Ξεπέρασαν τους 160 οι νεκροί από την κακοκαιρία σε Γερμανία – Βέλγιο

Εικόνα από την Έρφστατ, μια από τις σφοδρότερα πληγείσες πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας – Γερμανίας, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κολονίας.

AP Photo/Michael Probst

Το μέγεθος της καταστροφής σε Γερμανία και Βέλγιο απ’ τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες και κατολισθήσεις που ακολούθησαν ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως. Ώρα με την ώρα δυστυχώς αυξάνονται τα θύματα, ενώ μάχη με τον χρόνο εξακολουθούν να δίνουν τα σωστικά συνερχεία που αναζητούν τυχόν επιζώντες εγκλωβισμένους. 

Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 160 νεκρούς στη Δυτική Ευρώπη, ενώ εκατοντάδες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο αριθμός των νεκρών στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου, στη δυτική Γερμανίας, που έχει πληγεί σοβαρά, αυξήθηκε σε 98. Άλλα 43 άτομα επιβεβαιώθηκαν ως νεκρά στο γειτονικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. 

Τις πληγείσες περιοχές στη Γερμανία επισκέφθηκε σήμερα ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ζήτησε τη διαρκή παροχή στήριξης στους πληγέντες. Κατά την επίσκεψή του νωρίτερα σήμερα στο Έρφστατ, μια από τις σφοδρότερα πληγείσες πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας – Γερμανίας νοτιοδυτικά της Κολονίας, είπε: «Για πολλούς ανθρώπους δεν έχει απομείνει τίποτα, μόνο η ελπίδα. Και δεν πρέπει να απογοητεύσουμε αυτή την ελπίδα (…) το νερό υποχωρεί, αλλά το μέγεθος της ζημιάς θα γίνει ορατό τις επόμενες ημέρες». Ο κ. Σταϊνμάιερ τόνισε ότι οι άνθρωποι εμπιστεύονται ότι «η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί και όταν το θέμα δεν θα κυριαρχεί πλέον στα πρωτοσέλιδα».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ο οποίος συνόδευε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, υποσχέθηκε και πάλι άμεση παροχή βοήθειας και καταβολή αποζημιώσεων «σύντομα και χωρίς γραφειοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι το κρατίδιο και οι δήμοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι την «καταστροφή του αιώνα». Είναι «εθνικό καθήκον» να βοηθήσουμε τις πληγείσες περιοχές, πρόσθεσε.

Αύριο τη Ρηνανία – Παλατινάτο, το δεύτερο κρατίδιο που επλήγη από τις φονικές καταιγίδες, θα επισκεφθεί η Καγκελάριος ‘Άνγκελα Μέρκελ. Η πρωθυπουργός του κρατιδίου Μαλού Ντράιερ (SPD), η οποία θα την ενημερώσει για την κατάσταση, έκανε σήμερα λόγο για «αποτυχίες» της πολιτικής για το κλίμα και, μιλώντας στις «δεν είναι πλέον κάτι αφηρημένο. Βιώνουμε ακραίες ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες εδώ και αρκετά χρόνια», τόνισε η κυρία Ντράιερ.

Άμεση βοήθεια και γενναία μέτρα ζήτησε και ο αρχηγός των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις. Ανέφερε δε ότι οι επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου θα αποτελέσουν «θεμελιώδη αλλαγή πορείας» για τη Γερμανία.

Αυξήθηκαν οι νεκροί και στο Βέλγιο

Στο Βέλγιο οι θάνατοι αυξήθηκαν σε 27, ενώ ενώ στη χώρα 103 θεωρούνται αγνοούμενοι μετά τη φυσική καταστροφή. Όμως άφησαν να εννοηθεί ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μικρότερος, καθώς πολλοί δεν είχαν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους.

Κατά μήκος των συνόρων με τη Γερμανία, στο ανατολικό Βέλγιο, οι σιδηροδρομικές γραμμές και οι δρόμοι παρέμειναν μπλοκαρισμένοι σε πολλές περιοχές

AP Photo/Virginia Mayo

Τις πληγείσες περιοχές του Βελγίου στη Βαλλονία επισκέφθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ ντερ Κρόο και τον επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Στο Ροσφόρ και το Πεπινστέρ είδα την καταστροφή των πλημμυρών» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο twitter.

«Η καρδιά μου πόνεσε όταν συνάντησα ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, τις οικονομίες μιας ζωής. Τους είπα: Η Ευρώπη είναι μαζί σας. Μοιραζόμαστε τη θλίψη σας. Θα σας βοηθήσουμε να ξαναχτίσετε» προσέθεσε.

Από τις πλημμύρες επηρεάστηκαν και τμήματα της νότιας Ολλανδίας. Σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής παρέμεναν σήμερα οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών στη χώρα, καθώς τα πλημμυρισμένα ποτάμια απειλούσαν πόλεις και χωριά σε όλη τη νότια επαρχία του Λίμπουργκ.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής απομακρύνθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ στρατιώτες, πυροσβέστες και εθελοντές εργάστηκαν με εντατικούς ρυθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να ενισχύσουν φράγματα και να αποτρέψουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο πρωθυπουργός Μάρκ Ρουτε, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή την Παρασκευή, δήλωσε ότι «πρώτα ο κορονοϊός, τώρα αυτές οι πλημμύρες, και σύντομα οι άνθρωποι θα πρέπει να εργαστούν για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση». «Είναι καταστροφή μετά από καταστροφή μετά από καταστροφή. Αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε το Λίμπουργκ» πρόσθεσε. 

Αλλά και στην Ελβετία, η ισχυρή βροχή προκάλεσε την υπερχείλιση αρκετών ποταμών και λιμνών, με τις αρχές στην πόλη της Λουκέρνης να κλείνουν πολλές πεζογέφυρες πεζών πάνω από τον ποταμό Ρόις.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr