Συγκλονίζει ο Διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου: ‘Κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο’ – Κοινωνία

«Κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο». Η συγκλονιστική αυτή μαρτυρία του Νικόλαου Καπραβέλου, διευθυντή της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη περιγράφει τη σκληρή πραγματικότητα του κορονοϊού στη χώρα ύστερα από 10 ημέρες lockdown και λειτουργεί ως μήνυμα αφύπνισης για όλους.

«Δε φοβόμαστε το θάνατο, αλλά δε μας φοβάται και ο θάνατος» τόνισε σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Καπραβέλος και πρόσθεσε: «οι τελευταίοι που θα πέσουνε θα είμαστε εμείς, γιατί είμαστε θυμωμένοι.» Όπως εξήγησε η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Το νοσοκομείο έχει 200 κλίνες ΜΕΘ και είναι κατειλημμένες από βαριά ασθενείς και 44 κλίνες σε διάθεση μιας νόσου. Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί ποτέ πια στο παρελθόν.

Σημείωσε δε πως η στατιστική του πρώτου κύματος ήταν λάθος. «Δεν είναι οι μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα.  Έχουμε πλέον νέους ασθενείς, χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα. Δεν κάνει διάκριση.»

«Αυτή τη στιγμή, δίνει μάχη για τη ζωή του 35χρονος, χωρίς να έχει κανένα υποκείμενο νόσημα, με μια βαρύτατη πνευμονία. Έχω 12 στους 12 ασθενείς με βαριά αναπνευστικά προβλήματα.», προσέθεσε.

Στη συνέχεια είπε: «Δε βγαίνουμε για να φοβίσουμε τον κόσμο. Χθες βράδυ μεταφέραμε έναν ασθενή που ήταν καλύτερα, αλλά όχι σε άριστη κατάσταση, για να πάρουμε βαρύτατα διασωληνωμένο 54χρονο από το τμήμα.»

Ο κ. Καπραβέλος εξήγησε πως πλέον βρίσκονται υπό τις οδηγίες του κέντρου επιχειρήσεων. «Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Οι νοσηλευτές δεν έχουν πάρει ρεπό.»

Παράλληλα, έκανε έκκληση προς την πολιτεία ώστε οι επικουρικοί να γίνουν μόνιμοι, καθώς το σύστημα τους έχει ανάγκη.

«Ο μόνος τρόπος για να αναχαιτιστεί η πανδημία της Covid-19 είναι η απομόνωση. Αργήσαμε να πάρουμε μέτρα.», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «είναι τέτοια η πίεση στο σύστημα. 200 ασθενείς αυτή τη στιγμή δίνουν μάχη για τη ζωή τους.»

Τέλος, έκανε έκκληση και προς τους πολίτες. «Βοηθήστε μας να κρατήσουμε το σύστημα. Να μην επισκέπτεστε ούτε τα παιδιά σας. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο.»

Επεσήμανε, δε, ότι «ο ιός αυτός δε ζει μόνος του. Το μεγαλύτερο κακό που μπορείς να του κάνεις είναι να τον απομονώσεις. Το δεύτερο κύμα είναι ισχυρότατο. Τον χαϊδέψαμε τον ιό.»

Για το πόσο θα κρατήσει η πανδημία, είπε ότι «το κύμα το πολύ να κρατήσει 3-4 μήνες».


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.grΠηγή άρθρου: www.news247.gr