Σεισμός -Χαρδαλιάς από Σάμο: Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, παίρνουμε μέτρα για να καλύψουμε τις ανάγκες των πληγέντων | ΕΛΛΑΔΑ

Μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης του σεισμού και των ζημιών στη Σάμο έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε Καρλόβασι και Βαθύ.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σε δηλώσεις του τόνισε αρχικά πως «είμαστε όλοι συντετριμμένοι από τον τόσο άδικο χαμό αυτών των δύο παιδιών και ενώνουμε όλοι τις προσευχές μας για τις οικογένειές τους» και συνέχισε κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση».

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή εδώ στη Σάμο. Επισκεφθήκαμε το Καρλόβασι και είμαστε τώρα στο Βαθύ. Ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί. Ήδη έχουν έρθει μηχανικοί από την Πολιτική Προστασία και από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, διασώστες του ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και η ΕΜΑΚ. Ακολουθούμε το πρωτόκολλο που εφαρμόζουμε με βάση το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» και τα Ειδικά Σχέδια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεισμός στη Σάμο: Απίστευτο βίντεο -Δείτε την κατολίσθηση στα Αυλάκια

Σεισμός στη Σάμο: Ζημιές σε μνημεία και μουσεία σε Σάμο, Ικαρία, Χίο

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως με το πρώτο φως της ημέρας θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την συνολική καταστροφή. Σημείωσε πως στο νησί φτάνουν 45 μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών και είναι ήδη σε διαδικασία το στήσιμο σκηνών για τους πληγέντες που δεν μπορούν να επιστρέψουν προς το παρόν στα σπίτια τους.

«Με το πρώτο φως, θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα, όπου θα αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα. Επιπλέον 45 μηχανικοί έρχονται από το Υπουργείο Υποδομών. Ο μηχανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενεργοποιηθεί για την καταγραφή των ζημιών και για τα μέτρα που θα πάρουμε για να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Έχουν ήδη στηθεί κάποιες σκηνές για μια πρώτη φιλοξενία, ενώ έχουν δεσμευθεί και κάποια δωμάτια για να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα που δεν έχει ακόμα καταγραφεί, είτε επιθυμούν να παραμείνουν εκτός των οικιών τους», ανέφερε ο υφυπουγός.

Από τη νύχτα άρχισαν οι κάτοικοι στη Σάμο να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές

Χαρδαλιάς:
Παραμένουμε σε επιφυλακή, ακολουθούμε
τις οδηγίες των ειδικών

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε πως «η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, δείχνει να εκτονώνεται, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε επιφυλακή και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών». Τόνισε δε, πως τα επόμενα 24ωρα θα γίνει μια προσπάθεια «να διορθώσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, οι οποίες δείχνουν να είναι πολύ σημαντικές σε κάθε επίπεδο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σάμος: 19 οι τραυματίες από τον σεισμό -Ενας 14χρονος και μία 63χρονη μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Αθήνας

Σάμος: Ο δημοσιογράφος πατέρας του νεκρού 17χρονου έκανε ρεπορτάζ για τον σεισμό -Συγκλονίζει το μήνυμά του

Ο Υφυπουργός
τόνισε ότι απαιτείται ψυχραιμία,
νηφαλιότητα και πολλή προσοχή από όλους
και διευκρίνισε ότι το νησί θα κηρυχθεί
άμεσα σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης
Πολιτικής Προστασίας. «Όλος ο μηχανισμός
είναι σε εγρήγορση, παραμένουμε σε
εγρήγορση, είναι μια δύσκολη κατάσταση,
αλλά με συνεννόηση και συνεργασία θα
μπορέσουμε να ανταποκριθούμε», ανέφερε.

Στη Σάμο έχει ήδη μεταβεί κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεταφέρθηκαν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, καθώς και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο ΓΓ Υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας Χρήστος Ροϊλού, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Πανουράκης Βασίλης, καθώς και οι δήμαρχοι και φορείς των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό.Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr