Σε «ασφυξία» τα νοσοκομεία της Αττικής – Ασθενείς μεταφέρονται στη Χαλκίδα

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας πιέζει ασφυκτικά το Σύστημα Υγείας.

Συγκεκριμένα στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ ξεπερνά το 90% με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Σωτηρία όπου γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής μόνο μία από τις συνολικά 84 κλίνες ΜΕΘ ήταν διαθέσιμη. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις απλές κλίνες, καθώς τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν μόλις πέντε.

Πιο συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία και το Σάββατο έγιναν σχεδόν 300 εισαγωγές μόνο ασθενών με κορονοϊό στην Αττική μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λειτουργικής κατάρρευσης της δημόσιας περίθαλψης, η οποία θα είναι ακόμα πιο τρανταχτή από ό,τι έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», προειδοποιεί ο Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός Κρατικό Νίκαιας, Γενικός Γραμματέας ΟΕΝΓΕ.

Αξίζει να επισημανθεί πως στη μάχη μπαίνει πλέον και το νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο θα δέχεται ασθενείς κορονοϊού από την Αθήνα. Γι’ αυτό το σκοπό ανοίγουν ακόμα 30 απλές κλίνες covid φτάνοντας στις 90. Την ίδια ώρα αποφασίστηκε να δίνονται περισσότερα εξιτήρια στα νοσοκομεία τα Σαββατοκύριακα ώστε να αδειάζουν κρεβάτια, ενώ σήμερα μπαίνουν στο σύστημα και 10 MΕΘ COVID στο Τζάνειο, και τις επόμενες ημέρες επιπλέον κλίνες εντατικής κορονοϊού στο ΚΑΤ.

Σημειώνεται πως το ΝΙΜΤΣ έχει ήδη γεμίσει με 120 μη covid ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία. Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει οι διακομιδές προς τις ιδιωτικές κλινικές μη covid ασθενών και από το Σισμανόλειο, ώστε μέχρι την Τετάρτη να ξεκινήσει πλήρως τη λειτουργία του ως αποκλειστικά νοσοκομείο κορωνοϊού. Οι ιδιωτικές κλινικές νοσηλεύουν  υπόψιν ήδη 120 μη covid ασθενείς σε ΜΕΘ, ενώ έχουν διαθέσει και 300 απλές κλίνες για περιστατικά γενικής φύσης.

Επιπροσθέτως, τέσσερις ιδιώτες γιατροί από τους συνολικά 14 που δήλωσαν πρόθεση να βοηθήσουν, έχουν αναλάβει εθελοντικά εργασία στο νοσοκομείο Παμμακάριστος. Θα ακολουθήσουν και άλλοι σε όποιο δημόσιο νοσοκομείο έχει ανάγκη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το υπουργείο Υγείας καταρτίζει και νέα λίστα με ιδιώτες εθελοντές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιωτικές κλινικές έχουν συμφωνήσει να διαθέσουν ακόμα περισσότερες απλές κλίνες και ΜΕΘ για τη νοσηλεία μη covid ασθενών, ενώ δεν αποκλείεται μεγάλα θεραπευτήρια να προχωρήσουν σε συνεφημερίες με το δημόσιο. Ως έσχατο σενάριο εξετάζεται η νοσηλεία και covid περιστατικών από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως να έχει τεθεί αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Σε περίπτωση άρνησης των ιδιωτικών κλινικών το υπουργείο υγείας μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε επίταξη όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη.

Η εξάπλωση των μεταλλάξεων προκαλεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Στην Αττική, υπόψιν, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα με δύο διαφορετικά στελέχη κορονοϊού που φέρουν μία μετάλλαξη κοινή στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος. Σε όλο τον κόσμο έχουν εντοπιστεί μόλις 100 με 200 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ είναι πιθανόν να ανιχνευθούν ακόμα περισσότερες και στη χώρα μας.

«Αυτή η μετάλλαξη έχει συνδεθεί με μειωμένη ευαισθησία στα αντισώματα είτε προκύπτουν από εμβολιασμό, είτε από αναρρώσαντες ασθενείς. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα», επισημαίνει ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών.

Υπενθυμίζεται πως ακόμα 1.142 κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν στη χώρα κατά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, με τον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται στα 205.120.

Παράλληλα, 53 ακόμα συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ 466 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας.

Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 15.311 μοριακά τεστ και 9.187 rapid tests. Σε σύνολο λοιπόν 24.498 τεστ το ποσοστό θετικότητας υπολογίζεται σε 4,66%.

Επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η Αττική καθώς από τα 1.142 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι 569 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.

Έκτακτη σύσκεψη με στόχο την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την επιδημία, πραγματοποιηθηκε το πρωί της Κυριακής υπό τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, οι επικεφαλής των δύο Υγειονομικών Περιφερειών του Λεκανοπεδίου, κ.κ. Παναγιώτης Στάθης και Χρήστος Ροϊλός, και ο διοικητής του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου

Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Υγείας έχει καταστεί σαφές προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι το ΕΣΥ ετοιμάζεται για «πόλεμο» τις επόμενες τρεις εβδομάδες και ζητει από το προσωπικό των νοσοκομείων να συνεχίσει να μάχεται με την ίδια γενναιότητα, αντοχή και αυταπάρνηση.

Ν. Τζανάκης: Τα κρούσματα μπορεί να ξεπεράσουν τις 3.000 ημερησίως

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τα κρούσματα κορονοϊού που θα επιβεβαιώνονται καθημερινά την ερχόμενη εβδομάδα να κυμαίνονται κοντά στις 3.000 άφησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος παράλληλα σημείωσε πως στην Αττική ποσοστό της τάξης του 90% των νέων κρουσμάτων αφορούν στην βρετανική μετάλλαξη του ιού.

Ορατό είναι το ενδεχόμενο την άλλη εβδομάδα η διακύμανση των κρουσμάτων να βρίσκεται μεταξύ 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική ομάδα του κ. Τζανάκη, τα κρούσματα που θα ανιχνεύονται τις επόμενες ημέρας θα βρίσκονται μεταξύ των 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000, καταγράφοντας οριακή αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου κατά 150 με 200 κρούσματα. 

Στο πλαίσιο αυτό, δεν απέκλεισε την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπεράσει τα 3.000, πάντα υπό την παραδοχή ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

Ο καθηγητής δήλωσε μάλιστα ότι στην Αττική επικρατεί μετάλλαξη του κορονοϊού σε ποσοστό 80% με 90%. 

Σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις ο καθηγητής ανέφερε ότι μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.

Διευκρίνισε ότι από τις 18 με 20 Μαρτίου θα αρχίσει πάρα πολύ σταδιακή αποκλιμάκωση. «22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων» τόνισε.

«Παραμονές Πρωτοχρονιάς είχαμε 1900 κρούσματα αλλά το λιανεμπόριο δεν προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα» υπενθύμισε ο κ. Τζανάκης, ξεκαθάρισε όμως ότι είναι απαραίτητες οι στρατηγικές αποτροπής του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Πηγή άρθρου: www.liberal.gr