Τα μηνύματα που τεντώνουν τα νεύρα στην Αγκυρα

Με μία συνεκπαίδευση Passex, που περιελάμβανε ακόμη και γυμνάσια προστασίας πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων «προπονήθηκαν» τις προηγούμενες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε μια άσκηση που αποτελούσε προπομπό της διακλαδικής άσκησης «Μέδουσα  11», αεροναυτικές δυνάμεις από Ελλάδα, Αίγυπτο, Κύπρο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πλέον είναι φανερό ότι τα ηχηρά μηνύματα που στέλνει στην Αγκυρα το ισχυρό μέτωπο συνεργασίας που οικοδομείται στην Ανατολική Μεσόγειο – με τη χώρα μας να παίζει σ’ αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο – δεν διατυπώνονται μόνο σε επίπεδο δηλώσεων αλλά και με σχέδια και σενάρια ασκήσεων όπως το παραπάνω. Μάλιστα, η διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 11» που διεξάγεται στο Μυρτώο πέλαγος και την ευρύτερη περιοχή της νότιας Κρήτης από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου αποτελεί χαρακτηριστικό πεδίο εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου –  Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εδραίωσης της σταθερότητας απέναντι σε προκλητικές ενέργειες.

Πάντως το ενεργειακό και το ενδεχόμενο μίας σύγκρουσης ή ενός επεισοδίου στη Μεσόγειο με αφορμή έρευνες ή γεωτρήσεις περιλαμβάνεται πλέον σταθερά στα σενάρια στρατιωτικών ασκήσεων. Για παράδειγμα στη διεθνή αεροναυτική άσκηση ΝΕΜΕΣΙΣ 2021 που διεξήχθη στις αρχές του μήνα στη νότια Κύπρο με τη συμμετοχή δυνάμεων Ελλάδας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλίας, Αιγύπτου, Γαλλίας υπήρχε και εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε σενάριο τρομοκρατικής ενέργειας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, μαζικής διάσωσης συνεπεία εγκατάλειψης της πλατφόρμας, νηοψίας σε ύποπτα πλοία, πυρόσβεσης σε πλοία, απεγκλωβισμού και αεροδιακομιδής τραυματιών, καθώς και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η 11η εκδοχή της άσκησης «Μέδουσα», όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου στρατιωτικά γυμνάσια. Ανάμεσά τους αμφίβιες επιχειρήσεις και σενάρια αεράμυνας, ανορθόδοξου πολέμου, απόβασης καθώς και άμυνας σε ασύμμετρες απειλές.

Εκνευρισμένη Αγκυρα

Είναι επίσης φανερό και από το περιεχόμενο της «Μέδουσας» αλλά κυρίως από τις συμμετοχές γιατί και η φετινή διεξαγωγή της θα αποτελέσει «κόκκινο πανί» για την Τουρκία. Η Αγκυρα ενοχλείται σφόδρα διότι βλέπει ότι η Ελλάδα συνεργάζεται, ασκείται και συνεκπαιδεύεται με την Αίγυπτο αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δηλαδή με δύο χώρες με τις οποίες η Τουρκία τα τελευταία χρόνια δεν διατηρεί καλές σχέσεις. Μπορεί η τουρκική πλευρά να επιχείρησε να βελτιώσει το κλίμα με το Κάιρο, όμως η Αθήνα ήταν εκείνη που αναβάθμισε κι άλλο την αμυντική συνεργασία της με τους Αιγύπτιους με αποτέλεσμα ελληνικές φρεγάτες να μπορούν να δένουν ακόμη και στην ολοκαίνουργια αιγυπτιακή ναυτική βάση «3η Ιουλίου» στην περιοχή Gargoub. Επιπλέον, οι Τούρκοι είναι φανερά εκνευρισμένοι και διότι οι σχέσεις Εμιράτων – Ελλάδας έχουν εξελιχθεί σε μία στρατηγική αμυντική συνεργασία με συχνές συνεκπαιδεύσεις και παρουσία των εμιρατιανών μαχητικών αεροσκαφών στην Ελλάδα. Οταν όλες οι παραπάνω χώρες αλλά μαζί και η Κύπρος συμμετέχουν στη «Μέδουσα» είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί η πραγματοποίηση της άσκησης ενοχλεί κάθε φορά την Τουρκία. Αρκετές φορές η τουρκική ενόχληση έχει εκδηλωθεί και με δηλώσεις αξιωματούχων αλλά και με εμπρηστικά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.

Οι έλληνες επιτελείς πάντως βλέπουν τα πράγματα εντελώς ρεαλιστικά. Επισημαίνουν δηλαδή πως με την πραγματοποίηση της διακλαδικής άσκησης και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτή, η χώρα μας οικοδομεί  σταθερά μια ισχυρή συμμαχία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο και ταυτόχρονα αποδεικνύει στην πράξη ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.

Τη σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας να συμμετέχει σε διεθνείς ασκήσεις υψηλού επιπέδου φανερώνει και η συνεκπαίδευση ελληνικών δυνάμεων (φρεγάτας, πυραυλακάτου, μαχητικών αεροσκαφών) στο κεντρικό Αιγαίο με το πλοίο έδρας διοικητού του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, USS MOUNT WHITNEY. Στο αμερικανικό πλοίο, μάλιστα, επιβιβάστηκαν χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον αμερικανό πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ.



Πηγή άρθρου: www.in.gr