Σε κλίμα έντασης οι εκλογές στην Αλβανία

Οι συγκρούσεις του προέδρου Έντι Ράμα με το Δημοκρατικό Κόμμα, τους ιστορικούς αντιπάλους των σοσιαλιστών, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας, Ίλιρ Μέτα, συγκέντρωσε τη προσοχή και σε αυτή την προεκλογική αναμέτρηση στην Αλβανία.

Ο Ράμα θεωρεί πως θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η οποία θα του επιτρέψει να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, μπαίνοντας στην τρίτη θητεία του.

Η αντιπολίτευση τον πίεσε με τις καταγγελίες για διαφθορά και τις υποσχέσεις για μείωση των φόρων, αύξηση των μισθών και περισσότερες παροχές.

Ο Μέτα, ένας βασικός ανταγωνιστής του Ράμα, διατήρησε στο προσκήνιο τη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων του κράτους στα χέρια της κυβέρνησης, επιτιθέμενος κατά πάντων, ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπλοκή στις εκλογές.

Οι απειλές ένθεν κακείθεν συνεχίστηκαν, με πολλούς τρόπους. Η προσέλευση στις κάλπες πάντως φαίνεται να αυξάνεται, από το σχεδόν 47% των προηγούμενων εκλογών, όπως γίνεται και παραδοσιακά, όταν επικρατεί η πόλωση στην Αλβανία.

Οι προσπάθειες μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος, με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση που θα μείωνε τη δυνατότητα παρεμβάσεων στις εκλογικές επιτροπές ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τα προβλήματα πάντως παραμένουν στην Αλβανία, καθώς οι δομικές αδυναμίες του πολιτικού συστήματος δεν έχουν απαντηθεί, όπως η αδιαφανής χρηματοδότηση, η εξαγορά ψήφων καθώς κι η διασύνδεση πολιτικών με παράνομες δραστηριότητες. Το οργανωμένο έγκλημα είναι πάντα παρών στις εκλογές, ενώ η εξάρτηση των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση και η πανδημία του κορονοϊού δυσχεραίνουν τις όποιες προσπάθειες.

Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αύξησε επιπρόσθετα τις παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία. Η καραντίνα δύο εβδομάδων για όσους έρχονταν από το εξωτερικό επηρέασε άμεσα τους ψηφοφόρους από γειτονικές χώρες, την Ελλάδα για παράδειγμα, αυξάνοντας τις υποψίες πως επρόκειτο για μία ρύθμιση που θα εξυπηρετούσε περισσότερο την κυβέρνηση, παρά όσους βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

Η μελλοντική πορεία της Αλβανίας αποτελεί ένα βασικό ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει διαφανεί πως η ένταξη της δεν είναι δεδομένη, παρά τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Οι στοχευμένες παρεμβάσεις του Εμμάνουελ Μακρόν, κατέδειξαν την ανησυχία στη Γαλλία, κι όχι μόνο, για την αδυναμία να επικρατήσει μία ομαλότητα στην περιοχή. Ο Μακρόν για παράδειγμα δεν κοιτάζει μόνο στα Τίρανα, για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και στα γειτονικά Σκόπια και την Πρίστινα. Η ενταξιακή πορεία των Βαλκανίων επηρεάζεται από αν θα υπάρξει μία στροφή στο σύνολο της περιοχής. Μόλις ολοκληρωθεί βέβαια η καταμέτρηση στις φετινές εκλογές στην Αλβανία, τα βλέμματα βέβαια θα είναι στραμμένα στα Τίρανα και στις αντιδράσεις για το αποτέλεσμα.

Πηγή άρθρου: www.liberal.gr