Σε ποιες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων

Παρά το γεγονός ότι η  πανδημία, σύμφωνα με τις δηλώσεις της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λομωξιολογίας, Βάνας Παπαευαγγέλου, βρίσκεται σε ύφεση,  επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφεται σε ορισμένες περιοχές της χώρας. 
Αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Κοζάνη, Γρεβενά, Έβρο,  Ευρυτανία, Λασίθι, Αργολίδα και Δυτική Αττική.
Την ίδια στιγμή, καταγράφεται μείωση στη θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων, που κυμαίνεται πλέον στο 1,55%, αλλά και στις ανοιχτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ (2.8%), ενώ στις αρχές Νοεμβρίου ήταν στο 4%. 
Πλην των νέων κρουσμάτων, σαφή μείωση εμφανίζει η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων, στο 1,55%. 

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν στους 700. Στο 67% στις απλές κλίνες και στο 80% στις ΜΕΘ, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα στο 100%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όλον τον Δεκέμβριο, θα έχουμε 650-700 διασωληνωμένους ασθενείς ασθενείς.

Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων είναι αυτές που έχουν και τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως στην Πέλλα.

Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και σε περιοχές που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η ανάγκη για άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης γίνεται πιο επιτακτική. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα σοβαρό σύμπτωμα από πολίτη που έλαβε την τρίτη δόση. 

Μία μελέτη του Ισραήλ έδειξε ότι η τρίτη δόση μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%. Δεύτερη μελέτη έδειξε ότι το όφελος αφορά σε όλες τις ηλικίες και μειώνει  τον κίνδυνο νόσησης. 

Οι μελέτες στηρίζουν την απόφαση της επιτροπής, για χορήγηση της αναμνηστικής δόσης τρεις μήνες μετά τη δεύτερη. 

Ειδήσεις σήμερα:

Αγνώριστος ο Βασίλης Λεβέντης: Έχει χάσει πάνω από 20 κιλά λόγω κορωνοϊού

Σε επικοινωνία η Ελλάδα με την AstraZeneca για την προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων

Ο 57χρονος Ιταλός οδοντίατρος με το πλαστικό χέρι… εμβολιάστηκε αληθινά, μια μέρα μετά

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr