Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του

Σφοδρή κριτική εφ’ όλης της ύλης εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, σε σύνεντευξή του στο κεντρικό δελτίο του STAR.

Με αιχμή του δόρατος το νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη για τα εργασιακά, τον νέο πτωχευτικό αλλά και τον υπέρογκο τραπεζικό δανεισμό της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε ότι «δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον κ.Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του».

Θα αναδείξουμε την αλήθεια και θα επιδώξουμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «τώρα αρχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του». Σε αυτό το σημείο ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα εργασιακά και στον πτωχευτικό. «Νομίζω ότι ζυγίζει την πιθανότητα να πάει σε εκλογές ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι η πολιτική του παράγει και θα παράξει μεγάλη δυσαρέσκεια» απάντησε σχετικά με το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές.

Στο μέτωπο της οικονομίας ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι «με φοβίζει» και τόνισε πως «το θέμα δεν είναι να ευημερούν οι αριθμοί όταν δυστυχούν οι πολίτες», αφού σημείωσε πως «η Ελλάδα πέρασε 8 δύσκολα μνημονιακά χρόνια και ήρθε μια πανδημία την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός».

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν για το εργασιακό νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ως «τον πιο πρόθυμο υπουργό να κάνει τις πιο δύσκολες και βρώμικες δουλειές».

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια, «δίνει ωκεανό φτηνών υπερωριών» και τόνισε «δεν έχει να κάνει με διαφωνία επί της πολιτικής αλλά το όραμα για την κοινωνία». Πώς θα λύσουμε το δημογραφικό, όταν θα βάζουμε τους νέους να δουλεύουν 10ώρα; διερωτήθηκε και τόνισε «μας ενδιαφέρει το μέλλον».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε για άλλη μια φορά ότι θεωρεί πως πρόκειται «για ένα γραμμάτιο σε αυτούς που στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη προεκλογικά» και επανέλαβε τη δέσμευση ότι ως μια προοδευτική κυβέρνηση «θα τα ανατρέψουμε αλλά και θα επεκτείνουμε την προστασία των εργαζομένων».

«Ηδη υπάρχει πολύ άσχημη κατάσταση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα» είπε ακόμα και τόνισε σε άλλο σημείο: «δεν έχουμε να ανταγωνιστούμε τη Βουλγαρία, αλλά άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Πανελλαδικές 

Ο Αλ Τσίπρας άσκησε κριτική και για το θέμα της δραστικής μείωσης των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «αυτή τη σκληρή χρονιά».

Όπως τόνισε μειώνει τους εισακτέους φέτος κατά περίπου 30.000 και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το κάνει προφανέστατα για να ευνοήσει τους ιδιοκτήτες κολεγίων, γιατί ταυτόχρονα η κ. Κεραμέως έσπευσε με δύο τροπολογίες να εξισώσει τα πτυχία και τα επιμελητήρια να εγγράψουν τους αποφοίτους κολλεγίων στα μητρώα τους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε επίσης για άλλη μια φορά ότι ο Μητσοτάκης δεν πήγε στην Βουλή να απαντήσει και τόνισε χαρακτηριστικά πως »η κ.Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκγς δεν έχουν περάσει ούτε καν απέξω από ελληνικό πανεπιστήμιο», κληθείς να απαντήσε σε ερώτηση για την εισαγωγή υποψηφίων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες.

«Αυτός που παίρνει 2,5 θα μπορεί να μπει σε ένα κολέγιο αν έχει λεφτά ο πατέρας του, να πάρει ένα πτυχίο και με βάση όσα ψηφίζει ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ισότιμο των ΑΕΙ. Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Κεραμέως δεν έχουν περάσει ούτε έξω από δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι παιδιά του κολεγίου, δεν έδωσαν καν πανελλαδικές, πήγαν στο εξωτερικό. Δεν έχουν επίγνωση ούτε τι είναι να δίνεις εξετάσεις ούτε καν ποιο είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, το υποτιμούν», υπογράμμισε.

Πανδημία και εμβολιασμοί

Στο μέτωπο της πανδημίας ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «κάτι δεν πήγε καλά στη δεύτερη φάση», επισημαίνοντας ότι ενώ στην πρώτη φάση είχαμε περίπου 400 απώλειες, στη δεύτερη είχαμε περίπου 12.000 απώλειες. Ειδική αναφορά έκανε στο υψηλό ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ, λέγοντας πως στην Ελλάδα είναι γύρω στο 60%, ενώ ευρωπαϊκά ήταν περίπου 30%. με 35%.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς και  στο αν θα πρέπει να δοθούν προνόμια στους εμβολιασμένους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «δεν νομίζω ότι είναι ώρα να ανοίξουμε τη συζήτηση για προνόμια» και πως είναι «άστοχο» να ανοίγει από τα πιο επίσημα χείλη, καθώς όπως υπογράμμισε έχει εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 28%, δλδ λιγότερο του 1/3 του πληθυσμού.

Συμφώνησε πάντως με την προοπτική οι μη εμβολιασμένοι να υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους, ενώ τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι να πείσουμε όλους αυτούς που δεν πάνε να εμβολιαστούν ότι κινδυνεύει η ζωή τους.

Ερωτηθείς για το αν συμφωνεί να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων επανέλαβε ότι «προτιμώ να πείσουμε τους ανθρώπους παρά να τους εξαναγκάσουμε» και σημείωσε ότι η υποχρεωτικήτητα προσκρούει στην αυτοδιάθεση. Επιπλέον, παρατήρησε πως πουθενά στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ δεν έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση.
«Φοβάμαι πολύ μια διαδικασία μυθριδατισμού», είπε ακόμα και εξήγησε ότι φοβάται μια  συστηματική παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

Τέλος, άφησε αιχμές για το τι απέγιναν τα χρήματα της λίστας Πέτσα και γιατί δεν πείστηκαν οι πολίτες από την ενημερωτική καμπάνια.

Για ελληνοτουρκικά και Βόρεια Μακεδονία

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και ειδικά στη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν αξιοποιεί την θετική συγκυρία για να πιέσει την Τουρκία στην κατεύθυνση της παραπομπής της ελληνοτουρκικής διαφοράς στην Χάγη.

«Δεν περιμένω και πολλά από τη συνάντηση αν και είναι η πρώτη τετ α τετ συνάντηση, και άρα ουσιαστική του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν…Λέω ότι δεν είμαι αισιόδοξος γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πρόθεση παρά για να πετάξει το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο, δεν έχει πρόθεση να αξιοποιήσει το μομέντουμ, όπου η Τουρκία βρίσκεται στριμωγμένη από τις οικονομικές εξελίξεις στο εσωτερικό της και από την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ».

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα στήριζε την κυβέρνηση για την παραπομπή στην Χάγη με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η χώρα μας.

Στην ερώτηση για το τι διαφορετικό θα έκανε ο ίδιος απάντησε: «Δεν θα απέφευγα να θέσω επί της ουσίας τα μεγάλα ζητήματα και την προοπτική της επίλυσης της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στην Χάγη, με βάση το διεθνές δίκαιο και σαφείς κόκκινες γραμμές. Την κόκκινη γραμμή της Συνθήκης της Λωζάνης, το γεγονός ότι δεν μπορεί να μιλά κανείς για γκρίζες ζώνες».
Πρόσθεσε ότι «εκτιμώ ότι το μόνο που μπορεί να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα μορατόριουμ θερινό, για να μην επαναληφθεί το περυσινό καλοκαίρι όπου έφθασαν να κάνουν έρευνες έξι μίλια έξω από τα νησιά μας».

Ακολούθως κατήγγειλε «την υποκριτική συμπεριφορά της Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι «ζητάει αυτή την ώρα μία αναθεώρηση της τελωνειακής σχέσης από την ΕΕ. Αν το πάρει αυτό χωρίς δεσμεύσεις για να προχωρήσει σε επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου τότε εμείς θα είμαστε οι χαμένοι. Μέσα από συζητήσεις δίχως αποτέλεσμα η Τουρκία κερδίζει γιατί παριστάνει στην διεθνή κοινότητα το καλό παιδί, ότι είναι αυτή που κάθεται καλόβουλα να συζητήσει, ενώ είναι αυτή που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, που έχει προκλητική συμπεριφορά, που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Για την συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βόρειας Μακεδονίας ως «Μακεδονία» ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «αν δεν είχε υπάρξει η Συμφωνία των Πρεσπών όλες οι χώρες του κόσμου και οι σχολιαστές των τηλεοπτικών δικτύων θα λέγανε ότι παίζει η Μακεδονία, τώρα λένε ότι παίζει η Βόρεια Μακεδονία. Και αυτό αναγράφεται παντού. Αυτό είναι μία κατάκτηση. Από εκεί και μετά υπάρχει η συζήτηση για το σηματάκι. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία στην Βόρεια Μακεδονία είναι οργανισμός ιδιωτικού δικαίου. Ωστόσο όπως και το εμπορικό επιμελητήριο θα μπορούσε να αλλάξει όνομα, αν η ελληνική κυβέρνηση είχε εγκαίρως πιέσει στην βάση της καλής πίστης και μίας συμφωνίας που βάζει τις αρχές αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί».

Κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ενοχικά και εξήγησε: «Δεν φέρνει προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας που είναι προς όφελος της χώρας. Το ένα από αυτά αφορά την επιτήρηση του εναερίου χώρου από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Γιατί δεν τα φέρνει; Γιατί φοβάται τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, του κ. Σαμαρά και άλλων βουλευτών της ΝΔ».

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr