Η Εφημερίδα των Συντακτών

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.2.2021 | Η Εφημερίδα των Συντακτών

© Micha360 | Dreamstime.com

Η δραστική μέιωση των μιολύνσεων από τον κορονοϊό στη Βρετανία, η ιατρική έρευνα που συνδέει την μόλυνση της ατμόσφαιρας με την γονιμότητα των ζευγαριών, η σημερινή απόπειρα προσγείωσης του ρόβερ της NASA στον πλανήτη Άρη και οι χθεσινές εξαγγλείες του ιταλού πρθυπουργού Ντράγκι συνιστούν ορισμένενς από τις προεξάχρουσες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Η διασπορά της Covid-19 παρατηρείται κυρίως στα παιδιά, ενώ το συνολο των μολύνσεων παρουσιάζει μεγάλη πτώση». Επισημαίνει ότι η μέιωση των μολύνσεων έχει φτάσει το 66% μέσα σε ένα μήνα, αλλά ο ιός μεταδίδεται πλέον ταχύτατα μεταξύ των παιδιών και των νέων, σύμφωνα με νέα έρευνα του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου. Αυτή υπογραμμίζει ότι τρίτο lockdown  κατάφερε να μειώσει την διάδοση του ιού κι αυτό παρά τις νέες μεταλλάξεις που εμφανίστηκαν. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Ο βρώμικος άερας μπορεί να έχει επιπτώσειςστην γονιμότητα» με το σχετικό άρθρο να αναφέρει ότι βάσει έρευνας που έγινε σε 18.000 ζευγάρια στην Κίνα κατέδειξε ότι όσα διαβιούν σε περοχές με μέτρια έως υψηλή ατμοσφαιρική μόλυνση ενδέχεται να μην μπορούν να τεκνοποιήσουν σε ποσοστό 20% μεγαλύτερο από  αυτά που ζούν σε περιοχές με χαμηλή μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα.

Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει στον πρωτοσέλιδο τιτλο της : «Απενάντι στο κυβερνοέγκλημα η Γαλλία ενισχύει την άμυνά της» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σήμερα ο Γάλλος προεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζει το σχεδίο του για την αύξηση του επιπέδου προστασίας των δημοσίων και όχι μόνο προσώπων τα οποία δέχονται όλο και περισσότερες διαδυκτιακές επιθέσεις. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Ο Μπάιντεν συνεχίζει το μπρα-ντε-φερ με την Κίνα» ενώ το τρίτο θέμα της φέρει τον τίτλο : «Η NASA επιχειρεί μια προσγέιωση υψηλού ρίσκου στον Άρη» και γράφει ότι το διαστημικό ρόβερ της NASA Perseverance θα επιχειρήσει να προσγειωθεί στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στον κρατήρα Jezero του πλανήτη Άρη, μια δύσκολη αποστολή η οποία περιλαμβάνει πολλούς αστάθμητους παράγοντες.

Στη Γερμανία, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung o επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί απαντά σε ερωτήσεις για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο. Διαχωρίζει-την επαναπροώθηση από την αποτροπή «παράτυπων» αφίξεων και επισημαίνει: «Ως υπηρεσία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό κάνουμε. Ωστόσο δεν βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης όλοι αυτοί οι άνθρωποι που επιχειρούν, με μία βάρκα, να εισέλθουν παράνομα από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Και δεν είναι όλοι πρόσφυγες.

Στις ΗΠΑ τέλος, οι Financial Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Η μεταρρύθμιση της Ιταλίας. Ο Ντράγκι παρουσιάζει το μονοπάτι της ανάκτησης της οικονομικής υγείας της χώρας του» και τονίζει ότι ο Ντράγκι κατά τη χθεσινή παρθενική του ομιλία στη Βουλή ως πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι η Ιταλία θα επιχειρήσει να αυξήσει σημαντικά το αριθμό των εμβολιασμών. Παράλληλα ανακοίνωσε μια σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων για την οικονομία προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που συγκρότησε, θα επενδύσει τα 230 δισεκατομμύρια που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης στην ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, την πράσινη τεχνολογία, την υγεία και την αναπτυξιακή πολιτική.   

 

 

 

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr