Στο «κόκκινο» η Αττική και νέα μέτρα σε όλη τη χώρα

Κλειστά καταστήματα χθες στη Θεσσαλονίκη. Η εστίαση, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης του ιού. (Φωτ. INTIME NEWS)

Αναβολή για ένα 24ωρο στις ανακοινώσεις για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού έφερε ο ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τη Σάμο, που προκάλεσε δυστυχώς την απώλεια δύο ανθρώπινων ζωών και μεγάλες καταστροφές στο νησί του Βορείου Αιγαίου. Μία ώρα περίπου πριν από τη μετάδοση του επίσημου διαγγέλματος του πρωθυπουργού που ήταν προγραμματισμένο για τις 3 το μεσημέρι, τα Ρίχτερ χτύπησαν το Αιγαίο, με αποτέλεσμα να αλλάξει άρδην το πρόγραμμα. Περί τις 4.30 ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε πως το διάγγελμα θα γίνει αύριο (σ.σ. δηλαδή σήμερα) προσθέτοντας πως «η Σάμος άντεξε» και «κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ενημερώνομαι διαρκώς για την κατάσταση και καλώ τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα».

Το κλιμάκιο που μετέβη στην περιοχή αποτελείται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γεώργιο Καραγιάννη, τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο Εμμανουήλ Λογοθέτη, τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ του υπουργείου Υγείας Χρήστο Ροϊλό και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Χθες, ο πρωθυπουργός με συνεχείς συσκέψεις ενημερωνόταν διαρκώς για την κατάσταση, ενώ παράλληλα με την καταγραφή των προβλημάτων γινόταν και η πρώτη εκτίμηση των οικονομικών αναγκών. Σήμερα το πρωί, μετά τις 10, αναμένεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τα νέα μέτρα. Το βάρος πέφτει στο τι θα γίνει με την εστίαση, που σύμφωνα με όλους τους λοιμωξιολόγους αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης. Το επικρατέστερο μέχρι χθες σενάριο ήταν στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, που πλέον ενοποιούνται, να μπει για ένα μήνα λουκέτο σε εστιατόρια και μπαρ. Εναλλακτικά, υπήρξαν εισηγήσεις στις περιοχές με «πορτοκαλί» να υπάρξει μείωση του ωραρίου στην εστίαση μέχρι τις 9 και ακολούθως να μεταφερθεί νωρίτερα η απαγόρευση κυκλοφορίας, δηλαδή στις 10 ή στις 11. Το μέτρο, ωστόσο, όπως ανέφερε και χθες η «Κ», έχει ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα: όσο μικραίνει το ωράριο, τόσο μεγαλύτερος μπορεί να είναι ο συνωστισμός. Σε κάθε περίπτωση, εάν ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώσει το κλείσιμο της εστίασης, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραμείνει στις 12.30.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές προκρινόταν το σενάριο η Ελλάδα να χωρίζεται σε δύο και όχι σε τέσσερις ζώνες. Η αρχική σκέψη, όπως είχε γράψει χθες η «Κ», ήταν να καταργηθεί η κίτρινη ζώνη. Υπήρχαν όμως φωνές που έλεγαν πως χρειάζονται ακόμα πιο «καθαρές λύσεις», με αποτέλεσμα να συζητούνται και να εξετάζονται και οι δύο υγειονομικές κλίμακες.

Οσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό, όλα είναι ανοιχτά. Το ένα σενάριο έλεγε πως μπορεί να τεθεί σε ισχύ μετά τις 9 το βράδυ. Η εξίσωση ωστόσο είναι πολύ δύσκολη όσον αφορά τα logistics και κυρίως τι θα γίνει με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Οπότε, δεν θα αποτελέσει έκπληξη να μην επιβληθεί τελικά καμία απαγόρευση. 

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα, εντός και εκτός κλειστών χώρων, την επέκταση της τηλεργασίας στο 50% και την καθολική τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr