, πρέπει να ξεκινάει κανείς από τα αποτελέσματα των αποφάσεων, ή όπως έγραψε ένας έμπειρος διπλωμάτης, respice finem (εξετάστε το τέλος).

• • •

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ
To IGM Forum προσκάλεσε γνωστoύς οικονομολόγoυς να εκφράσουν τις εκτιμήσεις τους σε επίκαιρα ζητήματα σχετιζόμενα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από τις απαντήσεις των 81 οικονομολόγων (41 Ευρωπαίοι και 40 Αμερικανοί) συνάγονται τα εξής:

Η συντριπτική πλειονότητα πιστεύει ότι οι μέχρι τούδε οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις θα επιφέρουν βαθιά ύφεση στη Ρωσία. 

Σχεδόν 4 στους 5 θεωρούν ότι ο αντίκτυπος της εισβολής θα προκαλέσει στασιμοπληθωρισμό — θα περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη και θα αυξήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό την επόμενη χρονιά. 

Μια ελαφρά μικρότερη πλειονότητα συμφωνεί ότι ολική απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ενέχει υψηλό κίνδυνο να προκαλέσει ύφεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Απεναντίας, μικτές υπήρξαν οι αντιδράσεις όσον αφορά την απομάκρυνση από το δολάριο ως κυρίαρχο διεθνές νόμισμα. 

Πηγή: VoxEU – CEPR

• • •

Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ ΩΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η πραγματικότητα είναι ότι το Κρεμλίνο κατασκεύασε μια ολέθρια ιδεολογία της ομοφοβίας ως γεωπολιτική, και στην επίσημη ρωσική ρητορική ο πόλεμος στην Ουκρανία πλαισιώνεται ως συνέχιση αυτής της πολιτικής με άλλα μέσα». 

Όσο υπερβολικός κι αν θεωρηθεί αυτός ο ισχυρισμός του Σουηδού καθηγητή, Emil Edenborg, δεν σημαίνει ότι είναι αβάσιμος. Η ιδεολογία των «παραδοσιακών αξιών» έχει στοχοποιήσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ως υπαρξιακές απειλές εναντίον του ρωσικού έθνους.

Στην ομιλία του της 24ης Φεβρουαρίου που ανήγγειλε την εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν τσιγκουνεύτηκε τα λόγια για την υποτιθέμενη υπονόμευση των «παραδοσιακών αξιών» από τη Δύση.

«Μιλώντας ευπρεπώς, οι απόπειρες να μας χρησιμοποιήσουν για τα δικά τους συμφέροντα ουδέποτε σταμάτησαν μέχρι πολύ πρόσφατα: επιζητούν να καταστρέψουν τις παραδοσιακές μας αξίες και μας εξαναγκάσουν στις εσφαλμένες αξίες τους που θα μας διαβρώσουν, τον λαό μας εκ των έσω, οι στάσεις που επιθετικά επέβαλαν στις χώρες τους, στάσεις που οδηγούν κατευθείαν στην εξαχρείωση και στον εκφυλισμό, επειδή είναι αντίθετες ατην ανθρώπινη φύση. Αυτό δεν θα συμβεί. Κανείς ποτέ δεν πέτυχε να το κάνει, και ούτε θα πετύχει τώρα».

Πηγή: Boston Review

russia homophobia Facebook Twitter
Το Κρεμλίνο κατασκεύασε μια ολέθρια ιδεολογία της ομοφοβίας ως γεωπολιτική.

• • •

ΜΝΗΜΗ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ
«Και είναι στους Έλληνες που στρεφόμαστε όταν αρρωσταίνουμε από τη θολούρα, τη σύγχυση, τον Χριστιανισμό και τις παρηγοριές του, της εποχής μας». 

— Βιρτζίνια Γουλφ (25 Ιανουαρίου 1882 – 28 Μαρτίου 1941)

Robert McCabe, Ναός του Ποσειδώνα, Σούνιο, 1954. Facebook Twitter
Robert McCabe, Ναός του Ποσειδώνα, Σούνιο, 1954.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Ο πόλεμος, είναι η σφαγή ανθρώπων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, προς το όφελος ανθρώπων που γνωρίζονται μεταξύ τους αλλά δεν σφάζονται μεταξύ τους».

— Πωλ Βαλερύ, Cahiers

Πηγή άρθρου: www.lifo.gr