Συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου «για να μην υπάρξουν περιπέτειες στη γειτονιά μας»

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι

EUROKINISSI/ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το Κυπριακό, η συμφωνία μερικής οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και η Λιβύη και η Τουρκία, ήταν τα θέματα που συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου,  Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Κάιρο. Η Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, όπου έχει επαφές με την ηγεσία της χώρας, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας.

Ελλάδα και Αίγυπτος συμμετέχουν σε σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όπως η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο, το East Mediterranean Gas Forum και το νεοσύστατο «Φορουμ Φιλίας», σχήματα που έχουν ως βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου.

Με τον πρόεδρο της Αιγύπτου

«Κοινοί μας στόχοι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μερική οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσιών ζωνών, που είναι τετελεσμένο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, προσδοκώ σύντομα να υπάρξει ολική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Αμπντέλ Φαάχ Αλ Σίσι. 

«Συζητήσαμε και για το Κυπριακό. Δε νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαίσιου, που θέτουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δηλαδή μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, λύση συμβατή και με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της ΕΕ, ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος, ειδικά όταν συνοδεύονται και από απειλές περί ανοίγματος των βαρωσιών και εγκατάστασης βάσης για drones στα Κατεχόμενα» επισήμανε.

Όσον αφορά τη Λιβύη, ανέφερε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος «υποστηρίζουμε ειρήνευση και ομαλότητα στην γειτονική χώρα και βασική προυπόθεση η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και εν τέλει η διεξαγωγή εκλογών πριν από το τέλος του έτους» ενώ τόνισε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος συμμερίζεται «τη βαθιά ενόχλησή μας για τη μη συμμετοχή της Ελλάδος στην “Διαδικασία του Βερολίνου” σε λίγες ημέρες». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Σίσι και για τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας ότι «οι προοπτικές εμβάθυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ζητήματα όπως η Οικονομία και η κλιματική αλλαγή να μπορέσουν να αποκλιμακώνουν την ένταση από τις αγεφύρωτες διαφορές μας, όπως στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου και στη νέα συμφωνία περιβάλλοντος και ενέργειας που υπέγραψαν οι δυο χώρες. Όπως είπε, πρόκειται για βημα που υπηρετεί την ευημερία των λαών Ελλάδας και Αιγύπτου και σημείωσε ότι θα μεταφέρει στην Ελλάδα και την Ευρώπη ηλεκτρική ενεργεια που θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές και πως πρόκειται για «πράσινο» έργο. 

«Το σχετικό μνημόνιο είναι πρακτικά έτοιμο», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «μετατρέπει τις θάλασσές μας σε πεδία συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας των λαών μας».

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr