Τουρκία: Τι θα κάνει ο Ερντογάν αν δεν προχωρήσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16 – Η λύση των Eurofighter Typhoon

Τουρκία: Τι θα κάνει ο Ερντογάν αν δεν προχωρήσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16 – Η λύση των Eurofighter Typhoon

Τουρκικά δημοσιεύματα παρουσιάζουν το «plan B» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν δεν προχωρήσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην Τουρκία, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας μπορεί να ενδιαφερθεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon, εάν το αίτημα αγοράς νέων F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εκσυγχρονισμού των ήδη υπαρχόντων δεν προχωρήσει, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ιστοχώρος MiddleEastEye, ο οποίος επικαλείται τουρκικές πηγές.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο διοικητής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στρατηγός Χασάν Κιουτσούκακγιουζ επισκέφθηκε τον Μάιο το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε συνάντηση για ακριβώς αυτό το θέμα με την ηγεσία της βρετανικής βασιλικής πολεμικής αεροπορίας και πιο συγκεκριμένα με τον διοικητή Σερ Μάικ Γουίνγκστον.

Μια προσωρινή εναλλακτική επιλογή

«Τα Typhoon είναι πολύ καλά… Θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια προσωρινή εναλλακτική επιλογή έως ότου πάρουμε στα χέρια μας τα εγχώριας παραγωγής πέμπτης γενιάς TF-X, εάν φυσικά δεν μπορέσουμε να πάρουμε τα F-16», φαίνεται να δηλώνει τουρκική πηγή στο MiddleEastEye, ενώ «κατά σύμπτωση», πριν από μόλις δυο ημέρες, είχε δημοσιευτεί και στην φιλοκυβερνητική τουρκική Daily Sabah ένα άρθρο γνώμης για το ίδιο ακριβώς θέμα με τίτλο: «Αντί να περιμένει για τα F-16, η Τουρκία θα έπρεπε να αγοράσει Eurofighter Typhoon».

Με βάση το MiddleEastEye, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν αποκλείεται τελικώς να δώσει το πράσινο φως για τα τουρκικά F-16, αλλά μετά τις επόμενες τουρκικές εκλογές που είναι κανονικά προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2023.

Στην Τουρκία, πάντως, ορισμένοι σπεύδουν πλέον να παρουσιάσουν ως εναλλακτική τα Typhoon (είτε επειδή πραγματικά το πιστεύουν, είτε για να ασκήσουν έτσι εμμέσως πίεση στις ΗΠΑ υπέρ των F-16), ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί, όπως υποστηρίζουν τουρκικές πηγές στο Τwitter, και κατά την επικείμενη επίσκεψη της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας στην Άγκυρα.Πηγή άρθρου: www.in.gr