Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο – Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

Με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 48ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η αντιπροσωπεία των φοιτητών με τη σημαία της εξέγερσης έφτασε λίγο πριν τις 17.00 μπροστά στην πρεσβεία, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας, την σημαία κράτησαν και παιδιά.

se-exelixi-i-poreia-gia-to-polytechneio-kleistoi-dromoi-sto-kentro-tis-athinas2
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Στην αμερικανική πρεσβεία οι φοιτητές απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο και κατόπιν αποχώρησαν, χωρίς εντάσεις.

se-exelixi-i-poreia-gia-to-polytechneio-kleistoi-dromoi-sto-kentro-tis-athinas4
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου έκλεισαν περίπου στις 14:00 το μεσημέρι, όπου και διεξήχθη η τελετή λήξης στον προαύλιο χώρο με ομιλία καθηγητή του ΕΜΠ, προσκλητήριο νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και ανάκρουση του ύμνου στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου.

se-exelixi-i-poreia-gia-to-polytechneio-kleistoi-dromoi-sto-kentro-tis-athinas6
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Νωρίτερα, πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κομμάτων και μέλη συνδικάτων επισκέφτηκαν τον χώρο του Πολυτεχνείου για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της εξέγερσης, ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια.

Αναλυτικότερα, λίγο μετά τις 8:30, προκλήθηκε ένταση όταν ομάδα ατόμων εμπόδισε την είσοδο της διακοινοβουλευτικής επιτροπής στον χώρο, για την κατάθεση στεφάνου. Πιο συγκεκριμένα, δεν επέτρεψαν στον αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου και τον βουλευτή Χάρη Θεοχάρη να εισέλθουν στον χώρο. 

se-exelixi-i-poreia-gia-to-polytechneio-kleistoi-dromoi-sto-kentro-tis-athinas8
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

«Κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχεδιασμός δεν αποφάσισε και οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου, είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές όλων. Συνεπώς, όποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, προσβάλουν την ιστορία. Τα παιδιά αυτά, όταν εμείς κάναμε τον αγώνα αυτό, ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες. Η μέρα είναι ιερή και πρέπει να τους το συγχωρήσουμε. Ζήτω το Πολυτεχνείο», δήλωσε ο κ. Αθανασίου. 

Λίγο αργότερα, ομάδα φοιτητών επιχείρησε να εμποδίσει τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να αποτίσει φόρο τιμής και ξέσπασαν επεισόδια με τις δύο πλευρές να πιάνονται κυριολεκτικά στα χέρια. 

se-exelixi-i-poreia-gia-to-polytechneio-kleistoi-dromoi-sto-kentro-tis-athinas10
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν περίπου στις 13:00 και θα ακολουθήσει η τελετή λήξης στον προαύλιο χώρο με ομιλία καθηγητή του ΕΜΠ, θα γίνει προσκλητήριο νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και ανάκρουση του ύμνου στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου.

Σημειώνεται ότι οι φετινοί εορτασμοί πραγματοποιούνται κανονικά μετά από την περυσινή αναβολή τους λόγω της πανδημίας, με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων. Μάλιστα, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ αποφάσισε ότι έως και την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου θα υπάρξει αυξημένη φύλαξη του συγκροτήματος Πατησίων του ΕΜΠ από την υπηρεσία φύλαξης του ιδρύματος και παράλληλα τα κτίρια του συγκροτήματος, στην Πατησίων, θα είναι κλειστά.

se-exelixi-i-poreia-gia-to-polytechneio-kleistoi-dromoi-sto-kentro-tis-athinas12
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

Σε ισχύ βρίσκονται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με την αστυνομία, στους δρόμους γύρω από το ΕΜΠ μέχρι την πλατεία Κάνιγγος. Από τις 12:00 επεκτάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

se-exelixi-i-poreia-gia-to-polytechneio-kleistoi-dromoi-sto-kentro-tis-athinas14
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

Επιπλέον, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. έχει κλείσει ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» ενώ στις 16:30 θα κλείσουν «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα». Τα δρομολόγια, ωστόσο, θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Επί ποδός είναι πάνω από 5.500 αστυνομικοί από Ασφάλεια, Τάξη και Αντιτρομοκρατική, που καλούνται να εφαρμόσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και να διασφαλίσουν ότι οι εορτασμοί για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθούν χωρίς απρόοπτα.

se-exelixi-i-poreia-gia-to-polytechneio-kleistoi-dromoi-sto-kentro-tis-athinas16
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

 

se-exelixi-i-poreia-gia-to-polytechneio-kleistoi-dromoi-sto-kentro-tis-athinas18
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης
se-exelixi-i-poreia-gia-to-polytechneio-kleistoi-dromoi-sto-kentro-tis-athinas20
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης
se-exelixi-i-poreia-gia-to-polytechneio-kleistoi-dromoi-sto-kentro-tis-athinas22
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης
se-exelixi-i-poreia-gia-to-polytechneio-kleistoi-dromoi-sto-kentro-tis-athinas24
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης
se-exelixi-i-poreia-gia-to-polytechneio-kleistoi-dromoi-sto-kentro-tis-athinas26
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

⇒ Ειδήσεις σήμερα

• Πολυτεχνείο: Αριστοτέλης Σαρρηκώστας – Ο φωτορεπόρτερ που απαθανάτισε την εισβολή του τανκ

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr