Βήματα έντασης του ανταγωνισμού με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Βήματα έντασης του ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας καταγράφονται με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την Ουάσινγκτον να «προειδοποιεί» ουσιαστικά ότι «δεν θα επιτρέψει» στην Κίνα να ενισχύσει παραπέρα τη θέση της βοηθώντας τη Ρωσία να «παρακάμψει» τις ευρωατλαντικές κυρώσεις εναντίον της, και το Πεκίνο να ξεκαθαρίζει ότι θα διασφαλίζει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των κινεζικών μονοπωλίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν, επανέλαβε σήμερα την ετοιμότητα της Κίνας «να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών και οντοτήτων» διατυπώνοντας ξανά τη θέση του Πεκίνου ότι «οι κυρώσεις δεν αποτελούν αποτελεσματικό μέσο για την επίλυση προβλημάτων».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις – «προειδοποιήσεις» του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ο οποίος είπε: «Παρακολουθούμε στενά κατά πόσο η Κίνα παράσχει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε υλικά είτε οικονομικά, βοήθεια στη Ρωσία (…) αυτό αποτελεί θέμα ανησυχίας για εμάς», καταλήγοντας: «Και έχουμε γνωστοποιήσει στο Πεκίνο ότι δεν θα διατηρήσουμε παθητική στάση ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποζημιώσει τις απώλειες της Ρωσίας που οφείλονται στις οικονομικές κυρώσεις».

Το αμερικανικές αιτιάσεις απέρριψαν τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο. 

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «επιδίδονται σε κακόβουλη παραπληροφόρηση που στοχοποιεί την Κίνα», προσθέτοντας ότι «εμείς διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών», περιγράφοντας ως «βασική προτεραιότητα για όλες τις πλευρές την επίδειξη αυτοσυγκράτησης (…) και την εργασία για διπλωματική διευθέτηση αντί για την περαιτέρω όξυνση της κατάστασης».

Από ρωσικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα και διαθέτει επαρκή στρατιωτική ισχύ για να εκπληρώσει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία.

Οι παραπάνω διαψεύσεις δεν εμπόδισαν ωστόσο τις ΗΠΑ να επαναλάβουν τους ισχυρισμούς τους. Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ξεκίνησαν στοχευμένες επαφές με συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ αλλά και άλλους στην Ασία, εστιάζοντας στην «προθυμία της Κίνας» να παράσχει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στη Ρωσία.

Οι αιτιάσεις αυτές εκφράστηκαν, με ένα αρκετά απειλητικό τόνο, και στη διάρκεια της σημερινής επτάωρης συνάντησης του Τζέικ Σάλιβαν με τον Κινέζο ομόλογό του Γιανγκ Ζιετσί στη Ρώμη.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ μετέφερε στον Ζιετσί «αυτές τις ανησυχίες και τις πιθανές επιπτώσεις και συνέπειες ορισμένων ενεργειών» και εξήγησε «πού βρισκόμαστε, πώς φτάσαμε εδώ και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν», ενώ περιέγραψε την ενότητα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ευρώπη και την Ασία, στην τιμωρία της Ρωσίας για τις ενέργειές της…

Πηγή άρθρου: www.902.gr