Τουρκικά «παιχνίδια»: Ανάμεσα σε Κω και Αστυπάλαια το γεωτρύπανο Kanuni

Κλιμακώνει την προκλητική της συμπεριφορά η Τουρκία, η οποία δεν δείχνει καμία διάθεση να ηρεμήσουν τα πράγματα στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Σαν να μην έφτανε λοιπόν η παρουσία του Oruc Reis στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο, από το βράδυ της Τετάρτης ακόμα ένα πλοίο της γειτονικής χώρας «βολτάρει» στην περιοχή.

Ο λόγος για το Kanuni, το οποίο είναι πλωτό γεωτρύπανο και έκανε την εμφάνισή του, έχοντας αποπλεύσει το πρωί της Τετάρτης από το λιμάνι Tasucu, στην επαρχία της Μερσίνης.

Αφού λοιπόν βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο, το βράδυ της Πέμπτης εντοπίστηκε να πλέει ανάμεσα σε Κω και Αστυπάλαια.

Η πορεία του τουρκικού ερευνητικού και η θέση του φαίνεται στο σύστημα εντοπισμού του marinetraffic.

Το Kanuni είναι το τρίτο ιδιόκτητο γεωτρύπανο της Τουρκίας μετά από το Fatih και το Yavuz και έχει ως προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Η θέση του Oruc Reis

Την ίδια στιγμή, λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρισκόταν 35 ναυτικά μίλια μακριά από το Καστελλόριζο και αφού προηγουμένως είχε φτάσει στο δυτικό άκρο της περιοχής που έχει δεσμευτεί με την παράνομη NAVTEX.

Πλέον, το Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν κινούνται βορειοανατολικά και η πορεία τους παρακολουθείται από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πάντα έτοιμες να παρέχουν ασφάλεια στο ελληνικό λαό» ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Λάρισα ο Κωνσταντίνος Φλώρος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε τη Λάρισα, όπου βρέθηκε στην 1η Στρατιά, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Σε δήλωσή του, μίλησε για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων τονίζοντας ότι «εκτελούν αυτό για το οποίο υπάρχουν, δηλαδή παράγουν ασφάλεια για το ελληνικό κράτος».

Παράλληλα, είπε ότι «υπάρχει αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και διπλωματία, όλα αυτά στα οποία έχει αναφερθεί κατά κόρον η κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας», στέλνοντας το μήνυμα πως «οφείλουν όλοι οι Έλληνες να είναι ήσυχοι και όλα θα πάνε καλά».Πηγή άρθρου: www.in.gr