Το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Καμπανάκια» για τη βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Μακεδονία κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, όπου επισημάνθηκε ότι υπάρχει διαφορετική πορεία και υψηλή θετικότητα.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα έχει αυξηθεί κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ότι το ποσοστό θετικότητας είναι στο 1,35%, παρότι είναι σταθερός ο αριθμός των ελέγχων.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα, ενώ για την Αττική σημείωσε ότι η εικόνα είναι γενικά σταθερή, αλλά υπάρχει επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στη Δυτική Αττική.

Αυξήθηκαν κατά 30% οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα παρατηρείται αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, όπου η κάλυψη των ΜΕΘ είναι στο 90%.

Την κατάσταση στις ΜΕΘ στην τρίτη και τέταρτη ΥΠΕ παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και όπως είπε υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, σε κοινούς θαλάμους με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης στην κακή επιδημιολογική κατάσταση σε Μαγνησία, Γρεβενά και Ημαθία, αλλά και στην αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Η καθηγήτρια έκανε λόγο για επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, τονίζοντας παράλληλα ότι όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση θα πρέπει να φορούν μάσκα. «Όπως σε κάθε εξωτερικό χώρο που υπάρχει έντονος συγχρωτισμός πρέπει να φοράμε μάσκα, έτσι και στις παρελάσεις όπου κι αν γίνουν, σε μεγάλες πόλεις ή χωρία, όλοι όσοι παρακολουθούν θα πρέπει να φορούν μάσκα» είπε.

«Το μήνυμα δεν είναι ότι τέλειωσε η πανδημία» τόνισε η καθηγήτρια και συμπλήρωσε: «λέμε όχι στον εφησυχασμό». Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι «ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού έχει αυξηθεί σημαντικά» και εκτίμησε ότι «φέτος τον χειμώνα η νοσηρότητα γενικά θα είναι πιο αυξημένη». Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας και για εμβολιασμό τόσο κατά της Covid-19 όσο και κατά της γρίπης ειδικά για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ζουν με τέτοια άτομα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν έχουμε συζητήσει νέα μέτρα».

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr