Σύνοδος Κορυφής: Η «ντρίμπλα» του Σαρλ Μισέλ -Γιατί άλλαξε την ατζέντα στη συζήτηση για την Τουρκία | ΚΟΣΜΟΣ

Σε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής σχετικά με τη σειρά των θεμάτων προχώρησε ο Σαρλ Μισέλ στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μια αιφνιδιαστική κίνηση έθεσε το ζήτημα της Τουρκίας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στην αρχή της συζήτησης της Συνόδου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ηγέτες της ΕΕ θα μιλούσαν για τις σχέσεις με την Κίνα, ωστόσο το πλάνο άλλαξε και το θέμα θα τεθεί αργότερα στο τραπέζι.

Σύνοδος Κορυφής: Γιατί ο Μισέλ ξεκίνησε με το ζήτημα της Τουρκίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οπως μεταδίδει το Politico, ο πρόεδρος του Συμβουλίου «υπέκυψε» στην πραγματικότητα ότι η Τουρκία και η συζήτηση για την ένταση στην Αν. Μεσόγειο συνδέονται με άλλα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως με το θέμα κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας. Δηλαδή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν υπήρχε τρόπος να κερδίσει ομόφωνη υποστήριξη από ηγέτες για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας, χωρίς πρώτα να αντιμετωπίσουν τις καταγγελίες της Κύπρου για την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες το παρασκήνιο ήταν έντονο σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η Λευκωσία, η οποία μπλόκαρε στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, ζητώντας η ΕΕ να μην υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Αυτό που αναμένω από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πιο έμπρακτη και αποτελεσματική στάση ώστε να τερματιστεί η διπλωματία των κανονιοφόρων και την κρίση να διαδεχθεί ο διάλογος ή η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», ανέφερε σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr