Στα ύψη ο υδράργυρος – Σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιών

Στους 40 βαθμούς ανέβηκε η θερμοκρασία.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Κορύφωση του κύματος ζέστης με τον υδράργυρο τοπικά να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα μας την Πέμπτη. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η θερμοκρασία θα πλησιάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας ενώ τοπικά, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Σύμφωνα με κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών στην Αθήνα, η Πέμπτη 23/06, θα είναι κατηγορίας «0», που σημαίνει ότι αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των ευάλωτων ατόμων. 


► Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού 


Επικίνδυνες συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιών

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ένας από τους παράγοντες που ανεβάζουν την επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών. Σύμφωνα με την μονάδα πυρομετεωρολογίας FLAME*, οι κατά τόπους πολύ υψηλές θερμοκρασίες (>38oC), η χαμηλή σχετική υγρασία (<20%) και η πρόσκαιρη ενίσχυση των ανέμων (4-5 μποφόρ) θα διαμορφώσουν συνθήκες υψηλής και πολύ υψηλής επικινδυνότητας πυρκαγιών στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, το μεσημέρι και απόγευμα αναμένονται τοπικές βροχές αλλά και καταιγίδες κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και συνιστάται προσοχή και αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τους.


► Τρόπους αντιμετώπισης του πρώτου κύματος καύσωνα του καλοκαιριού οργανώνουν οι δήμοι της Αττική

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr