Στον «αναπνευστήρα» για μία ακόμη νύχτα Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σέρρες

Συνεχίζει να κινείται κάτω από το όριο των 3.000 κρουσμάτων η επιδημία στη χώρα μας, καθώς για τέταρτη ημέρα καταγράφηκε χαμηλότερος του ορίου αυτού αριθμός νέων περιστατικών. Τα 2.422 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα (όπως και τα 2.198 χθες, τα 1.698 της Κυριακής και τα 2.835 του περασμένου Σαββάτου) πιθανόν σχηματίζουν όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί «μια αρχόμενη εικόνα σταθεροποίησης του επιδημικού κύματος». Ωστόσο, σε μεγάλη πίεση βρίσκονται τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και η Λάρισα, αλλά και οι Σέρρες.

Την ίδια εικόνα ενισχύουν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σχετικά με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύγκριση με τα τεστ που διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Ενδεικτικά χθες πραγματοποιήθηκαν 12.000 τεστ και επιβεβαιώθηκαν 2.198 κρούσματα, ενώ σήμερα ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων είναι 2.422 αλλά με διπλάσιο αριθμό μοριακών ελέγχων. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί έχουν επισημάνει πως η όποια σταθεροποίηση θα αποτυπωθεί οριστικά στο τέλος της εβδομάδας, μιας εβδομάδας πολύ δύσκολης όπως την χαρακτήρισε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ασφυκτική η εικόνα από τα «σκληρά δεδομένα»

Ωστόσο, τα «σκληρά δεδομένα« των νοσηλευόμενων, των διασωληνωμένων και των νεκρών αποτυπώνουν την βαριά, θλιβερή εικόνα της επιδημίας που θα κυριαρχεί για πολλές ημέρες ακόμη στη χώρα, και κυρίως στο σύστημα υγείας. Οι εισαγωγές τις τελευταίες ημέρες κυμαίνονται στις 450 ημερησίως, αριθμός που πιέζει πολύ τα νοσκομεία. Όπως και οι διασωληνωμένοι οι οποίοι αυξήθηκαν το τελευταίο 24ωρο κατά 10%! Χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 400 και σήμερα ανέρχονται στους 443.

Διπλάσιοι οι διασωληνωμένοι άνδρες

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως οι άνδρες που έχουν διασωληνωθεί είναι διπλάσιοι από τις γυναίκες και στις δύο ηλικιακές ομάδες, 40-64 χρόνων και 65 και άνω. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, είναι διασωληνωμένοι 143 άνδρες και 60 γυναίκες ηλικίας 40-64 χρόνων καθώς και άλλοι 154 άνδρες και 76 γυναίκες της ακόμη πιο ευάλωτης ηλικιακής ομάδας, εκείνης των ατόμων 65 χρόνων και άνω.

Άλλοι 63 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ο απολογισμός των νεκρών παραμένει βαρύς για μια ακόμη ημέρα, καθώς 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τη μοιραία επίπτωση της επιδημίας δείχνουν τα συνολικά στοιχεία των νεκρών: από τους 1.228 θανάτους που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, οι μισοί, 602, έχουν καταλήξει τις τελευταίες 17 ημέρες του Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, η Αττική και η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν τα περισσότερα κρούςματα της ημέρας, 513 και 595 αντίστοιχα. Μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο καταγράφεται ακόμη στη Λάρισα (159 κρούσματα), στις Σέρρες (102), στη Δράμα (87), στην Πέλλα (76), στην Ημαθία (62), στο Κιλκίς (48), στη Φλώρινα (58), στη Χαλκιδική (52), στη Μαγνησία 42).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr