Σε περιορισμένες ποσότητες θα φτάσει το φάρμακο κατά του κορονοϊού

Μικρό καλάθι θα πρέπει να κρατάμε σχετικά με το ελπιδοφόρο φάρμακο της Merck κατά του Covid-19. Η φαρμακοβιομηχανία που θα το παράγει κατέθεσε αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για επείγουσα άδεια ανοίγοντας το δρόμο για την κυκλοφορία του όμως οι ποσότητες που θα φτάσουν «θα είναι περιορισμένες» όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες, έχουμε ήδη κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος (…)» έκανε γνωστό η υπουργός.

Ξεκαθάρισε (ΣΚΑΪ) ότι «όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα είναι σε περιορισμένες ποσότητες…» και έφερε σε αντιπαραβολή το εμβόλιο που «κάνει 15 ευρώ και προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου» ενώ τα φάρμακα «ξεκινάνε από πιθανώς 600 – 2000 ευρώ».

Η κ. Γκάγκα, με τα υπάρχοντα δεδομένα, συμπέρανε πως είναι «καλύτερα να προλάβουμε παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε» ενώ επανέλαβε την ανησυχία για τον ρυθμό του εμβολιασμού προγράμματος.

Η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ακόμα ότι πέραν του εμβολίου κατά του κορωνοϊού χρειάζεται και το εμβόλιο της γρίπης. «Οι μεγάλοι άνθρωποι γενικά κινδυνεύουν από λοιμώξεις και λόγω γρίπης έχουμε θανάτους κάθε χρόνο» υπενθύμισε. 

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr