Στραμμένη η προσοχή της Ε.Ε. στη συμπεριφορά της Τουρκίας

Συνεχείς είναι οι επικοινωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που τελικά θα γίνει το διήμερο 1 – 2 Οκτωβρίου. Βασικό θέμα θα είναι η Τουρκία και η Ανατολική Μεσόγειος με κύριο στόχο να γίνει ένας στρατηγικός διάλογος.

Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, δε φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σε αυτή τη φάση. Όμως, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπάρχει ανησυχία για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πρέπει να σταματήσουν εντελώς η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και οι μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας.

Επιστολή Ερντογάν σε ηγέτες χωρών της ΕΕ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου, ο αρθρογράφος της Χουριέτ, Αμπτουλκαντίρ Σελβί, αποκαλύπτει στην τακτική στήλη του ότι ο Τούρκος πρόεδρος, ενόψει της κρίσιμη συνόδου κορυφής της ΕΕ -που περιμέναμε αρχικά για τις 25-26 Σεπτεμβρίου- έστειλε επιστολή προς τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, εξηγώντας τις θέσεις της Τουρκίας ως προς την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον τούρκο δημοσιογράφο, στην επιστολή του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται στην πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου, απαντούμε στις μονομερείς προκλήσεις των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας. Μην το βλέπετε αυτό ως απειλή. Επιθυμούμε την αναβίωση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και την αναβίωση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου» φέρεται να αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος Ερντογάν.

Ο αρθρογράφος της Χουριέτ υπογραμμίζει στο άρθρο του ότι έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και η Άγκυρα πρέπει να επιταχύνει την πορεία αποκατάστασης των σχέσεων της με την ΕΕ. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο τούρκος δημοσιογράφος «το αεροπλάνο πρέπει να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς την ΕΕ» .

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα (Βρυξέλλες), Αριάνα Φερεντίνου (Κωνσταντινούπολη)

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή άρθρου: www.ert.gr