«Στοχευμένα» και «εντός των αντοχών της οικονομίας» μέτρα ανακύκλωσης της φτώχειας

Στην πεπατημένη της ανακύκλωσης της φτώχειας κινούνται τα περιβόητα μέτρα για την ακρίβεια, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, που έδωσε το περίγραμμά τους.

Ευθύς εξαρχής, ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως οι νέες ρυθμίσεις θα «είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων», δηλαδή θα έχουν εισοδηματικά κριτήρια και «κόφτες» που θα αφήνουν εκτός την πλειοψηφία του λαού.

Επίσης, θα είναι «ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική την οποία έχουμε εξαρχής χαράξει», όπως είπε ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος τις «αντοχές της οικονομίας», η οποία «αντέχει» μόνο όταν είναι να προσφέρει αφειδώς χρήμα και προνόμια στο κεφάλαιο.

Εμφανίζοντας ως «ρεαλισμό» ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός θα πρέπει να μάθουν να ζουν στα όρια της επιβίωσης ή και πιο κάτω, μετά από δέκα χρόνια  βαθιάς κρίσης που τους τσάκισε -σε κάθε περίπτωση πολύ μακριά από τις πραγματικές τους ανάγκες- συνόψισε τις νέες ρυθμίσεις αποκαλώντας τες ως «μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας».

Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, αφορούν «την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «μελετημένες παρεμβάσεις» ύψους 1,1 δισ. ευρώ που θα «ανακουφίσουν» τάχα 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο.

Τα μέτρα θα εξειδικευτούν το πρωί της Πέμπτης από τους αρμόδιους υπουργούς. Η κυβέρνηση πάντως έχει απορρίψει μέτρα που θα έδιναν μια κάποια ανακούφιση όπως η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την Ενέργεια ή του ΦΠΑ στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Φυσικά, η ΝΔ όχι μόνο δεν είναι αμέτοχη για το τελευταίο «πολεμικό» κύμα ακρίβειας, αλλά έχει εγκληματικές ευθύνες αφού στηρίζει και συμμετέχει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη μία από τις δύο πλευρές ληστών. 

Στις δηλώσεις που έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να φορτώσει τις αυξήσεις αποκλειστικά και μόνο στον πόλεμο, αποκρύπτοντας ότι οι τιμές στην Ενέργεια και στα καύσιμα είχαν πάρει την ανηφόρα εδώ και μήνες εξαιτίας της «πράσινης μετάβασης» (εμπόριο ρύπων, χρηματιστήριο Ενέργειας, απολιγνιτοποίηση, πανάκριβες ΑΠΕ κ.ά.).

Εμφάνισε δε ως «λύση» την αιτία του προβλήματος, σημειώνοντας: «Διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος. Μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών. Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις».

Όμως, ακριβώς αυτή η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» οδήγησε στο κλείσιμο των εγχώριων λιγνιτικών μονάδων και κατέστησε τη χώρα εξαρτημένη από ένα εισαγόμενο καύσιμο όπως το φυσικό αέριο και τις πανάκριβες ΑΠΕ. Ενώ το πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες θα φέρει νέα τεράστια κέρδη στους εφοπλιστές που θα το μεταφέρουν, αλλά θα είναι απλησίαστο για τα νοικοκυριά. 

Φυσικά, δεν παρέλειψε να δικαιολογήσει την πολιτική της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο επιστρατεύοντας κάλπικα συνθήματα. «Η χώρα πρωταγωνιστεί ώστε να ξεπεραστούν παλαιά δόγματα και να χτιστεί η Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης. Στη διεθνή σκακιέρα είμαστε με το μέρος της Ειρήνης, του Διεθνούς Δικαίου και της Δύσης. Πιστοί στις απαιτήσεις των συμμαχιών μας, αλλά και απαιτητικοί προς τους συμμάχους μας. Κάτι που αφορά και τα εθνικά θέματα, όπου νομίζω ότι η στάση των περισσότερων δυνάμεων είναι κοινή, όπως διαπίστωσα συνομιλώντας και με τους αρχηγούς των κομμάτων», σημείωσε, τη στιγμή που οι ΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι» σπρώχνουν όλο και περισσότερο προς λύσεις τύπου συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, ενώ μόνο για την προάσπιση της ειρήνης και του Διεθνούς Δικαίου δεν προσφέρονται. 

Πηγή άρθρου: www.902.gr