Στην Αθήνα σήμερα ο Στόλτενμπεργκ -Γιατί η Αγκυρα καθυστερεί την έναρξη των διερευνητικών επαφών | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της Τουρκίας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί ο στρατιωτικός μηχανισμός αποτροπής της Συμμαχίας για την Ανατολική Μεσόγειο και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την ένταση που προκάλεσε η Τουρκία στην περιοχή.

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την πρώτη συνάντηση του Γενς Στόλτενμπεργκ με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν ο Νορβηγός διπλωμάτης δεν είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με την πολιτική των ίσων αποστάσεων που είχε τηρήσει στην αντιπαράθεση Αθήνας – Άγκυρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση Δένδια-Στόλτενμπεργκ την Τρίτη

Στόλτενμπεργκ: «Τι συζήτησα με τον Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δείξει από εκείνο το απόγευμα του Οκτωβρίου του 2019 την ενόχληση της Ελλάδας για το γεγονός ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ εμφανιζόταν ως Πόντιος Πιλάτος απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας και τις παραβατικές ενέργειες στην περιοχή, που είχαν ήδη ξεκινήσει με την παρουσία γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Από ένα σημείο και πέρα η τακτική ίσων αποστάσεων ως ένα βαθμό μπορεί να είναι αναμενόμενη, θεωρώ όμως ότι είναι τακτική η οποία αδικεί την Ελλάδα», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων αντιδρώντας στην στάση του εκπροσώπου της Συμμαχίας.

Υπέρμαχος
των ίσων αποστάσεων ο Στόλτενμπεργκ

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, η Άγκυρα κορύφωσε την επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα και στο Αιγαίο οι στόλοι των δύο χωρών βρέθηκαν κοντά σε ένα «ατύχημα» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτα αποτελέσματα με ευθύνη της Τουρκίας. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων συνέχισε να χαρακτηρίζει την στάση του κ. Στόλτενμπεργκ, ενώ ο τρόπος που επέλεξε να προαναγγείλει την έναρξη τεχνικών συζητήσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τον μηχανισμό απεμπλοκής, μιλώντας για απευθείας συνομιλίες των δύο χωρών την στιγμή που το Όρουτς Ρέις έκανε βόλτες εντός της ελληνική υφαλοκρηπίδας, προκάλεσε εκ νέου οργή στην Αθήνα.

Πριν ξεκινήσει για την Αθήνα ο κ. Στόλτενμπεργκ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ίσες αποστάσεις δεν γίνονται ανεκτές από την ελληνική πλευρά. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή δηλώνει έτοιμη για διάλογο, αλλά μόνο αν η αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας έχει «συνέχεια και συνέπεια». Υπό αυτό το πρίσμα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ μετά την συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα διαπιστωθεί αν ο Νορβηγός διπλωμάτης όχι απλά έχει λάβει το μήνυμα, αλλά και αν το έχει αποδεχθεί.

Ετοιμη για
τις διερευνητικές επαφές με Τουρκία η
Αθήνα -Γιατί υπάρχει καθυστέρηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ-Μητσοτάκη -Για τις συνομιλίες «αποκλιμάκωσης» της έντασης στη Μεσόγειο

Το παζάρι Ερντογάν στην Ευρώπη -Τι ζήτησε από Φον ντερ Λάιεν, Στόλτενμπεργκ, Μισέλ

Την ίδια ώρα, βρισκόμαστε εν αναμονή της έναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη ανά πάσα στιγμή για την επανεκκίνηση των συζητήσεων και η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Άγκυρας.

Η κωλυσιεργία στην ανακοίνωση της ημερομηνίας αποδίδεται στην τουρκική πλευρά και εκτιμάται ότι οφείλεται στην ανάγκη του Ταγίπ Ερντογάν να μην δείξει στο εσωτερικό της χώρας του ότι σύρεται στις διερευνητικές μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις και προειδοποιεί την Τουρκία για κυρώσεις.Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr