Σύνοδος Κορυφής: Αντιδράσεις για το προσχέδιο – Έντονες διαβουλεύσεις για το τελικό κείμενο

Συνεχίζονται οι συζητήσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε στις Βρυξέλλες όσον αφορά το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, με το πρώτο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων να βρίσκει αντίθετη την Ελλάδα και την Κύπρο, σύμφωνα με το Politico.

Με πρωτοβουλία του Σαρλ Μισέλ, άλλαξε αιφνιδιαστικά η σειρά συζήτησης των θεμάτων στη Σύνοδο Κορυφής και ως εκ τούτου τέθηκαν νωρίτερα του προγραμματισμένου, επί τάπητος, οι συζητήσεις για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε είναι «πυρετώδεις», ενώ έχει ήδη μοιραστεί το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων το οποίο δεν καλύπτει την ελληνική πλευρά, καθώς κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι στο κείμενο δεν περιλαμβάνεται αναφορά «στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Πολύ καρότο, αλλά όχι αρκετό μαστίγιο», ήταν το σχόλιο υψηλόβαθμου Έλληνα αξιωματούχου για το προσχέδιο της Ε.Ε

Σύσκεψη και νέο προσχέδιο ενόψει

Το βράδυ της Πέμπτης έλαβε χώρα σύσκεψη παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη, Εμανουέλ Μακρόν και της Άνγκελα Μέρκελ, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αλλά και της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, με στόχο την εξεύρεση συμβιβασμού στη διατύπωση των συμπερασμάτων της Συνόδου στα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Πέμπτης και πλέον η ελληνική αλλά και η κυπριακή πλευρά αναμένουν τη σύνταξη ενός νέου προσχεδίου, το οποίο θα παρουσιαστεί στο δείπνο των ηγετών, ελπίζοντας σε διαφορετική προσέγγιση από πλευράς Ε.Ε

Tι αναφέρει το πρώτο προσχέδιο

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του Politico στο προσχέδιο γίνεται αναφορά για τις προθέσεις της Ε.Ε ώστε να εξασφαλίσει την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, ωστόσο περιλαμβάνει και αρκετά σημεία που εναρμονίζονται με τις θέσεις της Άγκυρας.

Στο προσχέδιο φέρεται να υπογραμμίζεται η συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε για δρομολόγηση θετικής ατζέντας με την Τουρκία, στοχεύοντας στη διευκόλυνση των εμπορικών σχέσεων μέσω του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης. Παράλληλα, φαίνεται να επισημαίνεται η δέσμευση για ανοιχτή γραμμή μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας για συνεργασία στο μεταναστευτικό, βάσει της δήλωσης του 2016.

Όσο για την Κύπρο; Σύμφωνα με το Politico, στο προσχέδιο γίνεται αναφορά στις τουρκικές δραστηριότητες στα ύδατά της, οι οποίες «πρέπει να σταματήσουν», με την Ε.Ε να καλεί την Άγκυρα σε έναρξη διαλόγου με τη Λευκωσία.

«Φρένο» από Μέρκελ στην προοπτική κυρώσεων προς την Τουρκία

Η Γερμανία, μέσω της Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε τη διαφωνία της στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη έχει συμφέρον να οικοδομήσει «σχέσεις εμπιστοσύνης με την Τουρκία, παρά τις όποιες δυσκολίες», σημειώνοντας επίσης ότι οι δύο χώρες (σ.σ Γερμανία και Τουρκία) συνεργάζονται τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στο προσφυγικό ζήτημα. «Η διπλωματία έχει τον βασικό ρόλο», σημείωσε με νόημα η Μέρκελ προσερχόμενη στη συνεδρίαση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε ξανά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, επαναδιατυπώνοντας την υποστήριξή του προς τις δύο χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Πέμπτης, το ΝΑΤΟ γνωστοποίησε ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την εγκαθίδρυση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.Πηγή άρθρου: www.documentonews.gr