Το φρενοκομείο Τραμπ το ζήσαμε κι εμείς | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να αποκαταστήσει το μεγαλείο της Αμερικής (Make America great again) και τελικά διοργάνωσε τη χειρότερη ταπείνωσή της.

Εμπνέοντας μια κτηνώδη επίθεση του όχλου, στο Καπιτώλιο, αυτός που ήθελε να εμφανίζεται ως πρωταθλητής του νόμου και της τάξης, προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τραυμάτισε σοβαρά το κύρος της αμερικανικής δημοκρατίας.

Και ενώ παρά την ήττα διατηρούσε κάποιο ειδικό βάρος μέσα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και θα μπορούσε να διεκδικήσει μια επιστροφή στον Λευκό Οίκο το 2024, παρά την ηλικία του, ο Τραμπ έγινε persona non grata στο ίδιο του το κόμμα, στην ίδια του τη χώρα.

Από την περασμένη Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2021, ο Τραμπ έχασε και το βασικό του εργαλείο, το Twitter, το οποίο ακολουθούσαν 88 εκατομμύρια άνθρωποι. Καταδικασμένος σε σιωπή, δεν θα μπορεί πλέον να κάνει κηρύγματα μίσους και να διαχέει θεωρίες συνωμοσίας. Τέλος τα θαυμαστικά, τα κεφαλαία γράμματα, τα απλοϊκά αγγλικά και τα συντακτικά λάθη!

Το Twitter έκλεισε τον λογαριασμό @realDonaldTrump, ενώ το Facebook και η Google πήραν μέτρα για να μειώσουν την απήχηση των προεδρικών παραληρημάτων. Σωστή αλλά καθυστερημένη απόφαση: κανείς δεν ξεχνά ότι αυτά τα ίδια μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησαν το έδαφος για να γεννηθούν και να διαχυθούν οι θεωρίες μίσους και συνωμοσίας. Δεν υπήρξε μέρα, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, που ο Τραμπ να μην καλλιεργούσε τη βία στα social media: όταν π.χ. έκανε κηρύγματα μίσους κατά των ΜΜΕ και κατονόμαζε ανεπιθύμητους δημοσιογράφους, ή όταν ζητούσε να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter.

Ο Τραμπ βρίσκεται προς το παρόν έγκλειστος στον Λευκό Οίκο, που έχει μεταμορφωθεί σε προσωρινό κέντρο κράτησής του. Είχε το ύφος αιχμαλώτου όταν διάβασε προχθές ένα κείμενο με το οποίο αναγνώριζε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και υποσχόταν ομαλή μετάβαση εξουσίας. Οχυρωμένος και απομονωμένος στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ κλώθει τη μοίρα του: θα αναγκαστεί να παραιτηθεί, θα καθαιρεθεί ή θα περάσει στην αντεπίθεση;

Σημειώνω τα παραπάνω γιατί το 4ετές φρενοκομείο Τραμπ το ζήσαμε κι εμείς στην Ελλάδα. Οι ψεκασμένοι, οι αγανακτισμένοι, οι πλατείες, η δαιμονοποίηση του Τύπου, η διάχυση του μίσους μέσα από τα social media, η μετατροπή του αντιπάλου σε εχθρό («Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν») είναι μερικά από όσα μας συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια. Ζήσαμε τις κρεμάλες, τους προπηλακισμούς, το παρ’ ολίγον «ντου» στο Νομισματοκοπείο και στην Ελληνική Βουλή. Το αστείο είναι ότι κάποιοι από τους πρωταγωνιστές ενοχλήθηκαν προχθές από τους κερατοφόρους οπαδούς του Τραμπ! Ξέχασαν τον τοξοβόλο του Συντάγματος, τους χορούς στην πλατεία, τον ξυλοδαρμό αντιπάλων, τους νεκρούς της Marfin.

Οι μπουκαδόροι των ΗΠΑ εξουδετερώθηκαν, η δημοκρατία απειλήθηκε για λίγες μόνον ώρες. Εμείς δεν ξεχνάμε το μίσος των εισβολέων, τον κτηνώδη φθόνο για τον αντίπαλο, την ακρότητα και τον κυνισμό των ανθρώπων με τις προβιές, στο Καπιτώλιο. Δεν ξεχνάμε πως αυτό που συνέβη εκεί είναι η έξαρση μιας κοινωνικής και πολιτικής διαταραχής (δεξιός και αριστερός λαϊκισμός), που, δυστυχώς, δεν έχει σύνορα. Είναι μια πλανητική πανδημία που καραδοκεί στη στροφή, με μόνο στόχο να καταλάβει τους «αρμούς της εξουσίας». Μόνο η Δημοκρατία θα μας σώσει, ας ελπίσουμε και εδώ, στη χώρα που γεννήθηκε.Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr