Σπουδαία ανακάλυψη-Το τηλεσκόπιο James Webb βρίσκει δύο από τους παλαιότερους και πιο μακρινούς γαλαξίες

Σπουδαία ανακάλυψη-Το τηλεσκόπιο James Webb βρίσκει δύο από τους παλαιότερους και πιο μακρινούς γαλαξίες

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της Nasa βρίσκει φωτεινούς, πρώιμους γαλαξίες που μέχρι τώρα ήταν κρυμμένοι από την κοινή θέα, συμπεριλαμβανομένου ενός που μπορεί να έχει σχηματιστεί μόλις 350 εκατομμύρια χρόνια μετά τo big bang

Οι αστρονόμοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι αν τα αποτελέσματα επαληθευτούν, αυτή η νεοανακαλυφθείσα συρροή αστεριών θα ξεπερνά σε ηλικία τον πιο μακρινό γαλαξία που είχε εντοπιστεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble – έναν γαλαξία-ρεκόρ που σχηματίστηκε 400 εκατομμύρια χρόνια μετά την έναρξη του σύμπαντος.

Facebook Twitter

Σπουδαία ανακάλυψη-Το τηλεσκόπιο James Webb βρίσκει δύο από τους παλαιότερους και πιο μακρινούς γαλαξίες Facebook Twitter

Το τηλεσκόπιο Webb, που εκτοξεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ως διάδοχος του Hubble, δείχνει ότι τα αστέρια μπορεί να σχηματίστηκαν νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, ίσως μέσα σε μερικά εκατομμύρια χρόνια από τη μεγάλη έκρηξη.

Οι τελευταίες ανακαλύψεις του Webb παρουσιάστηκαν λεπτομερώς στο Astrophysical Journal Letters από μια διεθνή ομάδα με επικεφαλής τον Rohan Naidu του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian. Το άρθρο αναλύει δύο εξαιρετικά φωτεινούς γαλαξίες, ο πρώτος από τους οποίους πιστεύεται ότι σχηματίστηκε 350 εκατ. χρόνια μετά τη μεγάλη έκρηξη και ο άλλος 450 εκατ. χρόνια μετά.

Ο Naidu δήλωσε ότι θα χρειαστούν περισσότερες παρατηρήσεις στο υπέρυθρο από το Webb προτού κατοχυρωθεί το νέο ρεκόρ. 

Αν και ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν ανακαλύψει γαλαξίες ακόμη πιο κοντά στη δημιουργία του σύμπαντος, πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί, δήλωσαν οι επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου της Nasa. Κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να είναι μεταγενέστεροι γαλαξίες που μιμούνται παλαιότερους, σημείωσαν.

«Πρόκειται για μια πολύ δυναμική εποχή», δήλωσε ο Garth Illingworth του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ, συν-συγγραφέας του άρθρου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. «Υπήρξαν πολλές προκαταρκτικές ανακοινώσεις για ακόμη πιο πρώιμους γαλαξίες, και ακόμη προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε ως κοινότητα ποιοι από αυτούς είναι πιθανό να είναι πραγματικοί».

Αν τα ευρήματα επαληθευτούν και υπάρχουν κι άλλοι πρώιμοι γαλαξίες, ο Raidu και η ομάδα του έγραψαν ότι το Webb θα αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένο στην εξερεύνηση των κοσμικών συνόρων μέχρι το «χείλος της μεγάλης έκρηξης».

«Το πότε και πώς σχηματίστηκαν οι πρώτοι γαλαξίες παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα, γράφουν οι ερευνητές.

Η Jane Rigby της Nasa, επιστήμονας του προγράμματος Webb, σημείωσε ότι αυτοί οι γαλαξίες «κρύβονταν ακριβώς κάτω από τα όρια των δυνατοτήτων του Hubble».

«Ήταν ακριβώς εκεί και μας περίμεναν», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Είναι λοιπόν μια ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι γαλαξίες προς μελέτη».

Πηγή άρθρου: www.lifo.gr