Συναγερμός για την πορεία των εμβολιασμών

Το επόμενο διάστημα ίσως δούμε στοχευμένες καμπάνιες σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ή σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (φωτ. INTIME NEWS).

Με ακόμη πιο αργούς ρυθμούς από τον Σεπτέμβριο –κατά τον οποίο ήδη είχε αισθητή πτώση–προχωράει το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» με το επιθυμητό τείχος ανοσίας του 70% και άνω εμβολιασμένων του γενικού πληθυσμού να πηγαίνει ακόμη πιο πίσω χρονικά, ενώ ο χειμώνας είναι πλέον προ των πυλών.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είχε διαπιστωθεί μια ισχνή αύξηση σε σχέση με την ανάπαυλα του Αυγούστου, καθώς ημερησίως είχαμε κατά μέσον όρο περίπου 20.000 εμβολιασμούς. Η στόχευση ήταν ο αριθμός αυτός τον Οκτώβριο να αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά ώστε να φτάσουμε στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Νοεμβρίου το ένα εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμένων.

Το 71,3% των ενηλίκων

Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει αύξηση αλλά μείωση του ρυθμού των ραντεβού για την πρώτη δόση, τα οποία έχουν πέσει κάτω από το μισό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (data.gov.gr) με μία δόση έχει εμβολιαστεί έως τώρα το 62% του γενικού πληθυσμού ή το 71,3% των ενηλίκων, ενώ ο μέσος όρος του Οκτωβρίου εκείνων που επέλεξαν να κάνουν την πρώτη δόση είναι ημερησίως περίπου 5.500, όταν τον Σεπτέμβριο ήταν σχεδόν 13.000.

Bαλτώνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα με 5.500 ραντεβού ημερησίως τον Οκτώβριο, παρά τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.

Η κατάσταση αυτή έχει βεβαίως εξήγηση. Τον Ιούνιο που φτάσαμε στην κορύφωση του εμβολιαστικού προγράμματος γίνονταν 93.130 κατά μέσον όρο την ημέρα, εκ των οποίων οι 39.707 ήταν πρώτης δόσης, καθώς υπήρχε ακόμη μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ήταν θετικό στον εμβολιασμό, αλλά περίμενε να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Πλέον το ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί είναι περίπου ταυτόσημο με εκείνο το ποσοστό που δήλωνε στις δημοσκοπήσεις είτε άρνηση εμβολιασμού είτε επιφυλακτικότητα. Οι αρνητές μάλλον δεν θα πειστούν ποτέ, οπότε η κυβέρνηση εστιάζει στους επιφυλακτικούς, αναζητώντας τρόπους για να πεισθούν. Eτσι το επόμενο διάστημα ίσως να δούμε νέες στοχευμένες καμπάνιες είτε σε περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είτε σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, χωρίς όμως να υπάρχουν πολλά περιθώρια, καθώς οι περισσότερες ιδέες έχουν ήδη εφαρμοστεί, επιβεβαιώνοντας πως το κοινό που δεν έχει κάνει σήμερα το εμβόλιο είναι και το πιο δύσκολο.

Οι επόμενες κινήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο «τρέχει»μία ακόμη καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, που εστιάζεται κυρίως σε γονείς και ηλικιωμένους, παρακινώντας τους να εμβολιαστούν για χάρη και των παιδιών. Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει σχεδόν όλα τα μέσα πειθούς, είναι βέβαιο πως από ένα σημείο και μετά –με δεδομένο πως ο εμβολιασμός είναι και θέμα προσωπικό– δεν μπορεί να εφαρμοστεί τίποτε άλλο, παρά η απαγόρευση. Η αδυναμία πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για μη εμβολιασμένους είναι ένα σοβαρό κίνητρο που, όμως, επί του παρόντος είναι σαφές πως δεν έχει αποδώσει. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της και η κοινωνική και οικονομική ζωή θα συνεχιστεί κανονικά. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι πως στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν κανονικά οι επετειακές εκδηλώσεις για την 26η Οκτωβρίου και την 28η Οκτωβρίου.

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr