Πεθαίνοντας στον Άρη: Το τελευταίο μήνυμα του Insight που πνίγηκε στη σκόνη και ο «επικήδειος» που του εβγαλε η NASA [βίντεο]

Πεθαίνοντας στον Άρη: Το τελευταίο μήνυμα του Insight που πνίγηκε στη σκόνη και ο «επικήδειος» που του εβγαλε η NASA [βίντεο]

Το Insight της NASA καλυμμένο από σκόνη σε μία από τις τελευταίες εικόνες του στην επιφάνεια του Αρη. Photo via Twitter NASA InSight
@NASAInSight«Η ενέργειά μου είναι πολύ χαμηλή»: Aυτή η φράση που έλαβε η ΝASA από το Insight ίσως να είναι το τελευταίο μήνυμα που στέλνει το διαστημικό όχημα στη γη , καθώς η σκόνη πνίγει την παροχή ενέργειας.

Το  InSight της Nasa βρισκόταν σε μια ιστορική αποστολή για να αποκαλύψει τα μυστικά του εσωτερικού του Κόκκινου Πλανήτη.

Τον Νοέμβριο η διαστημική υπηρεσία είχε κάνει γνωστό πως ο χρόνος ζωής της αποστολής μπορεί να φτάσει σύντομα στο τέλος της, καθώς η σκόνη συνέχισε να πυκνώνει και να πνίγει την ισχύ του InSight.

“Η παραγωγή ενέργειας του διαστημικού οχήματος συνεχίζει να μειώνεται καθώς η σκόνη που φυσάει ο άνεμος στους ηλιακούς συλλέκτες του πυκνώνει”, έγραψε η Nasa σε μια ενημέρωση στις 2 Νοεμβρίου.

“Το τέλος αναμένεται να έρθει μέσα στις επόμενες εβδομάδες”.

Ένα μήνυμα που κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό InSight της Nasa στο Twitter τη Δευτέρα έγραφε:

“Η ισχύς μου είναι πολύ χαμηλή, οπότε αυτή μπορεί να είναι η τελευταία εικόνα που μπορώ να στείλω.

Μην ανησυχείτε για μένα όμως: ο χρόνος μου εδώ ήταν τόσο παραγωγικός όσο και γαλήνιος.

Αν μπορώ να συνεχίσω να μιλάω με την ομάδα αποστολής μου, θα το κάνω – αλλά σύντομα θα υπογράψω εδώ.

Σας ευχαριστώ που μείνατε μαζί μου”.

Ο ρομποτικός γεωλόγος, εξοπλισμένος με ένα σφυρί και ένα όργανο παρακολούθησης σεισμών, προσγειώθηκε για πρώτη φορά στην άγονη έκταση του Elysium Planitia τον Νοέμβριο του 2018.

Έκτοτε έχει κάνει γεωλογικές ανασκαφές, πραγματοποιώντας τις πρώτες μετρήσεις σεισμών στον Αρη με τη χρήση ενός υψηλής τεχνολογίας σεισμομέτρου που τοποθετήθηκε απευθείας στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

“Είχα την τύχη να ζήσω σε δύο πλανήτες. Πριν από τέσσερα χρόνια, έφτασα με ασφάλεια στον δεύτερο, προς τέρψη της οικογένειάς μου πίσω στον πρώτο. Ευχαριστώ την ομάδα μου που με έστειλε σε αυτό το ταξίδι ανακάλυψης. Ελπίζω να σας έκανα περήφανους”, ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Άρη το Insight έχει καταγράψει περισσότερα από 1.300 σεισμικά γεγονότα και περισσότερα από 50 από αυτά είχαν αρκετά σαφή σήματα ώστε η ομάδα να αντλήσει πληροφορίες, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της αποστολής.

Τα δεδομένα της προσεδάφισης έδωσαν επίσης λεπτομέρειες για τα εσωτερικά στρώματα του Άρη, τον υγρό πυρήνα του, τα εκπληκτικά μεταβλητά υπολείμματα κάτω από την επιφάνεια του κυρίως σβησμένου μαγνητικού πεδίου του, τον καιρό και τη δραστηριότητα των σεισμών.

Πριν από την εκτόξευσή της το 2018, ο επικεφαλής επιστήμονας της Nasa Τζιμ Γκριν δήλωσε ότι η αποστολή είναι “θεμελιώδους σημασίας για την κατανόηση της προέλευσης του ηλιακού μας συστήματος και του πώς έγινε όπως είναι σήμερα”.

Η Nasa δεν θα κηρύξει τη λήξη της αποστολής έως ότου το InSight χάσει δύο check-in με το διαστημικό σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Άρη που αναμεταδίδει τις πληροφορίες του πίσω στη Γη.

Το 2018, το ρόβερ του Άρη Opportunity κήρυξε το τέλος της 15ετούς αποστολής του μεταδίδοντας μια ελλιπή εικόνα από την κοιλάδα Perseverance Valley.

Μια έντονη καταιγίδα σκόνης σκοτείνιασε τον ουρανό γύρω από το ρομπότ με ηλιακή ενέργεια, σβήνοντας τον ήλιο και αφήνοντας πίσω του μια σκοτεινή εικόνα με λευκά στίγματα από τον θόρυβο της κάμερας.

Η μετάδοση σταμάτησε πριν μπορέσει να σταλεί η πλήρης εικόνα.

ΠΗΓΗ: theguardian 

Επαναστατική μέθοδος από Έλληνες ερευνητές με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης: Προβλέπει πανδημίες, σεισμούς και περιβαλλοντικές καταστροφές

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE
Πηγή άρθρου: hellasjournal.com