Σταμάτησαν οι ροές ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού προς την Κεντρική Ευρώπη

Σταμάτησαν οι ροές ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού προς την Κεντρική Ευρώπη

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης υπέστη άλλο ένα πλήγμα αφού οι ροές ρωσικού αργού πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία σταμάτησαν επειδή οι κυρώσεις εμπόδισαν την πληρωμή.

Ενώ ο ρωσικός φορέας εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών Transneft PJSC είπε ότι δεν υπήρχε καμία επίδραση στο βόρειο σκέλος του αγωγού Druzhba, ο οποίος διασχίζει τη Λευκορωσία  και φτάνει στην Πολωνία και τη Γερμανία, το νότιο τμήμα του αγωγού έκλεισε στις 4 Αυγούστου. Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε στο Λονδίνο, με το αργό Brent να κινείται κατά 1,1% υψηλότερα στα 97,70 δολάρια το βαρέλι στις 4 το απόγευμα.

Η Ρωσία έχει ήδη αποδώσει στις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της τον περιορισμό των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream. Παρόμοια διαταραχή στις ροές πετρελαίου θα βάθαινε την ενεργειακή κρίση της περιοχής, αυξάνοντας την πίεση στον πληθωρισμό και ενισχύοντας τον κίνδυνο ύφεσης, σημειώνει σχετικά το Bloomberg.

Οι προμήθειες καυσίμων της Ουγγαρίας θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες και το διυλιστήριο Mol Nyrt με έδρα τη Βουδαπέστη είπε ότι είχε ξεκινήσει συνομιλίες με στόχο την επανεκκίνηση των ροών αργού, πληρώνοντας το τέλος διέλευσης στην ίδια την Ουκρανία. «Παρόλο που η Mol έχει επαρκή αποθέματα για αρκετές εβδομάδες, εργάζεται για μια λύση», ανέφερε το διυλιστήριο σε ανακοίνωσή του.

Η σλοβακική μονάδα Slovnaft της Mol και ο τσεχικός διαχειριστής αγωγών αργού πετρελαίου Mero CR ανέφεραν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις ότι αναμένουν πως οι ροές θα αποκατασταθούν εντός των ημερών.

Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, πριν από τη διακοπή, η Ρωσία έστελνε λίγο περισσότερα από 24.000 βαρέλια την ημέρα στην Τσεχία και τον ίδιο όγκο στη Σλοβακία μέσω του αγωγού Druzhba, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg. Οι ροές προς την Ουγγαρία είναι μηδενικές λόγω της προγραμματισμένης συντήρησης στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της χώρας, ανέφεραν τα ίδια στοιχεία.

Η Ukrtransnafta JSC, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο πετρελαιαγωγών της Ουκρανίας και επιβλέπει τη διαμετακόμιση αργού μέσω του νότιου σκέλους του αγωγού Druzhba, «σταμάτησε να παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς πετρελαίου» μέσω της επικράτειάς της στις 4 Αυγούστου, ανέφερε η Transneft σε σημερινή ανακοίνωσή της. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Ukrtransnafta, αναφέρει το Bloomberg.

Η σύμβαση μεταξύ Transneft και Ukrtransnafta απαιτεί 100% προπληρωμή για τις ροές διαμετακόμισης. Ενώ ο ρωσικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών πλήρωσε το τέλος διέλευσης Αυγούστου στις 22 Ιουλίου, έλαβε τα χρήματα πίσω στις 28 Ιουλίου, είπε η Transneft. Η σλοβακική εταιρεία εκμετάλλευσης αγωγών αργού πετρελαίου Transpetrol, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, επιβεβαίωσε ότι η πληρωμή της Transneft απέτυχε να πραγματοποιηθεί και επιστράφηκε στην εταιρεία από την τράπεζα.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετέχουν στη συναλλαγή δεν είναι εξουσιοδοτημένες να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για διασυνοριακές πληρωμές από τη Ρωσία λόγω κυρώσεων και χρειάζονται εγκρίσεις από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές τους, σύμφωνα με την Transneft.

Ο ρωσικός φορέας εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών είπε ότι έχει κάνει έκκληση «σε μια εξουσιοδοτημένη τράπεζα για περαιτέρω διαβίβαση πληροφοριών στην ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή προκειμένου να λάβει άδεια για τη διενέργεια διακανονισμών βάσει συμφωνίας με την Ukrtransnafta». Εξετάζει επίσης εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς κεφαλαίων.

Η αποτυχία επίλυσης του ζητήματος των πληρωμών θα εγκυμονούσε ιδιαίτερους κινδύνους για την Ουγγαρία, όπου η επιβολή πλαφόν στην τιμή του καυσίμου από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν έχει ήδη αναγκάσει ορισμένες εταιρείες πετρελαίου να σταματήσουν τις εισαγωγές για να αποφύγουν ζημίες.

Ο πρόεδρος της Mol, Zsolt Hernadi, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για πιθανή κρίση προσφοράς λόγω του πλαφόν στις τιμές, που ισχύει μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Οι μετοχές της Mol υποχώρησαν έως και 5,6% την Τρίτη, ενώ το φιορίνι (νόμισμα Ουγγαρίας) υποχώρησε έως και 1% έναντι του ευρώ, η μεγαλύτερη πτώση στις αναδυόμενες αγορές.

Το καλύτερο σενάριο είναι η οικονομική διαφωνία να επιλυθεί εντός ημερών, δήλωσε ο αναλυτής της Erste Bank, Τάμας Πλέτσερ. Εάν η διακοπή παραταθεί, το ουγγρικό διυλιστήριο Mol έχει αποθέματα καυσίμου για μερικές εβδομάδες, αλλά πέρα από αυτό η χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει τα στρατηγικά της αποθέματα πετρελαίου, είπε στο Bloomberg.
Ο

ποιαδήποτε μείωση στην επεξεργασία καυσίμων στα διυλιστήρια στην Ουγγαρία θα ερχόταν σε κακή στιγμή, επειδή οι προμήθειες είναι επίσης περιορισμένες στις γειτονικές χώρες, προσθέτει το δημοσίευμα.

Η Νότια Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία παλεύουν με περιορισμένες προμήθειες καυσίμων καθώς η διακοπή της παραγωγής στα διυλιστήρια πετρελαίου συμπίπτει με τη συμπίεση των παραδόσεων μέσω του ποταμού Ρήνου. Όπως η Ουγγαρία, η Ελβετία έχει ήδη αξιοποιήσει τα αποθέματα καυσίμων έκτακτης ανάγκης.

Το μοναδικό διυλιστήριο της Αυστρίας στη Βιέννη μόλις λειτουργεί μετά από ένα περιστατικό και η OMV AG αναγκάστηκε να αναστείλει τις παραδόσεις ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης από τοποθεσίες αποθήκευσης στη νότια Γερμανία έως ότου το διυλιστήριό της στο Burghausen στη χώρα επιστρέψει από τη συντήρηση.

Η Slovnaft είπε ότι το διυλιστήριό της λειτουργεί χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα αποθέματα και η προσφορά καυσίμων στην αγορά είναι σταθερή.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr