NASA: Το φεγγάρι του Δία «μίλησε» στη γη - Συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο

NASA: Το φεγγάρι του Δία «μίλησε» στη γη

Το διαστημόπλοιο «Juno» της NASA κατέγραψε αλλόκοτους θορύβους που προέρχονται από τον Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία.

«Περίεργους θορύβους» κατέγραψε το διαστημόπλοιο «Juno» της NASA, που προέρχονται από τον Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι του πλανήτη Δία.

Το ηχητικό κομμάτι διάρκειας 50 δευτερολέπτων έχει δημιουργηθεί από δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πτήσης του Juno κοντά στον Γανυμήδη στις 7 Ιουνίου 2021, όπως αποκάλυψε το Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA.

Το κομμάτι αποτελείται από μια παράξενη σειρά από ηχητικά σήματα σε διαφορετικές συχνότητες από τον Γανυμήδη, που είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα και το μοναδικό φεγγάρι με το δικό του μαγνητικό πεδίο.

Με διάμετρο 3.280 μίλια (5.262 χιλιόμετρα), ο Γανυμήδης είναι μεγαλύτερος τόσο από τον Ερμή όσο και από τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα.

«Αν ακούσετε προσεκτικά, θα παρατηρήσετε την απότομη αλλαγή σε υψηλότερες συχνότητες γύρω από το μέσο της ηχογράφησης, η οποία αντιπροσωπεύει την είσοδο σε μια διαφορετική περιοχή στη μαγνητόσφαιρα του Γανυμήδη», ανέφερε ο κύριος ερευνητής του «Juno», Scott Bolton, του Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο, σχολιάζοντας τον «άγριο» ήχο.

Το «Juno», το οποίο εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα τον Αύγουστο του 2011 για να μελετήσει τον Δία από τροχιά, έφτασε στις 4 Ιουλίου 2016, μετά από ένα ταξίδι πέντε ετών. Έκανε μια κοντινή προσέγγιση του Γανυμήδη στις 7 Ιουνίου 2021, σηματοδοτώντας το πλησιέστερο διαστημικό σκάφος που έχει έρθει στη Σελήνη από το Galileo τον Μάιο του 2000.

Κατά τη στιγμή της προσέγγισης – κατά το 34ο ταξίδι της αποστολής γύρω από τον Δία – το περιστρεφόμενο ηλιακό διαστημόπλοιο βρισκόταν σε απόσταση 645 μιλίων από την επιφάνεια του φεγγαριού και ταξίδευε με σχετική ταχύτητα 41.600 mph (67.000 km/h).

Τα δεδομένα για τον ήχο συλλέχθηκαν από το όργανο «Juno’s Waves», το οποίο συντονίζεται στα ηλεκτρικά και μαγνητικά ραδιοκύματα που παράγονται στο τεράστιο μαγνητικό πεδίο του Δία, που ονομάζεται μαγνητόσφαιρα.

Ο Γανυμήδης είναι ο πιο ογκώδης, φωτεινός και μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Δία αλλά και του Ηλιακού συστήματος, με διάμετρο 5.268 χιλιόμετρα. Είναι μεγαλύτερος ακόμη και από τον πλανήτη Ερμή και τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα. Ανακαλύφθηκε από τον Γαλιλαίο στις 7 Ιανουαρίου του 1610.

{https://twitter.com/NASA/status/1472641142697205766}

Πηγή: Daily Mail

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News



Πηγή άρθρου: www.ieidiseis.gr